Acesta este locul sfânt care pare că nu ține de această lume. Uite câte minuni se pot petrece pe acest pământ binecuvântat!

La câţiva kilometri de graniţa de nord a României există un loc care parcă nu ţine de această lume. Populat de oameni ce par atinşi de rai, pentru că acolo poţi vedea Divinitatea la lucru în fiecare clipă.

La mănăstirea Bănceni, miracolele se ţin lanţ. Unele, se spune, înfăptuie de o icoană făcătoare de minuni. Cele mai multe, însă, de un preot cum nu mai este altul. Are un suflet de aur și ajută foarte multă lume aflată în suferință. Stareţul Mihail se îngrijeşte de două mănăstiri: Mănăstirea de la Banceni unde trăiesc 70 de călugări și mănăstirea de la Boian, unde locuiesc 120 de măicuţe.

Acestea sunt cele care au grijă de cele 400 de suflete. Datorită părintelui aceşti copii nu mai sunt fără părinţi, au unde să locuiască, să mănânce şi sunt înconjuraţi de iubire. Părintele Jar a ales să caute în toate orfelinatele din Ucraina şi să îi aducă la el în acele locuri special amenajate pentru ei. Visul pe care-l avea de când era mic, acela de a lucra când va deveni adult într-un orfelinat, fără să solicite recompensă materială, i s-a îndeplinit.

Menirea lui este să reînvine oameni pierduţi, atinşi de suferinţă, orfani, bolnavi incurabil. Îi reuşeşte pentru că îi înţelege, dar şi pentru că are har.
Calea aceasta, spune el, i-a fost arătată de Dumnezeu de când era copil.
Parintele Mihail Jar este un preot ortodox roman din Ucraina.

Astazi, parintele este staret al unei manastiri intemeiata de el insusi. Manastirea Banceni este o manastire ortodoxa aflata in Ucraina, la numai sapte kilometri de granita cu Romania si la vreo 20 de kilometri de Cernauti. Manastirea se afla zidita pe un deal inverzit si luminos, intr-un sat romanesc.

Inca de la intemeierea ei, localitatea Banceni a facut parte din Principatul Moldovei. In ziua de 24 ianuarie 1859, odata cu Unirea, ea va fi inclusi, in chip firesc, in statul Romania. Abia incepand cu anul 1991, localitatea Banceni este inclusa in raionul Herta, al regiunii Cernauti, din cadrul Ucrainei independente. Astazi, in localitatea Banceni traiesc in jur de noua sute de locuitori, aproape toti romani.

Parintele Mihail Jar
Parintele Mihail Jar s-a nascut in localitatea romaneasca Mihoreni, localitate numita astazi Petrasevka, granita romaneasca mutandu-se mai jos de aceasta, lasand-o astfel in Ucraina. Parintele roman, inalt, bland si cu ochi albastri, este astazi arhimandrit si staret, in Manastirea Banceni.

Zidirea manastirii a fost inceputa de parintele Mihail Jar inca din vremea slujirii sale ca preot de mir, vreme in care sotia sa a inceput si ea ridicarea unei manastiri de maici, anume Manastirea Boian. Astfel, in toamna anului 1994, parintele Mihail, ajutat de cativa crestini, a decis sa infiinteze o manastire. Toti ctitorii acesteia au fost romani, unii din tara, iar altii de peste granita, din apropiere de Cernauti.

Neavand nici un suport consistent, parintele si cei dimpreuna cu dansul, au lucrat la zidirea manastirii numai cu credinta si cu nadejde in ajutorul Bunului Dumnezeu, iar credinta le-a fost rasplatita fara masura, in mai putin de zece ani, la Banceni ridicandu-se cinci biserici si mai multe corpuri de chilii. Calugarii de la Banceni se declara romani si vorbesc limba romaneasca, limba in care savarsesc si Sfanta Liturghie. Intr-un mic paraclis din incinta manastirii, Psaltirea se citeste neincetat.

error: Content is protected !!