Coada Soricelului este o planta medicinala din care unii compusi sunt folositi chiar si pentru a face medicamente moderne pe care le gasiti astazi in farmacii.Totusi, daca stiti sa o recoltati la momentul optim si sa o folositi corect, puteti obtine chiar efecte mai puternice in tratarea unor afectiuni.
Aceasta planta este utilizata pentru febră, răceală obișnuită, absența menstruației, dizenterie, diaree, pierderea poftei de mâncare, disconfort pentru tractul gastrointestinal și inducerea transpirației.
Pentru ce este buna coada soricelului?
Din punct de vedere nutrițional și a proprietățiilor, coada soricelului are cea mai mare concentrație de compuși benefici iar planta este foarte folosita.
Intern, tinctura de coada soricelului se foloseste in: anorexie, sindrom dispeptic, pentru stimularea functiei hepatice si digestive, diskinezii biliare, afectiuni gastrointestinale (crampe abdominale, colici biliare), colite, enterocolite, meteorism (balonare), hemoragii interne, metroragii, hemoroizi, amenoree, dismenoree, dureri menstruale, metroanexita si cistita.
Extern, tinctura de coada soricelului se utilizeaza ca adjuvant in: eruptii cutanate, arsuri usoare, prurit vulvar, rani usoare si intepaturi de insecte.
Unii dintre compușii prezenți sunt acidul salicilic și folic, acidul ascorbic (vitamina C), flavonii, aminoacizii, proteinele, taninurile și mineralele precum fierul, cuprul, manganul, zincul, nichelul, siliciul și calciul.
Aceasta planta are un efect puternic astringent si din acest motiv este buna pentru vindecarea rănilor și a pentru a trata o varietate de boli și tulburări, de la stomac și hepatice până la probleme circulatorii.
Acesta poate stimula efectele curative ale altor plante medicinale și poate ajuta, de asemenea, în îndepărtarea toxinelor din organism.
Beneficii Coada Șoricelului:
Coada Soricelului este folosita astăzi pentru a trata multe boli. Aceasta este o plantă mare care crește în Europa și în Asia și în alte părți ale lumii.
Boala gingivită (gingivită). Cercetările timpurii sugerează că folosirea unei soluții de apă de gură care conține coada soricelului ameliorează boala gingiilor.
Are un efect vindicator pentru febră, răceală, diaree, discomfort stomacal, balonare, gaze, durere de dinţi, insa sunt necesare mai multe dovezi pentru a evalua eficacitatea plantei pentru aceste utilizări.
Ca si mararul, Coada Soricelului are proprietăți astringente mari, fiind foarte benefic pentru răni de piele, eczeme, arsuri și hemoroizi.
De asemenea, conține acid salicilic, care este minunat pentru controlul durerii și scăderea febrei, compus găsit si în aspirina ; aceasta planta este și un bun agent anti-inflamator!
Și ca și aspirina, Coada Soricelului îmbunătățește circulația inimii și a sistemului cardiovascular în general. Dar, spre deosebire de aspirina, coada soricelului este buna pentru stomac, ajutând la scăderea secrețiilor gastrice.
Unii compuși găsiți în planta sunt, de asemenea, buni pentru a ajuta la regenerarea țesuturilor din zona spatelui. Unele articole aparute in publicatii stiintifice de profil spun că planta este excelenta pentru astm, bronșită și alte afecțiuni pulmonare plus, ajută la artrită și dureri de cap.
Coada Soricelului a fost utilizata cu succes pentru tratamentul inflamației tractului urinar și a PMS. Planta este, de asemenea, utilizata în tratamentul tulburărilor ciclului menstrual.
Acesta a fost utilizat pentru a trata hemoroizii, dureri de stomac și distensie, tulburări hepatice, paraziți intestinali, angină pectorală și tulburări circulatorii, precum și sângerări pulmonare și cancer pulmonar.
Florile ajută la îmbunătățirea circulației venoase și pot fi, de asemenea, utilizate ca un ajutor pentru digestie. Acest lucru le fac utile în tratamentul anorexiei și a altor tulburări de alimentație. Ele sunt uneori utilizate ca expectorant, anti-spasmodic, sedativ, hemostatic și pentru scăderea secrețiilor gastrice.
Conținutul său ridicat de acid salicilic îl face util și ca analgezic și în tratamentul febrei, răcelii și gripei obișnuite. Se utilizează, de asemenea, în cazuri de tuse, bronșită, alergii și colici hepatice și biliari, ulcere și sângerări la stomac.
Când se aplică extern, planta acționează ca un dezinfectant și antiinflamator, ajutând la uciderea microorganismelor și vindecarea rănilor, inclusiv a rănilor ulcerative. Poate vindeca eczeme, arsuri, contuzii si abcese dentare.
Ceaiul de Coada Soricelului este realizat prin infuzarea a două linguri de planta cu o ceașcă de apă clocotită timp de zece minute.
Consumul de două până la trei cești de ceai în fiecare zi este considerat a fi bun pentru tratarea sclerozei multiple și a altor afecțiuni ale măduvei spinării. Se presupune că ajută la formarea de noi celule și stimulează reînnoirea sângelui în măduvă. De asemenea, poate ajuta în caz de paralizie.