Citește azi, Rugăciunea către Sf. Ier. Grigorie Taumaturgul, Episcopul Neocezareei, pentru a avea înțelepciune și mintea luminata

Ierarhul Grigorie Taumaturgul este praznuit de Biserica Ortodoxa in fiecare an pe 17 noiembrie.

Grigorie traieste in vremea imparatului Aurelian, avand parinti elini. De mic alege calea cea dreapta, fiind un bun crestin, cu iubire pentru Hristos. Inaintand in varsta, crestea si credinta in Mantuitor din ce in ce mai mult. Iar datorita marilor si deselor minuni pe care le savarsea, acesta dobandeste numele sau, fiind numit facator de minuni.

Inca fiind la scoala in Alexandria unde a invatat filosofia, intr-o zi vine la el o femeie usoara cu gandul de a-l ponegri, la indemnul ucenicilor care erau in preajma sfantului. Femeia, posedata de demonul care o bantuia, este tamaduita de Grigorie cu ajutorul rugaciunii sale.

Asa se vede Roma de sus! Am urcat pe cupola Vaticanului, vezi VIDEO mai jos:

Sfantul a vazut-o pe Nascatoarea de Dumnezeu Fecioara alaturi de Ioan cuvantatorul de Dumnezeu, invatandu-l taina Sfntei Treimi. Iar dupa ce este hironit drept episcop al Neocezareii de Fedim, episcol al Amasiei, Grigorie merge la biserica care i s-a dat, unde se spune ca a savarsit extrem de multe minuni.

Unii crestini spun ca acesta a pornit o piata mare, de marimea unui munte pe care a mutat-o in alta parte, si toate acestea doar cu ajutorul rugaciunii sfante. Mai mult, in scrieri se povesteste cum acesta s-a abatut si a intrat intr-o templu idoleasc, unde a reusit sa goneasca toti demonii din oameni, care nu au mai indraznit sa intre in acele locuri.

Acesta afland cel ce purta grija templului se manie pe sfant. Grigorie scrise pe hartie: “Eu, Grigorie, poruncesc tie, satano, intra” si ducand-o in templu, vazu cum demonii intra iarasi in ea. Conducatorul acelui templu se ingrozi de minunea savarsita, devenind mai apoi ucenic al lui Hristos, fiind un apropiat al mai marelui Grigorie. De asemenea, a secat si un lac mare care obisnuia sa faca valuri mari ca marea, secand totodata si vrajba dintre doi frati, zicandu-le amandurora ca a fost lacul lui.

Alta data, infigand toiagul in udatura pamantului reuseste sa opreasca cursul unui rau la rugamintile locuitorilor. Pe langa toate aceastea, pe un evreu, care se prefacea ca este mort l-a facut sa fie mort cu adevarat, asa cum se prefacea.

Cu alta ocazie rugandu-se in munti, capata aratarea unui copac, pentru ca cei care il cautau sa ii faca rau sa nu il vada.

Venind momentul trecerii la Domnul, ii multumeste Creatorului ca multumita Lui multi oameni pagani sau necredinciosi au lasat calea preacurviei sau a risiparii si l-au primit pe Hristos si pe Dumnezeu in sufletul lor.

Rugăciunea către Sf. Ier. Grigorie Taumaturgul

Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Arată întru mine, Părinte Grigorie şi acum luminat lucrarea cea Dumnezeiască a minunilor, scăpându-mă din adâncul greşelilor mele, fericite şi cu strălucirea ta luminează-mă, ca după vrednicie să te laud.

Stih: Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ca un sârguitor şi înţelegător şi înţelept, ai ales mai bine cinstea sufletului, decât desfătările trupului, fericite, culegând cu iubire de osteneală dogmele înţelepciunii, prin care acela se hrăneşte, apropiindu-se de Dumnezeu, Sfinte Grigorie.

Stih: Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Văzând şarpele cel cumplit, Sfinte Grigorie, că ai soră curăţia ca pe un ajutor bun, a întărâtat asupra ta pe zavistnici, pe care i-ai ruşinat, părinte, cu îndelungă răbdare, vindecând pe femeia care era cuprinsă de patimi.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Pe pământ străin petrecând, cuvioase, tuturor te-ai arătat cucernic pentru virtute, bun credincios şi iubitor de Dumnezeu, luând har de la Dumnezeu de a face minuni, prin care eşti cunoscut, că ai strălucit în lume ca un soare, de Dumnezeu grăitorule.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Din rădăcină împărătească ai odrăslit, Curată şi ai născut, în chip mai presus de gând şi de cuget, pe Împăratul Hristos, pe Cuvântul lui Dumnezeu, Întrupat din Curate sângiurile tale în două Firi şi într-un Ipostas.

error: Content is protected !!