Ce trebuie să faci ca să fie primită pomana ta! Sigur nu știai lucrul acesta

Când faceți pomenirea celor adormiți, nu chemați rudele și oameni cu stare, ci faceți milostenie cu cei săraci, cu oameni nevoiași care nu va pot răsplăti pentru binele vostru. Atunci, plată voastră o veți luă în Ceruri.

Ale lui Dumnezeu sunt cerul și pământul și munții cei de aur și pietrele scumpe. El n-are nevoie de lucrurile noastre, că zice Proorocul David: „Domnul meu ești Tu, că bunătățile mele nu-ți trebuiesc”.

El se uită la inimă. Să dăm cu părere de rău că n-am făcut mai mult bine, că n-am dat mai mult. Aceea e milostenia cea mai primită la Dumnezeu.

“De aceea, când faceți praznic, spune Mântuitorul, nu chemați la praznicul vostru pe bogați sau neamurile.

Am pregătit, am tăiat un porc, am tăiat curcanii, am făcut plăcinte, am făcut pâine, am pregătit băuturi.

Nu chemă neamurile, nici pe cei bogați, că nu cumva făcând și ei vreun praznic să te cheme înapoi, că ți-ai luat plată pe lumea asta. Cheamă pe săraci și pe străini.

Iacă aici plătesc oameni praznic (pomenire) de prin toată țara. Exact după Evanghelie pot să facă praznic. Unii dintre ei nici nu mai vin pe la praznic. Și omul trimite: „Parinte, să faci un praznic”.

Trimite pomelnicul lui pentru cei morți. Da, aici e drept după Evanghelie. Că nu vin neamurile lui, aici vin oameni străini.”

Sursă: “Ne vorbește Părintele Cleopa”, volumul 15, Editură Mănăstirea Sihăstria, 2006, p. 16

Te-ar putea interesa și: Se poate face în altă țară parastas pentru cineva care este îngropat în România? Preoții ne îndeamnă să…

Mira întreabă:

Doamne ajută! Multă recunoștință pentru răspunsurile din acest portal. Ce se întâmplă cu sufletul unui octogenar mort neîmpărtășit de 3 luni (la Crăciun) căruia apropiații nu i-au făcut pomenirea de 6 luni? Se poate face în altă țară? Cum aș putea proceda? Vă mulțumesc!

Pr Andrei Atudori a răspuns:

Doamne ajută! Puteți face pomenirea și în altă țară. Rugăciunile pentru sufletele celor adormiți și milostenia pe care o facem pentru ușurarea păcatelor lor nu sunt limitate de spațiu și timp.

Să îl aveți mereu trecut pe pomelnicul personal pentru cei adormiți și să fie pomenit la Sfânta Liturghie. Nu uitați să îl pomeniți și în rugăciunile personale.

În rest, să nădăjduim în mila lui Dumnezeu! Spor în toate cele bune! pr. Andrei

Sursa: doxologia.ro

error: Content is protected !!