Ce se întâmplă cu tine dacă ţii lumânarea celui care pleaca dintre noi! Unde ajunge sufletul celui ce a plecat fără lumânare! Uite ce se intampla cu adevarat…

Dacă ţii lumânarea cuiva.. cad păcatele lui asupra ta?

Lumânarea este semnul jertfei. O lumânare bine lucrată nu scoate fum, nu picură ceară, ci se transformă toată în lumină. Lumina este forma superioară de existenţă a materiei. De aceea Dumnezeu a făcut mai întâi lumina.

Ţinând lumânarea cuiva este ca şi cum l-ai călăuzi. Aşa îl călăuzeşti la Sf. Botez spre viaţa în Hristos, la Cununie spre o viaţă de familie binecuvîntată de Dumnezeu şi la înmormîntare spre împărăţia cerurilor. Pe vremea Sfîntul Apostol Pavel unii se botezau pentru cei morţi. Asta nu înseamnă că le luau ei păcatele.

**

Ce se întâmplă dacă a pleaca omul fără lumânare?

Lumânarea este un simbol. Dacă o aprinzi este bine, dacă nu poți, nu-i nimic. Faptele bune merg cu noi, nu lumânarea.

Auzi ce spune Mântuitorul în Evanghelie, ca să arate care-i lumânarea noastră: Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor – și apoi arată care-i lumina – ca, văzând oamenii faptele cele bune ale voastre, să-L slăvească pe Tatăl vostru Care este în ceruri.

Un om, creștin bun în sat la voi, care nu înjură, nu fură, nu fumează, duce viață curată cu soția, postește toate sfintele posturi, lunea, miercurea și vinerea; merge la biserică regulat, crește copiii în frica Domnului, acela este o lumină pentru tot satul.

Măi, pe cutare nu l-ai văzut niciodată în crâșmă, nu l-ai auzit vreodată înjurând, l-ai văzut totdeauna la biserica, ai văzut copiii lui cum se închină, ai văzut că-i milostiv, ai văzut că postește sfintele posturi, merge la mărturisiri cât mai des, este o lumină pentru tot satul. Asta-i lumina. Faptele bune.

Poți să ai un milion de lumânari, nu-ți ajută nimic la moarte. Cine le-a aprins lumânarea la cei care au murit pe front? Iată lumina: dacă au avut fapte bune, aceea-i lumina.

Lumânarea este un simbol. Dacă o aprinzi este bine, dacă nu poți, nu-i nimic. Faptele bune merg cu noi, nu lumânarea.

Nu-i o primejdie dacă ai murit fără lumânare, este primejdie dacă ai murit nespovedit, neîmpărtășit.

**

Ce se intampla atunci cand ti lumanarea cuiva? E pacat ca cineva sa mo ara fara lumanare? Preotii iti explica totul despre asta

Ortodoxia vorbeste despre lumanarea ca un simbol. ea simbolizeaza lumina adevarului si sfinteniei, care este Iisus Hristos Dumnezeul nostru.

Lumanarea este simbolul vietii vesnice pe care ne-o dorim dupa moarte in lumina Dumnezeiasca. Ea mai este considerata o jertfa adusa lui Dumnezeu si de aceea se prefera ca ea sa fie din ceara curata ca sa nu produca mult fum.

Conform credintei populare, o lumanare trebuie aprinsa la marile slujbe: botez, cununie, moarte. Cea aprinsa atunci cand cineva moare este lumina care se pune in mana mortului, cand acesta isi da duhul, lumina ce ii va fi calauza pe drumul de veci.

Din popor s-ar vorbi ca daca ti lumanarea cuiva care moare, atunci pacatele lui se vor abate asupra ta, dar invatatura crestina spune ca acest lucru nu este adevarat pentru ca daca ii tii lumanarea unui mort atunci il calauzesti pe acesta spre imparatia cerurilor.

Daca o persoana moare fara lumanare, acest lucru nu este considerat un pacat. Preotii spun ca decedatul ia cu el pacatele in lumea cealalta, nu lumanarea, asa ca, cel mai mare pacat este ca cineva sa moara fara sa se spovedeasca sau fara sa fie impartasit.

Surse: Ne vorbește Părintele Cleopa 8, Ediția a III-a; ”Învăţături corecte şi învăţături greşite despre înmormîntare şi pomenirea morţilor”; stirilekanald.ro.

error: Content is protected !!