Dumnezeu vegheaza asupra noastra in fiecare zi, ne ajuta sa trecem peste greutati, si este acolo ori de cate ori este nevoie!
Părintele Ioanichie Bălan: Întotdeauna când plec undeva şi când încep ceva zic așa! Prin aceste 2 cuvinte întotdeauna reuşesc în toate, Dumnezeu ma ajută la toate!:
Doamne, aiută-mi! Întotdeauna când plec undeva şi când încep ceva zic „Doamne ajută” şi întotdeauna reuşesc în toate, Dumnezeu mi-ajută la toate. Fără de El nu putem face nimic niciodată.
Ori de câte ori am cerut ajutorul Său, l-am primit şi l-am simţit. Deci întotdeauna, orişiunde vom merge, să nu plecăm până nu facem câteva cruci şi nu rostim „Doamne ajută-mi”. Iată că Harul Domnului din mine prinde a mi se descoperi și a da roade!
Iată că Domnul mă aude, mă ajută, îmi dă. De la începutul postului, după mărturisire am hotărât să umblu mai aproape de Domnul, să slujesc mai mult Lui, să sporesc în toate spre desăvârșire, pentru a putea realiza tot ce am gândit în El.
Extras din ”Mi-e dor de Cer, Viața părintelui Ioanichie Bălan”, Ed. Mănăstirea Sihăstria, 2010, pag. 27
Rugaciune la inceperea lucrului
Doamne Iisuse Hristoase, Fiule, Unule-Nascut al Tatalui celui fara de inceput,Tu esti cel ce prin gura proorocului Tau David ai zis: iesi-va omul la lucrul si la lucrarea sa pana seara.
Tu ai zis si prin gura feicitului Pavel Apostolul: cel ce nu vrea sa lucreze, nici sa nu manance. Si iarasi Tu ai zis cu preacuratagura Ta: fara de mine nu puteti face nimic.
Doamne, Doamne, ascult din tot sufletul si din toata inima dumnezeiestile Tale cuvinte si cu umilinta alerg la bunatatea Ta: ajuta-mi mie, pacatosului, cu darul Tau, sa savarsesc lucrul ce incep acum: In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh.
Sfânta Maria Mare 2018. A inceput postul Sfintei Maria. Ce să nu faci până pe 15 august
Postul Adormirii Maicii Domnului sau Postul Sfintei Maria a inceput anul acesta în data de 1 august. Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mare) se sărbătorește în data de 15 august.
Postul Sfintei Maria durează 2 săptămâni și este considerat de o importanță egală cu Postul Paștelui. De altfel, se spune că acest post ar fi, de fapt, rupt, din Postul Paștelui, care ar fi durat înainte nouă săptămâni în loc de șapte.
Tradiția spune că oamenii ar fi fost prea slăbiți după un post de 9 săptămâni, așa că s-au pus două săptămâni la postul Sfintei Maria.
POSTUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI 2018. Este cel mai nou dintre posturile de peste an. Se spune că e singurul care, ţinut cu credinţă şi smerenie, îndeplineşte dorinţele. Căci Sfânta Fecioară Maria se roagă pentru noi, păcătoşii. Iar cine crede în Maica Domnului și i se roagă are numai de câștigat.
Postul Adormirii Maicii Domnului aminteşte de postul pe care Fecioara Maria l-a ţinut înainte de trecerea sa din această lume.
Sfântul Simeon al Tesalonicului spune: „Postul din august a fost stabilit în cinstea Maicii lui Dumnezeu Cuvântul, care ştiind mai dinainte momentul plecării ei din această lume, s-a nevoit ascetic şi a postit mai mult pentru noi, pentru că ea era binecuvântată şi sfântă, şi nu avea nevoie de post.
Aşadar, ea s-a rugat special pentru noi înainte să fie mutată din această lume în viaţa veşnică, unde sufletul ei s-a unit prin Duhul Sfânt cu Fiul ei”.
Acest post îi pregăteste pe creştini pentru cele două mari sărbători din luna august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august).
Originea acestui post a fost fixată în secolul al V-lea când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La început durata Postului Adormirii Maicii Domnului era diferită pentru creştini, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august, în timp ce la Ierusalim acest post dura opt zile.
Existau şi creştini care posteau toată luna august, în vreme ce alţii posteau în luna septembrie. În secolul al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis, s-a stabilit ca acest post să fie ţinut de la 1 august până la 15 august, ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului.
Preoţii recomandă ca în această perioadă restricţiile alimentare să fie completate cu multă rugăciune şi multe fapte bune.
În timpul acestui post se face Paraclisul Maicii Domnului. În ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului se oficiază în multe biserici Prohodul Maicii Domnului. În Postul Adormirii Maicii Domnului creştinii trebuie să-şi înmulţească rugăciunile către Maica Domnului şi să se împărtăşească cu Trupul şi Sângele Domnului Iisus Hristos.