Vă prezentăm în rândurile următoare o reţetă foarte simplă de castraveţi muraţi, care îi va da pe spate până şi pe cei mai mofturoşi membri ai familiei tale.
Ingrediente
1 kg castraveti
cateva crengute de marar
cativa catei de usturoi
2-3 linguri de sare
1 litru apa minerala
Mod de preparare
Spala castravetii si taie-le capetele. In 2-3 borcane pune cate putin marar si usturoi taiat marunt. Baga apoi castravetii in ei. Acopera-i cu alte crengute de marar.
Dizolva sarea in apa minerala si imparte-o in mod egal intre borcane. Baga borcanele in frigider. Dupa 24 de ore vei avea pe masa castraveti murati.
Poti sa incerci aceasta reteta de castraveţi muraţi în saramură
Ce îţi trebuie?
4 kg de castraveţi
3 morcovi mari
20 căţei de usturoi
3-4 beţe de mărar
4 bucăţi de hrean
1 pachet de piper negru boabe
6-7 tije de ţelină
1 pachet de boabe de muştar
10 frunze de dafin
5 litri de apă
5 linguri de sare
Cum se prepară?
Se aleg borcanele în funcţie de dimensiunile preferate ( fie de dimensiuni mici, fie 2-3 de dimensiuni mai mari). În fiecare borcan se pun câte 1-2 beţe de mărar, 3 căţei de usturoi, morcov feliat, jumătate de rădăcină de hrean, câteva boabe de piper, 2 frunze de dafin şi boabe de muştar.
Mai apoi, castraveţii se aranjează bine în borcane, astfel încât să nu rămână locuri goale între ei. Apa se fierbe cu sarea şi se toarnă peste castraveţii din borcane. Recipientele se închid cât se poate de strâns şi se pun într-un loc ferit de soare.
Peste o zi, scurgeţi apa din borcane înapoi în cratiţă şi o puneţi la fiert preţ de cinci minute, pentru ca mai apoi să o turnaţi din nou în borcanele cu castraveţi.
După preferinţe, procedeul se poate repeta şi a treia oară, pentru a ne asigura că legumele nu se vor înmuia.
La sfârşit, se închid bine capacele, iar borcanele se pun cu fundul în sus, pe un prosop, până devin reci. Se pot păstra pe rafturile din cămară sau oriunde altundeva, chiar şi la temperatura camerei.
Frunze de vita-de-vie – Sareaza-le si pune-le in borcan, le vei folosi tot anul
Iubim sarmalele si le pregatim pentru orice masa festiva. Foile de vita-de-vie nu trebuie tratate ca un invelis decorativ: ele determina gustul sarmalelor si reprezinta unul dintre ingredientele lor principale.
Foile sarate sunt un semipreparat confortabil, care poate fi pastrat la frigider.
Saramura, in care sunt conservate, nu contine condimente picante, insa foile de vita-de-vie oricum capata un gust deosebit.
Ingrediente: 70 frunze de vita-de-vie; 3 linguri de sare; 1300-1500 ml de apa.
MOD DE PREPARARE: Cel mai bine ar fi sa conservati frunzele de vita-de-vie culese in perioada de inflorire. Insa puteti sa le sarati si in alte perioade.
Adunati frunzele cu nuanta verde deschisa, din partea superioara a tufelor. Exemplarele mari si aspre nu pot fi modelate cu usurinta sub forma de cilindri sau pliculete pentru sarmale.
Spalati frunzele. Indepartati-le pe cele care prezinta pete galbene sau rosii. Folosind un cutit, indepartati coditele frunzelor. Nu trebuie sa folositi frunzele cu nervuri groase. Puneti frunzele intr-o cratita, suprapunandu-le.
Acoperiti-le cu 700-800 ml de apa fiarta si racita. Adaugati 1.5 linguri de sare. Agitati cu grija lichidul superficial, ca sa dizolvati sarea. Tineti frunzele in solutia salina si rece pe parcursul a 30 minute.
Scurgeti apa rece si acoperiti frunzele cu apa fierbinte. Aveti nevoie de 600-700 ml de apa. Adaugati 1.5 linguri de sare in cratita.
Agitati cu grija apa de la suprafata, ca sa dizolvati sarea in ea. Lasati frunzele sa se opareasca si sareze timp de 10 minute. Scurgeti saramura intr-un alt vas: veti avea nevoie de ea. Suprapuneti cate 3 frunze de vita-de-vie si rulati-le sub forma de rulouri compacte.
Sterilizati borcanele de 500 ml. Asezati rulourile din frunze in ele — compact, in pozitie verticala.
Aduceti saramura pana la punctul de fierbere, dupa care turnati-o in borcanele cu foile de vita-de-vie.
Dupa adaugarea saramurii inchideti ermetic borcanele. Intoarceti-le cu capacele in jos si inveliti-le cu ceva calduros. Dupa ce saramura se va raci, dati borcanele la frigider.
Lasati frunzele sa se sareze inca 2-3 saptamani (la frigider). Insa puteti sa le folositi si mai devreme, deoarece gustul lor s-a format chiar dupa racirea saramurii.
Inainte de a incepe modelarea sarmalelor, inmuiati foile de vita-de-vie in apa calda pe parcursul a 15 minute.