Ciorbele sunt unele dintre cele mai ușoare feluri de mâncare, atât de făcut cât și de mâncat. În plus de cele mai multe ori sunt și sănătoase.
Și totuși gospodinele evită să le facă acasă. Așa că astăzi îți vom prezenta o rețetă de ciorbă de fasole în pită de casă pe care o poți testa pentru început în locuri cu specific românesc, mai ales în zonele de munte.
Noi bănuim că îți va fi pe plac și vei avea nevoi de rețetă. Așa că, ca să nu te rogi degeaba la bucătarii din restaurant, te ajutăm noi cu toate informațiile pe care trebuie să le știi ca să faci această ciorbă deosebită și ca gust și ca aspect.
Nu știm cum o vei găsi prin restaurante, dar să știi că e neapărat ca în oala ta să pui cimbru și leuștean.
În plus vei mai avea nevoie și de: jumătate de kilogram de fasole uscată, cel mai bine ar fi să ai fasole cu boabe mărunte, pestrițe. Dar merge în general orice tip de fasole ai.
Lista de ingrediente continuă cu 1 ceapă mare, 1 morcov, 1 ardei gras, 2200 de grame de rădăcină de țelină, 1 păstârnac, 1 rădăcină de pătrunjel, 3-4 roșii proaspete sau o cutie cu roșii conservate.
Mai pregătește suc de roșii sau bulion, dacă vrei poți să pui zarzavat, oțet după gust, sare, cimbru, ardei iute, sau piper, verdeață proaspătă. Și puțin ulei.
Pregătește-o în felul următor: alege fasolea, spal-o și pune-o să fiarbă. Apa trebuie să o acopere doar, nu mai multă.
În alt vas fierbe doar apă ca să o poți înlocui repede. Va trebui să schimbi apele din fasole după ce prima va fierbe și va deveni galbenă puțin.
Las-o să fiarbă foarte bine. Dacă fasolea se va exfolia, acesta va fi semnul că este deja pe jumătate gata. Dar trebuie gustată ca să înțelegi exact.
După aceea adaugă ceapa, ardeiul gras, ardeiul iute tăiat rondele, taie rădăcinoasele sub formă de cubulețe, adaugă uleiul și mai las-o să fiarbă.
După ce toate legumele puse până acum au fiert de tot, adaugă roșiile și ddupă câteva clocote, pune oțet, piper și sare după gust.
După alte câteva clocote stinge aragazul. Spală și toacă verdeața și pune-o în oală doar după 10 minute de la oprirea focului.
În acest fel te vei bucura de mai multe vitamine din verdeață. Și gata, ai terminat o ciorbă deosebită.
Cum să faci cea mai bună ciorbă de burtă. Secretul celor mai buni bucătari
Fiecare popor își are propriile feluri de mâncare tradiționale după care este recunoscut în toată lumea.
Turiști din diferite țări rămân în memorie cu un anumit tip de mâncare care i-a cucerit pentru totdeauna.
Acesta poate să fie și cazul ciorbelor făcute în România, după rețete foarte vechi, testate de sute de ori, care au reușit să treacă testul timpului cu succes.
Ciorba a devenit un fel de etalon care este asociat cu poporul nostru.
Probabil foarte puțină lume știe însă că de fapt, acest fel de mâncare ce nu lipsește aprope deloc de pe mesele noastre, a devenit așa datorită Imperiului Otoman.
De asemenea, ciorba de burtă, cu mici diferențe de nume și de ingrediente, se mai întâlnește și la restul popoarelor cucerite de turci.
Ba chiar mai mult, în funcție de zona țării se cunosc și aici mai multe variante de ciorbe de burtă, una mai delicioasă decât cealaltă.
Însă astăzi îți vom prezenta o rețetă tradițională, clasică. Aceasta va ieși foarte aromată, foarte gustoasă, și mai ales, va avea o textură deosebită, foarte fină.
Pentru gospodinele cu experiență nu mai este un secret faptul că ciorba de burtă se face într-o perioadă ceva mai lungă de timp, spre deosebire de restul ciorbelor.
Acest lucru însă nu înseamnă deloc că ea se face și greu. Și chiar dacă ar fi fost așa, rezultatul final merită fiecare efort.
Până te vei putea delecta cu acest preparat deosebit vor trece mai multe ore, timp în care vei pregăti cele necesare.
Ingredientele de care vei avea nevoie sunt și ele foarte commune și la îndemâna oricui.
Vei avea nevoie de un kilogram de burtă de vită, de un os de vită, de 2 morcovi, de o gulie, de 2 rădăcini de pătrunjel, de o țelină mica, de o lingură cu piper negru boabe, de 2 frunze de dafin, de jumătate de ardei gras roșu, de un ardei iute, de 400 de grame de smântână, de 6 căței de usturoi, de 4 linguri de sare grunjoasă, de 2 linguri cu ulei, de 7 linguri de oțet ca să speli burta.
Înarmează-te cu multă răbdare și apoi începe să tai burta în bucățele cât mai mici în așa fel încât să poți lua cât mai multă cu lingura când o vei mânca.
Spală burta în 5 ape curate și reci și de fiecare data adaugă câte o lingură cu oțet. După aceea pune burta de vită într-o strecurătoare și freac-o cât mai bine cu jumătate din cantitatea de sare grunjoasă.
Apoi pune-o sub un jet cu apă rece și spal-o. când ai terminat, pune burta într-un vas mai mare, cu multă apă și cu restul de 2 linguri de oțet.
Acum lasă burta să stea în acea apă pentru aproximativ o oră. În acest timp va trebui să te ocupi de restul produselor.
Începe să cureți gulia, pătrunjelul, țelina, și doar un singur morcov din cei 2.
Pune aceste legume pe foc să fiarbă. Adaugă 4 litri de apă, osul de vită, frunzele de dafin și piperul boabe. Lasă toate aceste ingredient să fiarbă și ele în jur de o oră. După ce sunt toate gata strecoară supa obținută.
În acest timp curăță morcovul rămas și ardeiul și trece-I printr-o răzătoare mai mare. Pune într-o oală cele 2 linguri cu ulei, pune și legumele rase în vas și șine-le la călit pentru aproximativ 5 minute.
Pune după aceea peste ele supa cu osul de vită și restul de sare rămas. Adaugă peste acest amestec și burta, dar și ardeiul iute, tăiat rondele.
Pune oala cu toate aceste ingrediente la foc mediu pentru aproximativ 40 de minute. Trebuie să urmărești ca bucățile de burtă să fie bine înmuiate.
Pune într-un bol toată smântâna și amestec-o bine cu 5 polonice de ciorbă fierbinte. Apoi, pune cu grijă smântâna în oala mare cu ciorbă.
Amestecă până la fundul vasului în așa fel încât să nu se brânzească smântâna. Curăță tot usturoiul, zdrobește-i cu mâna și aruncă-i în oala cu ciorbă.
Lasă-i să fiarbă cam 5 minute și apoi oprește focul cu totul.
Această ciorbă, ca și restul de fapt, se servesc de obicei fierbinți. În cazul ciorbei de burtă o poți servi cu un ardei iute alături și cu smântănă dacă vrei.
De asemenea, poți să adaugi și puțin oețt dacă îți dorești ca ciorba să fie puțin mai acră.