Ghidul Sfântului Nicolae cum să ne protejăm casele

Cineva m-a întrebat dacă poate folosi un pistol pentru a-și proteja casa.

Ei bine … nu știu despre arme.

Dar știu despre lacăte care pot fi folosite pentru a proteja casele:

Un pustnic foarte bătrân avea aici o chilie în numele Sfântului Nicolae. Chiar dacă era singur în pustie, nu numai că nu avea o încuietoare la chilie, dar lăsa ușa larg deschisă chiar dacă se ducea în locuri îndepărtate (Karyes, o mănăstire etc.). În atâția ani în care s-a comportat așa, nu s-a întâmplat niciun accident nefericit.

Acest lucru s-a repetat ani de zile până când o dată un grup de pelerini a venit la el și au fost impresionați de viața lui de asceză – mai ales de faptul că lăsa ușa deschisă. Au întrebat „Ce vă putem aduce?” – „Ce aveți nevoie?”. El a răspuns „Nimic”.

Totuși, data viitoare când au venit, au adus cu ei un lacăt.

Bătrânul călugăr a fost foarte impresionat de funcționarea mecanismul ciudat și, foarte mulțumit, a decis să-l folosească.

Într-o săptămână, hoții au intrat în chilia lui și au luat toate lucrurile.

A început să plângă și să se roage Sfântului Nicolae să readucă lucrurile înapoi. După un timp, Sfântul Nicolae i-a apărut și a spus cu o expresie aprigă: „De ce ai pus lacătul? Atâția ani ți-am protejat chilia și nu s-a întâmplat nimic.

De ce m-ai lăsat și ți-ai pus speranța într-un lacăt?” Bătrânul călugăr s-a pocăit și i-a spus cu umilință: „Sfinte Nicolae te rog să mă ierți!” Cu toate acestea, Sfântul nu a renunțat la luptă: „Scoate lacătul!” Atunci bătrânul călugăr a răspuns și el pe același ton:

„Bine, dar numai dacă aduci lucrurile înapoi!” Sfântul din nou: „Le voi aduce, doar să scoți lacătul!” Apoi, în cele din urmă, călugărul a spus: „O să-l scot, dar numai dacă aduci lucrurile înapoi. Dacă nu, o să pun din nou lacătul”. Într-adevăr, în câteva zile, lucrurile bătrânului călugăr i-au fost aduse chiar de către jefuitori.

Ei bine, unii trebuie să se gândească la faptul că au o familie de protejat, dar dacă nu au un ocrotitor de sus, nicio protecție pământească nu îi va salva de suferințe.

 

În fotografii, instantanee din Sfânta Liturghie săvârșită la paraclisul Sfântului Ierarh Nicolae, ctitorit de Sfântul Ștefan cel Mare la arsanaua (portul) mănăstirii Vatoped, Muntele Athos.

error: Content is protected !!