Cinste acestui parinte! Doctorul de trup si de suflet. Un medic specialist in ecografie se transforma in preot in fiecare duminica si slujeste la biserica de langa Spitalul Constanta

Doctorul Nicolae Cristescu (65 ani), medic specialist in ecografie generala, imbraca duminica straiele de preot si merge sa slujeasca la Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil din Constanta. Face acest lucru de peste 20 de ani si spune ca se simte un om pe deplin implinit.

Vede maruntaiele oamenilor si priveste pana in adancul sufletelor lor. Este darul unui roman blajin, care si-a ales intai meseria de medic, iar apoi si-a dat seama ca preotia il desavarseste. Nicolae Cristescu (62 ani) este un doctor din Constanta, care isi primeste pacientii cu blandete la cabinetul sau modest dintr-un bloc comunist cu 10 etaje. Locuinta sa este si mai modesta, marturiseste el fara sa se scuze.

Este medic internist, specializat pe ecografie generala, stiinta care priveste in interiorul oamenilor fara sa le pricinuiasca durere. Se uita in strafunduri si cauta, ca sa gaseasca acea cauza care i-a trimis pe oameni la doctor. Cand isi pune in cui halatul alb, medicul se transforma intr-un alt fel de vindecator, de suflete. Duminica si la zilele de mare sarbatoare, el imbraca straiele cusute cu fir stralucitor, pentru a sluji in Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, situata chiar peste drum de Spitalul Clinic Judetean Constanta. Medicul Cristescu devine parintele Cristescu, care are grija de trupul si de sufletul celor care ii cer ajutorul.

„Multumesc, domnule doctor“ Este argesean, nascut pe 19 martie 1953 in Pitesti. In ziua aceea, ortodocsii ii pomenesc pe sfintii Hrisant si Daria, cuplul de pagani care s-au crestinat si au devenit mucenici ai lui Hristos. „Credinta lor nestramutata l-a convins pana si pe tribunul roman Claudiu, care trebuia sa-i pedepseasca pentru asta. Impresionat de taria celor doi, demnitarul a imbratisat religia crestina, cu toata familia – sotia Ilaria, fiii Iason si Mavru“, spune Nicolae Cristescu.

Pe micul Nicolae, bunica l-a dus de mana la biserica. Picturile de pe pereti, chipurile sfintilor, faptele si invataturile celor buni si drepti l-au impresionat pe copilul de atunci, iar credinta a devenit o a doua natura. Totusi, cand a venit momentul sa-si aleaga cariera a decis sa se faca medic. A intrat al doilea pe lista la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti, in 1972. In 1983 si-a luat secundariatul in medicina interna, iar in 1992 a devenit medic primar. Si tot in 1992 a decis sa dea admitere la Teologie.

error: Content is protected !!