În orice perioadă a posturilor de peste an fiecare dintre noi are nevoie de hrană sățioasă, care să ne dea energia de care avem nevoie și să ne astâmpere foamea, chiar și fără a apela la cea mai „consistentă legumă”, anume carnea.
Rețeta de ghiveci călugăresc este culeasă din bucătăria Mănăstirii Măgura Ocnei (județul Bacău) și este un fel principal care poate suplini fără probleme o masă principală, precum prânzul unei zile de post.
Ingrediente
3 cartofi, 3 cepe, 100 g mazăre, 100 g fasole verde, 1 morcov, 1 măr, 2 castraveți murați, 4-5 linguri de bulion, 4 linguri de ulei, 2-3 căței de usturoi, foi de dafin
1 legătură de mărar și pătrunjel, sare și piper.
Cum se prepară: Ceapa și morcovul se curăță și se dau pe răzătoare, se călesc apoi în ulei încins. Se adaugă celelalte ingrediente tăiate mărunt, se fierb împreună 30 de minute.
Se adaugă bulionul, usturoiul tăiat felii, foile de dafin, sarea și piperul și se dau la cuptor.
După ce a scăzut, se scoate ghiveciul din cuptor și se presară verdeața tocată mărunt.
Sursa: Mâncăruri de post – rețete culese din mănăstirile românești, Editura Sophia, 2006
Coaceți dovleceii practic fără ulei – Ca să iasă crocanți…
Sunt cei mai crocanți dovlecei și se prepară practic fără ulei!
Ingrediente
2 dovlecei mici
jumătate de pahar de făină (75 g);
sare, piper negru măcinat — după gust;
ulei;
jumătate de pahar de smântână fermentată (125 ml);
2-3 căței de usturoi;
verdeață — după gust.
Cum se prepară?
Spălați, uscați și tăiați dovleceii în cerculețe. Dacă sunt tineri, puteți să nu-i curățați.
Pregătiți panada: puneți făina, sarea și piperul negru măcinat într-o pungă rezistentă de plastic. Orientați-vă după gustul dumneavoastră.
Adăugați dovleceii în pungă și închideți-o prin răsucire, astfel încât să rămână aer în interiorul ei. Apoi scuturați-o foarte bine, pentru ca toate cerculețele de dovlecel să se acopere cu făină și condimente.
Porniți cuptorul. Turnați 2-3 linguri de ulei pe tavă. Dacă doriți, puteți să nu adăugați niciun strop de ulei: astfel veți obține efectul de prăjire pe tigaia uscată.
Așezați cerculețele de dovlecel pe tava încinsă și introduceți-le în cuptor pentru 15-20 minute. După ce va trece jumătate din timpul de coacere, întoarceți-le pe cealaltă parte.
Pregătiți sosul: noi preferăm să-l pregătim pe bază de smântână, dar puteți să folosiți și maioneza. Combinați smântâna cu usturoiul pisat și verdeața mărunțită. Serviți dovleceii copți cu sosul obținut!
Este o rețetă simplă: încă un motiv de îndrăgire a dovleceilor. Fiind pregătiți în acest mod, ei sunt delicioși, crocanți și aromați. Este imposibil să nu-i adori!