Cât de des trebuie să dăm pomelnice la Sfânta Liturghie?

In Biserica Ortodoxa, savarsirea Sfintei Taine a Euharistiei – numita Mesa in Biserica latina – este desemnata sub numele de „dumnezeiasca Liturghie”.

Savarsirea acestei Taine are in primul rand un caracter duminical, caci, pe de-o parte, in Biserica Ortodoxa duminica si-a pastrat caracterul de celebrare saptamanala a Invierii, iar, pe de alta parte, dumnezeiasca Liturghie nu este centrata numai pe moartea jertfelnica a lui Hristos pe cruce, ci si asupra reactualizarii sacramentale a intregii Taine a mantuirii si, in chip deosebit, asupra Invierii.

Datorita acestui fapt, dumnezeiasca Liturghie are un caracter ssentialmente festiv. Cum in decursul vremurilor, sarbatorile sfintilor s-au inmultit si au fost asimilate intr-o oarecare masura duminicii (deoarece sfintii se impartasesc in cer de slava lui Hristos Cel inviat), dumnezeiasca Liturghie poate fi savarsita acum aproape in toate zilele anului.

Ea nu se savarseste totusi in zilele care au o puternica semnificatie penitentiala, cum sunt zilele de peste saptamana din Postul Mare (de luni pana vineri), zilele din Saptamana Patimilor (exceptand Joia Mare) si anumite zile din ajunul marilor sarbatori.

Cât de des trebuie să dăm pomelnice la Sfânta Liturghie?

Andreea întreabă:

Buna ziua! Am inteles ca este foarte important sa dam pomelnice si pentru cei vii si pentru cei morti insa ,uneori, am observat ca preotul citeste si pomelnicul dat in ziua curenta si pe cel pe care l-am dat cu o saptamana in urma si uneori pe cel dat in urma cu doua saptamani.

As dori sa stiu cat de des este bine sa dam pomelnice pentru a nu ingreuna sarcina preotului. Va multumesc anticipat!

 

Arhimandrit Mihail Daniliuc a răspuns:

Soră Andreea, este bine să dăm pomelnic la fiecare Sfântă Liturghie la care participăm ca preotul slujitor să rânduiască părticele pe sfântul disc, la Proscomidie, pentru cei dragi ai familiei noastre vii sau trecuți la Domnul.

Dacă preotul păstrează pomelnicul din duminica precedentă este un lucru de apreciat, arătând astfel dragoste și recunoștință pentru darul oferit la dumnezeiescul altar odată cu pomelnicul. Nu este o împovărare a preotului, ci, dimpotrivă, o bucurie că enoriașii lui au înțeles rostul pomelnicelor la dumnezeiasca liturghie.

Cu bune doriri, pr. Mihail

error: Content is protected !!