Ce să dai de pomană joi, de Înălțarea Domnului, ca să ai spor în casă! Să nu lași ziua să treacă fără să faci asta!

Biserica Ortodoxă prăznuiește pe 17 mai, sărbătoarea închinată Înălțării Domnului. Aceasta este una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății, care are loc la 40 de zile după Învierea Domnului.

Simbolistica sărbătorii Înălţării Domnului ţine de învăţăturile din cărţile sfinte, în care ni se vorbeşte despre Iisus, care s-a mai arătat o dată ucenicilor săi, pe Muntele Măslinilor, în care le-a vorbit şi le-a oferit învăţături importante pentru poporul său.

Creștinii păstrează cu mare respect și iubire această mare sărbătoare. Această zi este ultima sărbătoare când se mai vopsesc ouă. Oamenii merg cu bucatele la biserică, acolo unde se sfinţesc şi se împart mai apoi. De asemenea, de Înălţarea Domnului salutul creştinilor se schimbă din „Hristos a înviat”, în „Hristos s-a înălţat”.

De asemenea, oamenii duc la biserică frunze de nuc, care simbolizează frunzele pe care Iisus le-ar fi purtat în momentul înălțării. Aceste frunze sfinţie la biserică de Înălţarea Domnului se păstrează în casele oamenilor, precum salcia de la Florii.

După ce au participat la slujba închinată acestei sărbători, oamenii se întorc acasă și dau de pomană pentru sufletele celor plecați dintre noi. Se spune că în această zi sfântă este recomandat să fie împărțite pentru cei răposați pâine, brânză, ceapă verde și rachiu.

Rugăciunea închinată sărbătorii Înălțării Domnului care îți ajută casa și familia! Cât de puternică este dacă e rostită de orice credincios cu smerenie și credință

Biserica Ortodoxă prăznuiește astăzi, 17 mai, sărbătoarea închinată Înălțării Domnului. Aceasta este una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății, care are loc la 40 de zile după Învierea Domnului.

Simbolistica sărbătorii Înălţării Domnului ţine de învăţăturile din cărţile sfinte, în care ni se vorbeşte despre Iisus, care s-a mai arătat o dată ucenicilor săi, pe Muntele Măslinilor, în care le-a vorbit şi le-a oferit învăţături importante pentru poporul său.

Rugăciunea dedicată Înălţării Domnului

În ziua în care sărbătorim Înălţarea Domnului, unul dintre cele mai importante lucruri pe care creştinii le fac este acela de a spune o rugăciune. Cea care se spune de Înălţarea Domnului este una dintre cele mai frumoase, profunde şi puternice rugăciuni, astfel că vă invităm şi pe voi să rostiţi rugăciunea închinată sărbătorii Înălţării Domnului.

„Stăpâne Doamne Iisuse Hristoase, Cel Ce, pogorându-Te din cer la cele de pe pământ ca om, ai înălţat, ca un Dumnezeu milostiv, firea noastră cea căzută, Cel Care apoi ai străbătut tăria cerului şi ne-ai unit pe noi cu Tatăl, la Tine cădem cu smerenie şi ne rugăm, Mântuitorule: trimite peste noi toţi Duhul Tău cel dătător de har, de lumină, de iubire şi de pace lăuntrică! Goneşte de la noi, ticăloşii, gândurile rele care ne tulbură, căci ştii, Cunoscătorule de inimi, cât de mare este războiul lăuntric la care suntem supuşi. Vindecă rănile noastre sufleteşti şi luminează ochii cugetelor noastre! Tu ştii că însetează de Tine inimile noastre ca un pământ uscat! Aşadar, trimite harul Tău, Doamne, ca să ne sature foamea şi să ne adape setea, căci pe Tine Te dorim şi de Tine însetăm, Lumina Adevărului, Dătătorul mântuirii. Ajută-ne, Doamne, să ne trezim din somnul greu al păcatului şi să ne înălţăm cugetele şi simţirile noastre la cer, pentru a ne împărtăşi şi noi de bucuria veacului ce va să fie. Amin!”.

 

 

error: Content is protected !!