În istoria îndelungată a limbii române, s-au concretizat forme filologice uneori paralele pentru aceeaşi noţiune.
Este şi cazul formelor Hristos şi Christos sau Iisus și Isus, pentru numele Mântuitorului.
În anul 1701 întâlnim prima scriere, în alfabetul latinesc, în limba noastră, al numelui Mântuitorului. În zilele noastre, Biserica Ortodoxă Română folosește forma Iisus Hristos, aceasta fiind respectată și de majoritatea credincioșilor.
Iisus a fost un predicator iudeu din Galileea, Iudeea, ce a trăit în timpul ocupației romane a Israelului, a fost botezat de către Ioan Botezătorul și a fost crucificat la Ierusalim, în cursul anului 30, sub guvernarea lui Ponțiu Pilat.
Scrierea numelui lui Iisus este etimologică, deoarece ea reproduce sunetul η din Ιησούς, în latină fiind redat ca (Iesus).
În Evul Mediu s-a citit pentru prima dată ca fiind litera i, iar transpunerea numelui Iisus în limba română are o recurență slavonă, asemănătoare scrierii grecești, căci alfabetul chirilic este derivat din alfabetul grec, iar Biserica Ortodoxă Română a folosit alfabetul chirilic până în anul 1860.
Din punct de vedere etimologic, scrierea numelui Mântuitorului Iisus cu doi „i”, pe lângă limba greacă, are următoarea explicație: atât în ebraică (Iehoșua, Ieșua), cât și în limbile europene, începând cu latina (Iesus și în latina medievală Jesus, în care j nu reflectă sunetul scris așa în franceză, ci semivocala i [j]) numele este pronunțat cu două vocale înainte de primul s, anume [i-e], [i-i] sau [j-e], iar în limbile moderne sunetul inițial poate fi [ʒ] (fr. Jésus) sau [dʒ] (engl. Jesus).
Aceste explicații pot sta la baza etimologiei numelui și pot motiva utilizarea a două litere înainte de s (pentru rostirea a doi [i] în hiat și în limba română.
Acum să discutăm și despre numele de „Hristos” sau „Cristos”.
Hristos se scrie întotdeauna cu «H», deoarece acest nume provine din limba greacă. Astfel, ne ghidăm după prima Evanghelie a Sfîntului Apostol şi Evanghelist Marcu, scrisă în limba greacă. În această evanghelie apare Hristos cu «H». Deși suntem un popor latin, cultura românească a fost influențată, în cea mai mare măsură, de cea greacă.
Astfel, putem concluziona faptul că, în limba română, Mântuitorul se numește Iisus Hristos!
L-ați visat pe Dumnezeu sau pe Iisus? Iată ce semnificație are!
Omului i se infatiseaza in somn o multitudine de aspecte: fiinte umane, animale, actiuni etc. Dar, cand vine vorba despre intruchipari ale divinitatii, ce te pot marca, analiza lor imbraca un caracter special.
Putine dictionare/tratate de “visologie”abordeaza respectiva semnificatie. Si asta pentru ca figura Tatalui ceresc apare foarte rar in visele cuiva. In schimb, exista multe marturii ale celor care l-au visat pe Mantuitor.
De retinut este faptul ca nu-i nevoie sa fii credincios ca sa ai un astfel de vis. Iisus reprezinta o figura destul de prezenta in cultura popoarelor, ca sa se inscrie in spectrul oniric al unora sau altora.
Multi dintre oamenii carora Mantuitorul li s-a aratat in vis declara ca imaginile sunt ale suferintei, lucru explicabil, deoarece umilintele sale sfarsite prin crucificare revin frecvent in memoria colectiva.
Sa descifram aparitia Divinitatii in vis
Aparitia lui Dumnezeu in visul cuiva simbolizeaza perfectiunea, stralucirea, bunatatea, severitatea. Iar daca persoana a vorbit cu Creatorul are numai motive de bucurie. Toate dorintele i se vor indeplini.
Intinzandu-i bratele visatorului, Dumnezeu ii da binecuvantarea si-l asigura de bunastare. Insa, e posibil sa primeasca si apostrofari. Tratatele de specialitate explica faptul ca la baza lor ar sta o falsa credinta.
Aflat fata in fata cu Tatal ceresc si adresandu-i o rugaminte, omul acela va fi impacat cu sine insusi, binecuvantat, va avea parte de prosperitate, de o batranete frumoasa, dupa cum apreciaza oamenii de buna credinta.
Interpretarea lui Freud
Pentru renumitul psihanalist austriac, sentimentul religios, recunoscut ca parte integranta a functionarii umane, reprezinta un inlocuitor al fricii de moarte.
Astfel, visandu-l pe Dumnezeu sau pe Iisus inseamna a ne pune in legatura cu notiunile de sacrificiu, de vinovatie, de jertfa suprema.
Interpretarea lui Jung
Pentru Carl Gustav Jung, imaginea lui Iisus Hristos dintr-un vis anume reprezinta Legea ce guverneaza toate fortele, altfel spus Mantuitorul este imaginea- arhetip, simbolica a lui Dumnezeu.
Faptul de a-l visa pe Dumnezeu sau pe Iisus exprima dorinta de perfectiune. Acest vis este benefic. Ni s-a aratat Mantuitorul in somn, inseamna ca simtim nevoia unei figuri tutelare, detinand capacitatea de a ne reda increderea, de a ne linisti si de a ne elibera de frica, gratie unei mai bune apropieri de spiritualitate.
Visele mistice releva de fapt gandirea Creatorului care are grija de noi si in somn.