Ce NU este bine să faci AZI, 1 august, odată cu INCEPEREA POSTULUI SFINTEI MARII!

Chiar dacă este mai scurt decât celelalte posturi de peste an, cel al Sfintei Marii, care începe pe data de 1 august și ține timp de două săptămâni, este plin de tradiții și obiceiuri, păstrate de-a lungul vremii cu sfințenie.

Iată ce NU aveți voie să faceți în aceste zile…

Se consumă mâncare uscată

Cunoscut și sub numele de postul Santamariei, postul sfintei Marii îi pregătește pe credincioși de două mari sărbători, Schimbarea la Față din data de 6 august și Adormirea Maicii Domnului de pe 15 august.

Potrivit BOR, în zilele de luni, miercuri și vineri din post se ajunează până la ora 15.00, iar după aceea se consumă doar hrană uscată. În zilele de marți și joi se mănâncă fără ulei, dezlegarea la ulei și vin fiind doar sâmbătă și duminică.

Nu munciți pe 14 august, dacă sunteți însărcinate

În aceste zile de post, se recomandă să fie citit, zilnic, Paraclisul Maicii Domnului. Tradiția spune că femeile care sunt însărcinate, nu au voie să muncească pe data de 14 august, pentru a avea copii sănătoși.

Cine încalcă datina, se crede că va avea o naștere cu mari dureri. De asemenea, nu aveți voie să vă tundeți părul, să-l aruncați și să mergeți înapoi, pentru că se va întrista și va plânge Maica Domnului.

Fetele care vor să se mărite trebuie să spele cu apă de busuioc icoana Maicii Domnului pentru ca Preasfânta să le ajute să-și găsească jumătatea. 15 august e ultima zi în care se mai culeg flori de leac.

Tradiții și obiceiuri de Sf. Maria

Una dintre cele mai mari sărbători creștine din an, Sfânta Maria, Adormirea Maicii Domnului, cunoscută popular ca Sfânta Maria Mare, este prăznuită în fiecare an la data de 15 august. Popular, Adormirea Maicii Domnului este considerată ziua care desparte lunile călduroase de cele reci.

Tot pe 15 august, este sărbătorită Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor.

Cu ocazia acestei mari sărbători religioase, în biserici se ţin slujbe unde sunt pomeniţi cei care au părăsit această lume, dar şi cei care au purtat numele sfânt al Mariei. Totodată, femeile obişnuiesc să împartă struguri, prune şi faguri de miere pentru sufletul celor care au plecat pe lumea cealaltă. În unele zone, după slujba, se merge în cimitir şi se tămâiază mormintele celor dragi.

În dimineaţă acestei zile, femeile mergeau la biserica şi împărţeau struguri, prune, faguri de miere şi mergeau în cimitir pentru a tămâia mormintele. Ţăranii care aveau vii mari obişnuiau că acum să tocmească pândării pentru păzit viile.

De Sfânta Marie mare, în august, se culeg plante de leac, care puse sub icoana Maicii Domnului se spune că dobândesc puteri tămăduitoare. Ziua Adormirii Maicii Domnului (15 August) este prin părţile Moldovei, zi de pomenire a morţilor iar nu de sărbătoare onomastică; cel mult, aceasta se poate sărbători pe 8 septembrie.

Dar să vedem superstiţiile legate de această zi.
Citește ce indică cifra nașterii despre tine.

În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte; nerespectarea acestei superstiţii aduce pericol de boală, incendiu şi boli care pocesc pentru cei ce mănâncă gătit la foc în acele zile.

Dacă gospodarii satelor lucrează în acea zi, recoltele lor vor fi blestemate şi fără roade, vitele se îmbolnăvesc şi gospodăria se destramă.

Din 15 august se deschide şi sezonul nunţilor, acesta ţinând până la intrarea în postul Crăciunului. Perioada dintre Sfânta Marie Mare (15 august) şi Sfânta Marie Mică (8 septembrie) mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Între Sântămării. Această perioadă, spune tradiţia, este considerată a fi potrivită pentru semănăturile de toamnă.

 

error: Content is protected !!