Alegerea unui pepene poate fi o operatiune complicata.
De cate ori nu ti s-a intamplat sa ajungi acasa si sa constati ca pepenele pe care l-ai cumparat nu este copt sau suficient de dulce?
Putini stiu, insa exista o serie de semne cu ajutorul carora mergi la sigur in cumpararea unui pepene.
Verifica mai intai forma pepenelui: trebuie sa fie simetrica si armonioasa. Ulterior analizeaza greutatea: un pepene care nu este copt suficient este mai greu decat ar trebui.
Cauta ca pepenele pe care il cumperi sa aiba o pata galbena pe coaja; aceasta pata indica faptul ca pepenele a ajuns la maturitate.
De asemenea, apasa coaja pepenelui, aceasta trebuie sa fie tare peste tot. Mai poti verifica pepenele si prin ciocanirea cojii; daca suna a gol, este copt si bun de mancat.
În grădină
Pe partea opusă locului unde pepenele se prinde de vrej creşte un cârcel. Dacă acel cârcel este uscat, penele este copt.
Partea inferioară (cea care stă pe pământ) a unui pepene verde copt este alb-crem la sourile cu sâmburi şi galben-auriu la soiurile fără sâmburi.
În locul de prindere al codiţei de fruct se formează un cerc ce seamănă cu o linie de sudură. La pepenii copţi această linie este măcar parţial de culoare brună. Dacă este complet verde, în mod sigur pepenele este încă crud.
În piaţă
Pepenii verzi cruzi au o culoare verde vibrantă, adesea cu o tentă „prăfoasă” datorită pruinei. Pepenii copţi au o culoare mai plictisitoare, cu o tentă mată, cerată.
Cel mai bun mijloc de a verificata în piaţă un pepene verde este prin „testul de sunet”. Un pepene verde copt, ciocănit cu dosul degetelor (cum ciocănim la uşă), va emite un sunet grav, cu ecou, elastic, sună a gol.
Un pepene crud sună a plin, sec. Exersaţi cu toţi pepenii, înainte de a-i tăia. În scurt timp veţi prinde „şmecheria”.
Metoda „testului de sunet” se aplică şi la pepenii din grădină.
Beneficiile pepenelui roşu, fructul-vedetă al verii
Nu există fruct mai potrivit pentru vara asta incendiară decât zemosul pepene roşu, vedeta care ne potoleşte setea şi ne încântă mirosul şi papilele gustative cu a lui savoare proaspătă şi gust de un dulce inconfundabil.
Cred că aş putea cu uşurinţă să devorez jumătate de pepene dintr-o suflare. Atât de răcoritor şi delicios este că e mai mare păcatul să stea nemâncat…
Scriitorul Mark Twain spunea despre acest fruct că „Este un produs de lux al acestei lumi. Când îl guşti, îţi dai seama ce mănâncă îngerii.”
Vă simţiţi obosiţi şi nu prea aveţi motive? Ce-ar fi să faceţi o cură de pepene de 2-3 săptămâni?
Să descoperim care sunt beneficiile pepenelui roşu pentru sănătate şi frumuseţe!
Pepene roşu – beneficii pentru sănătate
Fiecare 100 de grame din acest fruct al îngerilor conţine 30 de calorii, 1 gram de fibre, 10 grame de zahăr, 1 gram de proteine, vitamina A, C, E, D, niacină, tiamină, vitamina B6, B12, acid pantotenic şi numeroase minerale precum fierul, calciul, magneziul, manganul, potasiul, fosforul, zincul, seleniul etc.
În afară de aceste beneficii nutriţionale incontestabile, cercetările realizate în ultima decadă au scos la iveală numeroase efecte benefice ale consumului de pepene roşu asupra sănătăţii.
Astfel, conţinutul extrem de scăzut de grăsimi şi colesterol şi nivelul crescut de antioxidanţi (licopenul) din pepene face din acest fruct un aliat de nădejde în lupta cu radicalii liberi, protejând astfel vasele de sânge şi împiedicând îngroşarea pereţilor arteriali.
De asemenea, pepenele roşu conţine citrulină, care se găseşte îndeosebi în coajă, aminoacid care are rolul de a relaxa şi a dilata vasele de sânge, reducându-se în acest mod stresul oxidativ, responsabil de majoritatea proceselor inflamatorii apărute în corp.
Aceiaşi antioxidanţi, împreună cu vitaminele conţinute de pepene joacă un rol activ în prevenirea a numeroase tipuri de cancer, printre care cancerul de sân, colorectal, de prostată, de plămâni sau cel de col uterin. Un studiu realizat în China în 2009 arată că femeile care consumă frecvent pepene roşu au mai puţine riscuri de a se îmbolnăvi de cancer mamar, datorită antioxidanţilor şi compuşilor care distrug celulele canceroase.
Pepenele roşu a căpătat de curând şi titulatura de Viagra naturală, deoarece citrulina ajută la relaxarea vaselor de sânge, permiţând astfel un flux sangvin mai abundent, deci o mai bună irigare a organelor, inclusiv a celor…genitale precum penisul.
Pepenele joacă un rol la fel de important şi în tratamentul diferitor infecţii ale organsimului, între care se numără şi inflamaţiile articulaţiilor. Astfel, consumul de pepene ajută la ameliorarea durerilor provocate de osteoartită şi permite o mai mare flexibilitate a membrelor.
Conţinutul crescut de potasiu din pepenele roşu este extrem de important în prevenirea formării pietrelor la rinichi şi dizolvarea acestora prin reducerea concentraţiei de acid uric din sânge, iar apa, în concentraţie de peste 92% are proprietăţi diuretice, făcând din acest fruct un ajutor în procesul de detoxifiere şi slăbire.
Pepene roşu – beneficii pentru frumuseţe
Pepenele roşu este o sursă excelentă de nutrienţi şi pentru piele. Există numeroase tratamente cosmetice pe bază de pepene roşu care îţi vor face pielea fină şi strălucitoare, iar acest efect este datorat conţinutului bogat în apă al pepenelui roşu (peste 90%).
Astfel, pepenele roşu este ideal pentru hidratarea tenului uscat, exfoliază delicat pielea şi stimulează producţia de colagen, conferind fermitate tenului.
Iată câteva idei de măşti cosmetice pe bază de pepene roşu, în combinaţie cu alte ingrediente, pentru o piele de invidiat:
Mască cu pepene roşu şi mentă pentru pori măriţi – o ceaşcă de pepene roşu mărunţit şi câteva frunze de mentă se dau prin blender şi se mixează până se obţine o pastă, care se pune în recipiente pentru cuburi de gheaţă. Aceasta este lăsată la congelator ca să îngheţe şi apoi se masează faţa cu un cub de gheaţă cu pepene şi mentă, efectul fiind extrem de răcoritor iar porii vizibil micşoraţi.
Mască cu pepene roşu şi miere pentru ten uscat – se amestecă o lingură de suc de pepene roşu cu o lingură de miere. Compoziţia obţinută se aplică pe faţă şi se lasă să acţioneze 15-20 de minute, după care se îndepărtează cuapă călduţă. Rezultatul: hidratare în profunzime a tenului, datorită mierii de albine, care acţionează ca agent natural de umezire.
Mască cu pepene roşu şi avocado contra ridurilor fine – se amestecă o lingură de suc de pepene roşu cu o lingură de avocado mărunţit, se aplică pe faţă şi se lasă 20 de minute, după care se îndepărtează cu apă caldă. Pepenele roşu este bogat în vitamina C, care are efect antioxidant şi protejează pielea de acţiunea radicalilor liberi, conferind vitalitate, fermitate şi strălucire.