De ce nu este bine să stai niciodată cu spatele la altar! Nimeni nu ți-a spus

Altarul este locul sacru din biserică, în care puțini creștini de rând au privelegiul să intre. În sfântul altar stau doar slujitorii bisericii, preoții, diaconii sau paracliserii.

Credincioșii trebuie să se închine în fața acestui loc sacru, dar niciodată nu trebuie să stea cu spatele la altar. Iată care este rânduiala și cum trebuie să stai în biserică.

Niciodată să nu stai cu spatele la altar, pentru că în acest loc sacru se află tronul lui Dumnezeu, un jilț frumos împodobit, care se pune în fața Mesei Sfinte pe care se săvârșește liturghia.

Pentru orice creștin, altarul unei biserici este locul care adăpostește, metaforic, Trupul și Sângele Mântuitorului.

Cum se intră în biserică după rânduiala creștină

Un VIDEO ce-ti schimba starea de spirit! Urmareste clipul pana la capat si lasa un comentariu pe youtube!

De îndată ce treci pragul bisericii, trebuie să te închini în semn de prețuire pentru locurile sfinte în care te afli.

Primul pas trebuie să îl faci către catapeteasmă, adică iconostasul care separă altarul de centrul bisericii, unde sunt primiți toți creștinii. Aici, este rânduit să te închini de trei ori în fața icoanei Mântuitorului și apoi pe rând în fața icoanelor Maicii Domnului și a sfântului care este desemnat patronul bisericii.

Aceste icoane din urmă se află întotdeauna în dreapta, ca atare din fața altarului trebuie să te retragi în dreapta bisericii, sub policandru.

De ce nu trebuie să stai cu spatele la altar

Rânduiala veche spune că nu trebuie să treci prea aproape prin fața ușilor care marchează intrarea în altar, din respect pentru obiectele sfinte care se află acolo. În fața acestor uși urcă doar preotul și alți slujitori ai bisericii care au dreptul să intre în altar.

Iar marele păcat este să stai cu spatele la altar. Încearcă să fii mereu cu fața, iar dacă te retragi spre intrarea în biserică, mergi ușor pe marginile laterale, astfel încât să nu fii niciodată cu spatele la altar. Este locul cel mai luminos și sacru al bisericii, față de care trebuie să avem respect și în fața căruia ne închinăm.

Cumpătare și discreție în biserică

În lăcașul de cult, trebuie să fim civilizați, să vorbim puțin și în șoaptă, să respectăm sfintele icoane și intrarea în altar și să respectăm liniștea celor care se roagă.

Părintele Ilie Cleopa spunea că este cuviincios ca bărbații să stea întotdeauna în dreapta altarului, cu fața către el, iar femeile în stânga. Mai întâi bătrânii, apoi bărbații maturi și la urmă, spre ușă, cei mai tineri. Între femei și bărbați, trebuie lăsat un culoar liber să treacă cei care doresc să se închine la icoanele din fața altarului.

Cine nu respectă această rânduială simplă și nu respectă tot ceea ce simbolizează altarul într-o biserică nu pleacă acasă cu sufletul împăcat și cu liniștea că rugăciunile lui au fost auzite.

Ai grijă să nu stai niciodată cu spatele la altar, să te închini simplu și cuviincios și să respecți rânduiala, pentru ca întreaga slujbă și liniștea sfântă din biserică să îți pătrundă cu adevărat în suflet.

error: Content is protected !!