Ce NU ai voie să faci de SFâNTUL DUMITRU
Sfantul Dumitru este unul dintre cei mai respectati martiri de catre crestin-ortodocsi. Acesta a fost ucis cu sulitele pentru ca nu voia sa se inchine la zeitati.
In cinstea acestui sfant, crestinii respecta o serie de lucruri.
Ce nu ai voie sa faci de Sfantul Dumitru
1. FEMEILE NU AU VOIE SA SE DICHISEASCA
In ziua acestui mare sfant, femeile nu au voie sa se machieze, pieptene ori sa faca parada modei, avertizeaza traditia.
Cele care fac asta vor primi pedeapsa un an dificil din punct de vedere gospodaresc, iar relatia cu sotul nu va fi una usoara.
2. NU SE LASA MIZERIE IN CURTEA CASEI
Inainte cu doua zile de Sfantul Dumitru trebuie stranse toate deseurile, crengile uscate si frunzele pline de noroi din curte.
Sfantul Dimitrie este protectorul iernii pastorale, iar in functie de harnicia oamenilor, acesta le va da o iarna blanda sau una naprasnica.
3. NU SE SPALA HAINE SI NICI NU SE COACE
O alta lege ce trebuie respectata in ziua Sfantului Dumitru are legatura cu treburile casnice. Nu ai voie sa speli haine si nici sa prepari mancare la cuptor.
4. STAPANII OILOR SI CIOBANII NU MAI AU VOIE SA FACA INVOIELI
Orice intelegere intre ciobani si stapanii de drept ai oilor trebuie sa inceteze pana pe 26 octombrie.
5. ANIMALELE NU TREBUIE NEGLIJATE
Taranii nu au voie sa lase caii cu coama netunsa in aceasta zi mare, celebrata de romani. Se spune ca cei care nu isi ingrijesc animalele in ziua sfanta vor primi copite din partea acestora (evident, in sens metaforic. Superstitia se refera la faptul ca animalele nu vor mai fi la fel de utile pentru treburile taranilor).
6. NU SE SEAMANA USTUROI
O traditie din Bucovina spune ca cine seamana usturoi de Sfantul Dumitru va avea un an plin de ghinioane.
7. OAMENII NU SE CULCA DUPA MIEZUL NOPTII
Cei care stau treji pana dupa ora 12 noaptea vor fi mahmuri tot anul, iar cei care se culca mai devreme de 12 vor fi norocosi si energici in urmatoarele 12 luni.
„Doamne, Tu vezi boala mea. Ştii că sunt păcătos şi neputincios. Ajută-mă să îndur totul şi să-Ţi mulţumesc bunătăţii Tale”! Cuvintele acestea fac minuni cutremurătoare! Încearcă să le spui și tu 9 zile la rând și vei simți!
Toţi oamenii vor să aibă pacea, dar nu ştiu cum să ajungă la ea. Paisie cel Mare s-a mâniat şi l-a rugat pe Domnul să-l izbăvească de mânie. Domnul i S-a arătat şi i-a zis: „Paisie, dacă nu vrei să te mânii, nu dori nimic, nu judeca pe nimeni, nu urî pe nimeni, şi nu te vei mai mânia”.
Astfel, orice om, dacă-şi taie voia lui înaintea lui Dumnezeu şi a oamenilor, va avea totdeauna pace în suflet, dar cel căruia îi place să-şi facă voia sa, nu va avea pace niciodată.
Sufletul care s-a predat pe sine voii lui Dumnezeu îndură cu uşurinţă orice întristare şi orice boală, pentru că, atunci şi când e bolnav, el se roagă şi vede pe Dumnezeu: „Doamne, Tu vezi boala mea. Ştii că sunt păcătos şi neputincios. Ajută-mă să îndur totul şi să-Ţi mulţumesc bunătăţii Tale”. Şi Domnul alină boala şi sufletul simte ajutorul dumnezeiesc şi stă înaintea lui Dumnezeu vesel şi mulţumitor.
Dacă te loveşte orice fel de nenorocire, gândeşte-te: „Domnul vede inima mea, şi dacă îi e pe plac, totul va merge bine atât pentru mine, cât şi pentru ceilalţi”, şi astfel sufletul tău va avea întotdeauna pace. Dar dacă omul va începe să murmure: „Aceasta n-ar trebui să fie aşa… aceasta nu e bine”, nu va avea niciodată pace în suflet, chiar dacă ar posti şi s-ar ruga mult.
Domnul ne iubeşte şi de aceea nu ne putem teme de nimic, afară de păcat, pentru că prin păcat se pierde harul şi fără harul lui Dumnezeu vrăjmaşul vânează sufletul, aşa cum vântul sau fumul mână o frunză uscată.
Cuviosul Siluan Athonitul – Între iadul deznadejdii și iadul smereniei, Editura Deisis