Ce nu este bine să faci de Sfântul Ilie

An de an, pe data de 20 iulie, creştin-ortodocşii din România îl celebrează pe Sfântul Ilie, cunoscut ca fiind făcător de minuni şi aducător de ploi în perioadă de secetă.

La fel ca orice altă sărbătoare, și aceasta atrage după ea numeroase superstiții, de care oamenii țin cont și în zilele noastre. Află ce nu este bine să faci sub nicio formă de Sfântul Ilie 2022!

Ce nu este bine să faci sub nicio formă de Sfântul Ilie 2022

Credincioșii îl celebrează pe Sfântul Ilie, pe data de 20 iulie, zi marcată în calendarul creștin ortodox cu roșu.

Aceasta este cea mai mare sărbătoare a anotimpului de vară. În această zi, oamenii merg de dimineață la biserică, pentru a asculta slujba și pentru a se ruga pentru sănătatea celor dragi, dar și pentru cea a dușmanilor lor.

Potrivit unor surse religioase, Ilie s-ar fi născut cu 850 de ani înainte de Hristos, dincolo de Iordan, în cetatea Tesve, de la numele căreia se trage şi cel de Tesviteanul.

Se spune că la venirea sa pe lume, Ilie ar fi fost învelit în scutece de foc şi ar fi fost hrănit cu o flacără, simbol al râvnei pentru Dumnezeu. Astfel, acesta a devenit un apărător înflăcărat al credinţei în Dumnezeu şi unul dintre profeţii Legii Vechi.

De-a lungul vieții sale, Ilie a încercat să scoată de la întuneric și să aducă la lumină poporul aflat sub controlul regelui Ahab şi a împărătesei Izabela, închinători ai zeului Baal.

Totodată, acesta a luptat cu îndârjire pentru a-L face cunoscut pe unicul şi adevăratul Dumnezeu.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie

Conform tradiţiei, treburile casnice trebuie lăsate la o parte de această sărbătoare. Nu se face curăţenie în casă şi nu se spală rufe, pentru a nu invita răul în casă.

Se spune, de asemenea, că de Sfântul Ilie nu se lucrează la câmp pentru ca altfel acesta se răzbună și aruncă, cu grindină și fulgere asupra recoltelor.

Totodată, tradiția spune că e important ca gospodinele să nu tricotează, să nu prelucreze lâna și să nu măture gospodăria. De asemenea, se merge la biserică, unde credincioșii trebuie să se roage pentru sănătatea dușmanilor, a celor apropiați şi abia apoi pentru ei înşişi.

În această zi nu sunt permise certurile, iar dacă cineva îţi poartă ură este indicat să te împaci cu persoana respectivă. Pe lista de tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie, se mai arată că cei care dorm în această zi se vor simți amorțit tot anul.

Una dintre cele mai vechi tradiții de Sfântul Ilie spune că pe data de 20 iulie, femeile de la sate adună busuioc şi merg cu el la Biserică pentru a-l așeza în dreptul icoanelor.

În plus, acestea fac pachete pe care le împart în amintirea copiilor decedați. Tradiția spune că dacă va ploua în ziua Sfântului Ilie, pomii vor rămâne fără roade, iar recolta va fi extrem de săracă.

error: Content is protected !!