Fiecare persoană poartă cel puțin un nume. Numele reprezintă modul nostru de a fi recunoscuți de ceilalți, iar Biserica îl cheamă pe om după numele cunoscut de Dumnezeu, adică cel primit prin Botez (prenumele, cu alte cuvinte).
Ce spune datina despre persoanele cu două nume
O tradiție veche din Țara Românească spunea că părinții care schimbă numele unui copil bolnav vor alunga în acest mod bolile și toate duhurile rele care se adună în viața acestuia.
Părintele Simion Marian, unul din cei mai cunoscuți folcloriști români, susține că pe vremuri, femeile își vindeau între ele copiii mai ales dacă erau bolnavi. Superstițioșii credeau că prin acest fel diavolul va pieri definitiv, iar apoi mamele își răscumpărau copiii.
Practic, este recomandat să se pună două prenume pentru că cel de-al doilea apără primul nume, fiind astfel o protecție în fața sorții neprielnice.
În Biserica Ortodoxă însă, singurul botez valid este cel făcut la câteva luni de la naștere (atunci când decid părinții), săvârșit în numele Sfintei Treimi. Preoții nu au voie să repete botezul căci acesta este un eveniment unic în fața omului.
Totodată se spune că persoanele care poartă mai mult de două prenume sunt extrem de norocoase, întrucât fiecare din acestea reprezintă încă o șansă în viață. Persoanele care au un singur nume, potrivit superstițiilor, trebuie să se zbată mai mult ca să obțină ce își doresc.
Ce se întâmplă cu adevărat cu femeile care ajung pe Muntele Athos, muntele interzis
Femeile nu au voie pe Muntele Athos. Se spune că doamnele și domnișoarele care pășesc pe muntele interzis, Muntele Sfânt, pățesc numai lucruri rele.
O tradiție străveche (Avaton, care înseamnă „neumblat”) susține că femeile nu au voie să urce Muntele Athos.
Totuși, de ce nu au voie femeile pe Muntele Athos?
Există un fel de graniță naturală a Sfântului Munte dincolo de care femeile nu au voie să pășească. Pe insulă nu există nici măcar animale de sex feminin, cu excepția pisicilor, găinilor și păsărilor sălbatice.
Legenda spune că atunci când corabia în care se afla Maica Domnului s-a apropiat de țărm, toți idolii din munte au căzut cu fețele la pământ și s-au sfărâmat în mii de bucăți.
Maica Domnului a coborât pe mal şi, pentru că i-a plăcut locul, l-a binecuvântat şi L-a rugat pe Fiul ei să-i dăruiască aşezarea. După ce le-a vorbit despre Hristos, botezându-i, Maica Domnului le-a spus locuitorilor de aici:
„O, fii luminaţi, ascultaţi: acest loc a fost sortit mie de către Fiul meu şi Dumnezeul vostru. Voim însă, nu veţi mai rămâne mult aici, pentru că pe muntele acesta voi trimite bărbaţi din toată lumea, ca să vieţuiască în curăţie, după chipul îngerilor.“
În acest fel, pe Muntele Athos nu au voie femeile, cu excepția Maicii Domnului.