De ce este bine să-i mulțumești lui Dumnezeu, în fiecare zi, pentru viața pe care o ai!

Tot ce se întâmplă cu viața noastră este voia lui Dumnezeu. Tocmai de aceea, nu trebuie să treacă vreo zi în care să nu îi mulțumim pentru tot. Iar El va ști să ne răsplăteacă…

Mulțumiți pentru oamenii pe care i-ați întâlnit

Se spune că nici o întâlnire cu un om nu e întâmplătoare, pentru că întotdeauna vom avea de învățat.

Tocmai de aceea, nu trebuie să ne supărăm pe Dumnezeu dacă oamenii de lângă noi nu sunt ceea ce speram să fie, ci să înțelegem că au venit lângă noi cu un scop anume.

Tot Domnului trebuie să-i aducem slavă pentru porțile pe care ni le deschide zi de zi, pentru faptul că ne călăuzește pașii, că ne arată cine suntem cu adevărat și ne deschide ochii.

Și nu în ultimul rând, tot lui Dumnezeu trebuie să-i mulțumim pentru faptul că ne lasă să iubim, că ne sădește mereu dragostea în suflet, că ne pictează iubirea în toate culorile, că ne arată că iubirea adevărată este una singură.

Taine pe care trebuie să le păstrezi doar pentru tine, dacă vrei să îți meargă bine!

Daca vrei să iti mearga bine si sa ai un trai linistit, Pr. Pavel Gumerov are sa faca unele recomandari pentru tine.

Depinde de tine, daca tii sau nu cont de ele…

Primul lucru pe care trebuie sa-l pastrati in secret sunt planurile de viitor. Nu spuneti nimanui pana planurile nu se vor indeplini. Orice idee nu este ideala si are unele puncte slabe, in care se poate lovi foarte usor.

Al doilea lucru despre care este bine sa nu spuneti nimic sunt faptele de milostenie. Un lucru bun este o raritate in aceasta lume si de aceea trebuie pazit foarte bine. Nu va laudati cu faptele bune. Mandria va inlatura tot binele care a venit din aceasta milostenie.

Al treilea lucru despre care nu trebuie sa vorbim o reprezinta nevointa noastra. Nu relatati tuturor despre limitele dvs. in alimentatie, somn, rugaciune etc. Asceza fizica aduce foloase daca este in coordonare cu starea emotionala.

Al patrulea lucru despre care trebuie sa tacem este curajul si barbatia noastra. Unii au incercari interioare, altii incercari exterioare. Incercarile exterioare se observa, de aceea oamenii primesc medalii, insa daca au fost depasite anumite incercari interioare nimeni nu le poate observa si de aceea nici nu aveti premii pentru ele.

Al cincilea lucru sunt cunostintele duhovnicesti. Acestea au diferite niveluri si trebuie dezvaluite doar la un anumit nivel de pregatire. Principala greseala a incepatorilor este dorinta de a impartasi celorlalti propria starea duhovniceasca, care in loc sa le aduca liniste, le aduce tulburare.

Al saselea lucru despre care nu trebuie sa vorbiti sunt problemele familiale. Tineti minte: cu cat mai putin veti vorbi despre problemele din familia dvs. cu atat ea va fi mai puternica si mai stabila. Cearta este indepartarea energiei negative care se aduna in procesul de comunicare.

Al saptelea lucru despre care nu trebuie sa vorbiti sunt cuvintele urate pe care le-ati auzit. Puteti sa va murdariti incaltamintea sau puteti sa va murdariti constiinta. Daca veniti acasa si spuneti tot ce ati auzit de la un necioplit pe strada, nu va va deosebi de acea persoana care a venit acasa si nu s-a descaltat.

O familie ortodoxa are insa arme puternice: credinta in Dumnezeu, rugaciunea unuia pentru celalalt si, bineinteles, harul si binecuvantarea primite prin Taina Cununiei. Sotii nu mai sunt singuri: cu ei este Dumnezeu!

Bineinteles, nici ortodocsii credinciosi nu sunt scutiti in viata familiala, conjugala, de ispitele, incercarile si furtunile care pandesc orice familie obisnuita. Se poate spune ca aproape orice familie trece in viata prin aceleasi greseli, intr-o masura mai mare sau mai mica. Unii depasesc cu succes aceste dificultati, se calesc in ele, dobandind o si mai mare dragoste reciproca; altii, din pacate, se frang.

O familie ortodoxa are insa arme puternice: credinta in Dumnezeu, rugaciunea unuia pentru celalalt si, bineinteles, harul si binecuvantarea primite prin Taina Cununiei. Sotii nu mai sunt singuri: cu ei este Dumnezeu!

De regula, oamenii aflati departe de credinta considera cununia pur si simplu un ritual frumos. Se cununa toti: starurile de cinema, reprezentantii show-business-ului. Totul este foarte frumos: lumanarile, icoanele, preotul si limuzina alba langa biserica. In vremurile noastre de superstitii si ocultism a aparut inca un mod de a intelege Taina Cununiei: ca pe o lucrare magica ce-i leaga pe soti pentru vecie, independent de felul cum se vor comporta. Majoritatea oamenilor chiar asa si inteleg toate Tainele si ritualurile bisericesti: „Popa o sa faca ceva, o sa stropeasca, o sa sopteasca, si totul o sa-mi mearga bine”, iar ei insisi nu vor sa depuna nici un efort.

De ce sunt gresite conceptiile acestea? Pentru ca fara eforturile si rugaciunea noastra nici o Taina nu o sa ne aduca vreun folos. Si nu numai Tainele, ci nici o rugaciune bisericeasca – de exemplu, sfintirea masinii. Cand sfintesc un automobil obisnuiesc sa intreb: „De ce lipiti iconite in masina pe panoul de bord?” De regula mi se raspunde: „Pai, ca sa apere masina s.a.m.d.” Raspuns gresit! Icoanele se afla in masina ca indata ce ne-am asezat la volan sa ne amintim: „Am uitat sa facem rugaciune inainte de a pleca la drum!” Daca omul isi va aminti asta, Domnul il va ajuta. Dumnezeu nu ne mantuieste fara noi.

error: Content is protected !!