Cele 14 canoane sunt regulile scrise și nescrise ale oricărui bun creștin. Mersul la biserică a devenit un ritual mult prea greu de respectat în zilele noastre. Dacă s-ar ține cont de toate regulile impuse de religia ortodoxă și de gura lumii, lăcașele Domnului ar trebui să fie goale.
Cele 14 canoane de respectat în biserică nu au nimic de-a face cu superstițiile. Musai cu creștetul acoperit și nemachiată. Neapărat cu fustă și niciodată cu pantalon, de ești femeie… Iar dacă ai acceptat dragostea bărbatului înainte ori te găsești în perioada delicată din fiecare lună, nu mai ai ce căuta la biserică. Pe lângă acestea, există nenumărate alte reguli privind intrarea în lăcașele sfinte. Dar câte dintre ele sunt cu adevărat ortodoxe, strict religioase? Și câte țin de superstiție, de legi inventate, nescrise, cum bine spune zicala „câte boredeie atâtea obiceie”?
Cele 14 canoane ale unui bun creștin
Un adevărat credincios, care merge la Sfânta Biserică pentru a se ruga și a-și ispăși păcatele, are de îndeplinit câteva reguli stricte. Altfel, intrarea în lăcașul de cult e un păcat mult mai mare decât faptul de a nu merge la biserică. Iată care sunt cele 14 canoane, „legi” de respectat înainte de a plănui mersul la biserică:
Iertarea e pe primul plan. Înainte de a pleca de-acasă, trebuie să-ți ceri iertare de la toți membrii familiei. Dacă știi că te-ai supărat cu cineva, îți vei cere iertare, cu smerenie.
Dar din dar se face raiul. Când pleci de-acasă, nu uita să iei la tine un ban, niște vin, pâine. Orice din puținul tău poate constitui o ofrandă pentru bunătatea dumnezească. Acum se pot cumpăra prescuri de la biserici, așa că această regulă e mult mai ușor de respectat.
Cu cât mai devreme, cu atât e mai bine să ajungi la biserică. Așa poți asculta citirea Sfintei Evanghelii, Liturghia. Mergând pe nemâncate, poți lua fără grijă anafura, la finele slujbei.
Fiecare după rang. În interiorul bisericii, în timpul slujbei, trebuie să ai grijă unde stai. Femeile se vor așeza întotdeauna în partea stângă, iar bărbații în dreapta. Vârstnicii vor sta în față și, cu cât etatea e mai mică, cu atât ne vom poziționa mai înspre ieșire. Foarte important este să se lase un culoar de trecere pe mijloc, pentru cei ce merg să se închine în fața Altarului.
Vorba lungă, sărăcia omului.
Mersul la biserică e pentru rugăciune, pentru reculegere și meditație, pentru ascultare și înțelegere. Nicidecum un prilej de socializare și discuții cu persoanele din jur. Dacă ai neapărat ceva de spus, o vei face în șoaptă sau prin semne. Ceea ce canoanele scrise cu mii de ani în urmă nu aveau cum să prevadă e evoluția tehnologiei. Mai nou, telefoanele sună și unii chiar conversează în timpul slujbelor. Așa că, o regulă de bun simț ar fi să nu luăm cu noi sau să ținem închis mobilul.
Răbdarea e un har. Dacă tot ai ales să mergi la biserică, du-te de la început și nu ieși din biserică până la finele slujbei decât dacă, ferească sfântul, ți se face rău sau intervine ceva extrem de urgent.
Icoanele sunt acolo ca să ne închinăm la ele. E suficient doar să atingi sfântul la care te rogi. Dar, dacă ții neapărat să săruți icoana, fă-o în partea de jos ei, nu pe chipul sfântului.
După binecuvântarea preotului pentru Liturghie, este păcat să ne mai închinăm la icoane și să mai ducem ceva la Altar. Poți da acatiste, prescură, lumânare sau bani și la sfârșitul slujbei.
În timpul slujirii Sfintelor Daruri, citirii Sfintei Evanghelii, rostirii unor rugăciuni importante, cum e „Tatăl nostru”, se va sta în genunchi. Numai cei bătrâni sau neputincioși au dezlegare să stea așezați.
La finele slujbei
Înainte de ieși din biserică, dacă nu ai mâncat și nu ai băut nimic de dimineață, ia un pic de pâine sfințită și o înghițitură de vin, din biserică. Anafură poți lua mai multă, și pentru cei de acasă.
Înainte să ieși din biserică, te închini de trei ori, cu fața către altar și abia după aceea pleci către casă. Nu ai voie să te oprești nicăieri pe drum și cu atât mai mult nu la vreun restaurant, căci se spune că o crâșmă e gura iadului.
Spune-le și altora despre învățămintele primite la biserică. Când ajungi acasă, împărtășește cu cei dragi pildele bisericești. Apoi, așezați-vă împreună la masă.
Duminica e zi sfântă. Prin urmare, nu ai voie să gătești, mai cu seamă în timpul slujbei. Masa de duminică se pregătește de sâmbătă și se încălzește numai a doua zi.
După masa de prânz, credincioșii trebuie să se odihnească, măcar un ceas. Apoi, e de datoria creștină să mergi să vizitezi persoane bătrâne, bolnave, să miluiești cu oricât de puțin oameni nevoiași.