De ce e bine să faceți sfeștania casei în zi de post!

Din cele mai vechi timpuri, sfeștania a avut un rol extrem de important în viața credincioșilor, iar apa sfințită de preot, considerată unul dintre cele patru elemente care intră în alcătuirea cosmosului (apa, pământul, aerul şi focul). Iată de ce aveți nevoie pentru a face sfeștenie în casă.

Limpezește gândurile și curăță fizic și spiritual

Sfinții părinți ne învață că apa sfințită de preoți în casa noastră are rolul de a alunga duhurile viclene, de a curăța mintea de lucrurile cele spurcate, de a alunga bolile și a da sănătate trupească și sufletească și nu în ultimul rând, de a binecuvânta. Sfeștenia trebuie făcută în casă cel puțin odată pe an și ar fi bine ca acest lucru să se întâmple într-o zi de post. În mod special, trebuie să se facă sfeștenie în casele unde au avut loc avorturi, încercări de sinucidere, vărsare de sânge, accidente, certuri, despărțiri, pentru că toate aceste lucruri sunt unelte ale diavolului.

Pentru slujba de sfeștanie aveți nevoie de următoarele lucruri: o masă orientată spre răsărit, un vas cu apă curată, un pahar cu puţin untdelemn, un mănunchi de busuioc, două lumânări sau sfeșnice mici cu lumânări, tămâie, o icoană, un pomelnic cu cei care locuiesc în acea casă. De asemenea, pe masă se mai pot pune pâine, făină, vin. Când părintele slujește, toată lumea trebuie să stea cu fața la răsărit și ușile tuturor camerelor să fie larg deschise.

Părintele Cleopa a dezvăluit greșeala pe care toți credincioșii o fac în biserică. ”Nu mai sărutați sfinții pe…”

Parintele Cleopa este considerat unul dintre cei mai importanti duhovnici ai Bisericii Ortodoxe romane. De multe ori, duhovnicul Ilie Cleopa a fost intrebat ce trebuie sa faca toti crestinii atunci cand intra in biserica. Parintele Ilie Cleopa a scris in „Ne vorbeste Parintele Cleopa” cateva reguli de care trebuie toata lumea sa tina cont.

Duhovnicul de la Sihastria le-a lasat credinciosilor pentru a fi urmate in zilele in care merg sa se inchine duminicile si in zilele de sarbatoare. „Barbatii in biserica trebuie sa stea in partea dreapta, iar femeile in partea stanga”.

Prima conditie canonica pentru a merge la Sfanta Biserica este sa te ierti cu toti. Daca merge mama la biserica, sau tata, sa zica: „Iertati-ma, mai baieti! Iarta-ma, sotie!”

Cand mergi la Biserica, sa duci un mic dar din casa ta. Macar o lumanarica, macar un banut, o prescura, un pahar de vin, ce poti. Ca prin acel mic dar pe care-l duci tu la biserica se binecuvanteaza toata averea ta, caci il dai jertfa lui Dumnezeu.

La biserica este bine sa mergi mai de dimineata, ca sa poti apuca Evanghelia Invierii de dimineata si Slavoslovia. Si totodata daca te duci mai devreme, te poti inchina linistit, nu-i lume multa la biserica, te duci la locul tau fara sa deranjezi slujba.

Totdeauna barbatii in biserica trebuie sa stea in partea dreapta, iar femeile in partea stanga. Si in ordinea aceasta trebuie sa stea in biserica: barbatii batrani in frunte, cei mai putin carunti la spate, cei mai tineri in spatele lor, flacaii si baietii tot asa. La fel si femeile. Iar intre barbati si femei, sa lasati o carare in biserica, sa mearga cine vine sa se inchine si sa duca darul la Sfantul Altar.

Sa nu vorbiti in biserica, pentru ca este mare pacat. Daca este mare nevoie sa vorbesti, vorbeste in soapta sau prin semne. „Sa nu sarutati sfintii pe fata, ca-i pacat”.

Daca mergi la biserica, sa nu iesi pana nu se termina slujba. Numai, Doamne fereste, daca esti bolnav, sau daca patesti ceva. Dar altfel sa nu iesi, ca, daca iesi inainte de terminarea Liturghiei, esti asemenea cu Iuda, care a iesit de la Cina de Taina, unde erau la masa Mantuitorul cu Apostolii si s-a dus si L-a vandut pe Hristos. Asa arata Sfantul Ioan Gura de Aur.

Cand va inchinati la sfintele icoane, sa nu sarutati sfintii pe fata, ca-i pacat. Nu-i voie. Daca sfantul este pictat in picioare, ii saruti picioarele, daca este pictat pe jumatate, il saruti la partea de jos.

Sursa: antena3.ro

error: Content is protected !!