Sfântul Ilie este sărbătorit de creștinii ortodocși în fiecare an, pe data de 20 iulie. Este celebrat ca aducător de ploi, după ce a salvat de la moarte poporul din Israel prin rugăciune, după trei ani de secetă.
De asemenea, Sfântul Ilie a fost cel care i-a pedepsit pe proorocii mincinoși, iar în același timp a fost și un mare făcător de minuni. S-a urcat la cer într-un car de foc și a primit de la Dumnezeu puterea de a „deschide și a închide cerurile”.
Sfântul Ilie a fost fiul lui Sovac, un preot al legii vechi, care locuia în cetatea Tesve. De aici vine și numele de Tesviteanul a proorocului.
În ziua Sfântului Ilie nu se lucrează de teama pagubelor – trăznete, ploaie, grindină. În multe zone din țară, de Sfântul Ilie se mai păstrează tradiția recoltării mierii de albine, cunoscută și sub numele de retezatul stupilor. Acest ritual aduce prosperitate în casele apicultorilor și le apără stupii de hoți.
În anumite zone din Moldova, gospodarii mănâncă grâu nou fiert și amestecat cu miere, pentru a avea spor în munca lor.
Pentru a fi sănătoși tot anul, în ziua praznicului este bine să se consume fructe proaspete, cu excepția merelor văratice. Aceste mere nu trebuie mâncate nesființite pentru că atrag supărarea Sfântului Ilie, trăsnetele și grindina. O datină străveche spune că cine nu respecte asta, va avea parte numai de mere pe lumea cealaltă.
Sfântul Ilie se bucură de o cinstire deosebită din partea bisericii, ziua de 20 iulie fiind marcată cu roșu în calendar. Sfântul Prooroc Ilie este una dintre cele mai interesante şi complexe figuri de sfinţi, putând fi considerat un sfânt ecumenic, deoarece este cinstit nu numai în creştinism, ci şi în iudaism şi chiar în tradiţia islamică.
Sfântul Ilie a trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea regelui Ahab, în regatul Israel din Samaria.
Se crede și astăzi că dacă tună de Sfântul Ilie, toate alunele vor seca, iar fructele din livezi vor avea viermi. Oamenii mai spun că după ziua Sfântului Ilie vor începe ploile de vară. Sfântul Ilie este cel care provoacă tunetele, trăsnetele, ploile torențiale, leagă și dezleagă ploile și decide unde și când să bată grindina.