CE SPUNE BISERICA despre COPIII BOTEZAȚI CU DOUĂ NUME. Cel de-al doilea numea trebuie să fie…

Fiecare persoană poartă cel puțin un nume. Numele reprezintă modul nostru de a fi recunoscuți de ceilalți, iar Biserica îl cheamă pe om după numele cunoscut de Dumnezeu, adică cel primit prin Botez (prenumele, cu alte cuvinte).

Ce spune datina despre persoanele cu două nume

O tradiție veche din Țara Românească spunea că părinții care schimbă numele unui copil bolnav vor alunga în acest mod bolile și toate duhurile rele care se adună în viața acestuia.

Părintele Simion Marian, unul din cei mai cunoscuți folcloriști români, susține că pe vremuri, femeile își vindeau între ele copiii mai ales dacă erau bolnavi. Superstițioșii credeau că prin acest fel diavolul va pieri definitiv, iar apoi mamele își răscumpărau copiii.

Practic, este recomandat să se pună două prenume pentru că cel de-al doilea apără primul nume, fiind astfel o protecție în fața sorții neprielnice.

În Biserica Ortodoxă însă, singurul botez valid este cel făcut la câteva luni de la naștere (atunci când decid părinții), săvârșit în numele Sfintei Treimi. Preoții nu au voie să repete botezul căci acesta este un eveniment unic în fața omului.

Totodată se spune că persoanele care poartă mai mult de două prenume sunt extrem de norocoase, întrucât fiecare din acestea reprezintă încă o șansă în viață. Persoanele care au un singur nume, potrivit superstițiilor, trebuie să se zbată mai mult ca să obțină ce își doresc.

error: Content is protected !!