O reteta delicioasa de sos picant pentru orice fel de carne preparata la gratar, este sosul din rosii coapte, ardei copti si usturoi. Dar cum facem un sos pentru un gratar perfect? Foarte simplu si usor.
Ingrediente
8 rosii mari
5 ardei capia
5 catei de usturoi
1 ardei iute
sare dupa gust
1 ceasca de apa
Mod de preparare
Cautam rosii de gradina gustoase si bine coapte, usturoi romanesc care este mult mai sanatos decat cel strain, ardei in special ardei capia care v-a da un gust foarte bun sosului si un ardei iute care este mult mai sanatos decat daca am condimenta sosul cu piper.
Reteta de sos este perfecta pentru preparate din peste sau preparate din carne de pui sau porc pregatite la gratar.
Legumele se spala bine si se lasa sa se scurga de apa si sa se usuce.
Legumele se adauga in functie de gust, se poate pune ardei mai mult si sosul va fi mai aromat si mai consistent, se pune ciusca mai multa daca vrem un sos mai picant, etc. Se pregateste un gratar, iar cand este bine incins se pun legumele sa se coaca.
Legumele se intorc pe toate partile pana cand sunt bine coapte, apoi le scoatem intr-un castron acoperit unde le tinem 5-10 minute sa se abureasca pentru a se curata de coaja mai usor.
Usturoiul se curata, se spala si se zdrobeste. Legumele se curata de coaja. Rosiile se paseaza cu o furculita, iar ciusca si ardeii se curata de cotor si samburi si se taie fasii. Se amesteca toate intr-o craticioara, se adauga putina apa si se potriveste de sare.
Se pune craticioara cu sos pe gratar sa dea un clocot si sa se mentina cald cat timp este gata si carnea preparata la gratar. Carnea de peste, pui sau porc pregatita la gratar se poate scoate direct in sosul preparat si se lasa cateva minute sa prinda gust sau se poate servi alaturi de sos.
Sos pentru friptura la gratar, un sos placut picant, dulce, aromat pentru carne fripta la gratar, un rasfat culinar pentru un gratar reusit de week-end in mijlocul naturii.
Sosul din legume coapte se poate prepara si pentru iarna, atunci cand nu mai este sezonul lor si legumele proaspete nu mai sunt, in borcane bine inchise si sterilizate.
Covrigi cu mozzarella. Buni si crocanti
Savurati cu placere acesti covrigi apetisanti, cu o umplutura fina de mozzarella si o aroma ademenitoare.
Ii puteti servi atat ca o gustare rapida si satioasa, cat si pe masa de sarbatoare, pe post de aperitiv. Au un gust nemaipomenit de delicios si un miros, caruia n-o sa-i puteti rezista tentatiei.
Intindeti aluatul foietaj pe masa si taiati-l in fasii cu latimea de 3-4 cm. Puneti pe mijlocul fiecarei fasii mozzarella data prin razatoare si lipiti bine marginile.
Puneti capetele aluatului foietajului formand litera „U”, apoi rasuciti capetele de jur imprejur de doua ori si uniti-le cu partea de jos a literei „U”. Puneti covrigeii pe o tava tapetata cu hartie de copt.
Intr-un bol amestecati untul topit, usturoiul pisat, patrunjelul maruntit si ungeti cu amestecul dat covrigeii. Dati tava in cuptorul preincalzit la temperatura de 200˚C, timp de 20 de minute.
Cum alegi cea mai bună brânză mozzarella
Atunci când vreţi să aveţi parte de gustul desăvârşit de mozzarella, dar şi de textura sa aparte, nu uitaţi să fiţi atenţi la câteva detalii foarte importante, la fel ca orice italian care se respectă:
Culoare
Nu trebuie să aibă o nuanţă strălucioare de alb (pentru că poate însemna că nu conţine numai lapte proaspăt, ci are şi alte ingrediente), ci o nuanţă lăptoasă, opalescentă, la fel ca o perlă sau ca porţelanul.
Textură
Trebuie să fie compactă şi uşor elastică, dar nu ca un cauciuc, iar la suprafaţă trebuie să fie catifelată, moale.
Porozitate
Atunci când tăiem sau presăm bucata de mozzarella, ar trebui să se prelingă câteva picături de zer.
Preţ
Normal, preţul este un alt indicator pe care trebuie să-l luaţi în considerare, pentru că procesul tradiţional de realizare a mozzarellei durează destul de mult timp şi presupune costuri de producţie destul de mari. Dacă produsul este foarte ieftin, asta înseamnă că a fost făcută rapid, ceea ce afectează şi calitatea.