Descântec de însănătoșire : ”Fă semnul crucii de trei ori asupra persoanei bolnave…”

Din cele mai vechi timpuri, când s-au îmbolnăvit, oamenii nu au apelat la doctori, ci și la bătrânele din sat, care le descântau pentru însănătoșire. Iar dacă cineva a fost deochiat și zăcea în pat, după un simplu descântec, își revenea. Iată cele mai cunoscute descântece pentru însănătoșire.

Descântecele se repetă de trei, șase sau nouă ori pentru a avea efect

Bătrânii spun că pentru a avea efect, un descântec trebuie spus de trei, șase sau nouă ori. Iată un descântec de însănătoșire despre care se spune că face adevărate minuni:

Fă semnul crucii de trei ori asupra persoanei bolnave, rosteşte descântecul şi fă iar semnul crucii de trei ori. Ritualul trebuie repetat dimineaţa şi seara cel puţin trei zile la rând.

„La Maica Domnului m-am rugat,/ Maica Domnului m-a ascultat,/ Bolile le-a adunat,/ Departe le-a aruncat,/ Bolile s-au vindecat/ Şi am rămas/ Frumos şi sănătos,/ Curat şi luminat,/ La trup,/ La cap/ Şi la suflet,/ Ca de Maica Domnului lăsat!”

Descântece de deochi

Ia nouă cărbuni aprinşi şi aruncă-i într-un vas cu apă neîncepută. Suflă asupra celui deocheat de trei ori şi spune descântecul, apoi aruncă apa din vas peste drum de casă.

„Fugi deochi,/ Dintre ochi,/ Că te-ajunge-o vacă neagră,/ Cu coarnele să te spargă,/ Să te-azvârle peste mare,/ În pustiu, în depărtare,/ Acolo să pieri,/ Ca ziua de ieri,/ Ca roua de floare,/ Ca spuma de soare,/ Iar capul cel deocheat/ Să rămâie luminat şi curat/ De boală scăpat.”

„Fugi ochi de deochi/ Ieşi şi fugi din calea lui cutare/ Pe pământ pustiu/ Unde vântul nu bate/ Unde câinii nu latră/ Şi cocoşii nu cântă./ Amin!”.

error: Content is protected !!