Clătite din dovlecei, o rețetă ușoară și deliciosă – Perfecte ca garnitură sau, de ce nu, ca fel principal – Încercați rețeta! Vă va cuceri!
Ingrediente
450 grame de dovlecei;
300 ml de chefir;
4 ouă;
350 grame de făină;
o lingură de ulei;
2 linguri de pătrunjel;
o linguriță de sare;
0,5 linguriță bicarbonat de sodiu;
unt.
Cum se prepară?
Treceți dovleceii decojiți prin răzătoarea mică, apoi scurgeți-i bine de suc.
Puneți dovleceii într-un bol și amestecați bine cu chefir, pătrunjel tocat, bicarbonat de sodiu, sare și ouă bătute.
Adăugați făina treptat, amestecând bine. Turnați uleiul. După ce obțineți un aluat lichid, lăsați deoparte să se odihnească aproximativ 20 de minute.
Prăjiți clătitele pe ambele părți, în tigaia unsă cu ulei, până capătă o culoare aurie.
Ungeți fiecare clătită cu unt și aranjați-le una peste alta. Serviți cu sos de cașcaval sau cu mozzarella.
Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!
Dovlecelul este o sursa excelenta de potasiu si mangan si poate oferi un aport important de vitamine B1, B6 si C.
De asemenea, mai contine importante substante nutritive precum fosfor, cupru, magneziu, acid folic, zinc, fier, calciu, vitaminele A si K. Iata cateva dintre beneficiile consumului de dovlecei:
1. Stimuleaza digestia
Bogat in fibre de calitate, in potasiu si apa, dar cu resurse modeste de sodiu, dovlecelul are proprietati diuretice si se digera foarte usor. De aceea, dieta cu aceasta leguma este tolerata de persoanele care au probleme digestive, cardiace sau renale.
Nutritionistul Eric Favre recomanda sucul de dovlecei in tratarea constipatiei si a diareei. Dovlecelul este ideal in regimul specific diabeticilor si supraponderalilor.
2. Mentine sanatatea ochilor
Continutul ridicat de carotenoizi (luteina) face din dovlecei un remediu perfect pe baza de plante pentru probleme de vedere. Are excelente proprietati anti-imbatranire, poate imbunatati memoria si reduce procesele infectioase.
3. Scade tensiunea si previne bolile de inima
Reduce riscul de infarct si accidente vasculare cerebrale (datorita magneziului si folatilor). Este benefic in scaderea tensiunii arteriale (magneziu, potasiu).
Ardei umpluți de post – Rețeta pe care o pregătesc mereu cu drag
Doar pentru ca tii post, nu inseamna ca nu te poti bucura de o masa delicioasa.
Uite cat de usor e sa prepari niste ardei umpluti de post, dupa o reteta care nu are cum sa dea gres.
Ingrediente
7-8 buc ardei gras
500 g ciuperci
100 g orez
o ceapa mare
2 catei usturoi
un morcov mare
2 linguri ulei de masline
o legatura patrunjel
100 ml piure de rosii
sare, piper
Cum se prepară?
Pregateste ardeii pentru umplut: Taie “capace” fiecarui ardei si curata de seminte partea inferioara, folosind o lingurita.
Intr-o tigaie incinge uleiul si caleste ceapa taiata cat mai marunt, impreuna cu usturoiul maruntit.
Cand ceapa devine translucida, adauga ciupercile taiate cubulete si amesteca continuu, pana ce ciupercile isi schimba culoarea integral.
Adauga peste 2-3 linguri din piureul de rosii si restul ingredientelor: orezul spalat, morcovul dat pe razatoarea mica, patrunjelul tocat marunt, sarea si piperul.
Umple ardeii cu aceasta compozitie obtinuta si asaza-i intr-o tava termorezistenta.
Pe langa ei, toarna apa combinata cu restul de sos de rosii, pana la jumatatea inaltimii lor.
Da tava cu ardei umpluti de post la cuptor pentru 70-80 de minute, la 160 de grade, sau pana cand ardeii sunt rumeniti.
Intoarce-i la jumatatea timpului de coacere si serveste ardeii umpluti de post alaturi de mamaliguta si putin marar presarat deasupra.
Vezi și… Sărmăluțe în foi de varză cu orez
Sărmăluțe în foi de varză cu orez și ciuperci, un preparat delicios pentru perioada postului cu care sigur nu vei da greș…
Sarmalutele sunt un preparat foarte apreciat de romani atat de sarbatori, cat si in periaoada de post, adaptate la ingredientele de post. Astazi iti prezentam reteta pentru cele mai bune sarmalute de post cu ciuperci si orez! Iata de ce ai nevoie!
Ingrediente
500 grame ciuperci fierte in prealabil cu putina sare (nu este obligatoriu sa le fierbeti)
4 cepe medii curatate și taiate solzișori
250 grame orez
2 morcovi mari curatati și rasi pe razatoarea cu ochiuri mici
4-5 linguri bulion rosii
250 ml suc rosii
100 ml ulei
patrunjel si marar verde tocat
sare si piper dupa gust
o varza si jumatate mare murata
jumatate de varza dulce
Cum se prepară?
Calim ceapa in putin ulei incins si adaugam orezul spalat si 50 ml apa. Lasam sa fiarba cateva minute pana cand orezul absoarbe toata apa, in timp ce amestecam usor (adaugam capacul).
Cand orezul este fiert, adaugam pe rand: bulionul, morcovul, ciupercile taiate marunt, sarea si piperul, amestecand bine. Lasam compozitia sa dea in clocot si amestecam pana se omogenizeaza.
Curatam varza de foi, sau luam deja foile murate separat (se gaseste in magazine) si apoi taiem fiecare foaie la dimensiuni potrivite pentru a face cate o sarmaluta.
Cu o lingurita punem compozitie in fiecare foaie de varza si infasuram sarmalele, apoi le presam la capete. Le punem intr-o oala pe fundul careia am asezat cateva foi de varza intregi si jumatatea de varza dulce printre ele.
Dupa ce am terminat de facut toate sarmalele, tocam marunt cateva foi de varza murata si le asezam uniform pe sarmalute impreuna cu varza dulce. Se pot pune si crengute de cimbru.
Turnam restul de ulei peste ele impreuna cu sucul de rosii si o cana de apa doar atat cat sa le cuprinda.
Lasam la fiert timp de aproximativ o ora si jumatate, la foc mic. Inainte de a opri focul, infingem o furculita sa vedem daca a fiert orezul si varza.
Se adauga patrunjel tocat marunt si marar. Daca este nevoie le mai lasam pe foc 20-30 de minute. Le punem la cuptor (optional) timp de 30 de minjute pentru a se rumeni.
Servim cu mamaliguta calda!
Poftă bună!