Legumele ne furnizeaza o importanta cantitate de nutrienti de calitate, de care organismul nostru are nevoie pentru a functiona in parametrii normali.
Anul acesta a fost foarte roditor iar solarul nostru abunda de legume care asteapta sa fie recoltate.
Este toamna, iar cum iarna urmeaza sa vina trebuie sa ne facem provizii pregatind legumele sub diferite retete.
Acesti gogosari umpluti cu conopida vor fi crocanti , dulci si acrisori ideali sa fie serviti langa o friptura si un pahar de vin.
Ingrediente:
5 kg de gogosari
3 kg de conopida
zahar brun sau normal
sare neiodata pentru muraturi
condimente de muraturi
otet de 9 grade
frunze de hrean(optional)
Cum se prepară?
In primul rand trebuie sa spalam si curatam de cotoare si seminte gogosarii si ii punem cu gura in jos la scurs. Spalam conopida bine sub jet de apa si ii desprindem buchetele. O timem o jumatate de ora in apa cu otet sa iasa toate impuritatile din ea.
Dupa trecerea timpului o scoatem din apa si o lasam la scurs. Incepem sa umplem gogosarii cu buchetele de conopida pana terminam de umplut toti gogosarii. Anterior sterilizam borcanele.
Pumem gogosarii umpluti cu conopida in borcane si la un borcan de 800 g adaugam o lingura de sare, 2 linguri de zahar, 100 ml de otet, condimente pentru muraturi si umplem cu apa. Capsam bine borcanul. Asa se face cu toti gogosarii pe care ii avem.
Bagam borcanele la cuptor pentru 40 de minute sa se sterilizeze bine. Dupa sterilizare oprim focul iar borcanele fierbinti cu gogosarii umpluti cu conopida le punem intr-o patura groasa si impaturim bine.
Le lasam pana a doua zi cand ele se racesc. Punem borcanele in camara racoroasa si intunecata , cu gura in jos. Acum veti avea la iarna o reteta de gogosari dulce, acrisori si foarte deliciosi, pe care ii puteti servi ca si garnitura la aproape orice fel de mancare!
Să îi savurați cu drag – Poftă bună!
Prăjitura „Două căni”: un desert delicios
Ai poftă de ceva dulce, rapid și ușor de făcut?
Prăjitura 2 căni este cea mai bună alegere! Fie că prăjiturile sunt sau nu punctul tău forte în bucătărie, această rețetă te va scoate din pas dacă ai musafiri, dacă vrei să pregătești ceva special pentru familia ta sau pur și simplu vrei să încerci ceva nou!
Ingrediente:
2 căni făină
2 căni zahăr pudră
2 căni nucă măcinată sau mac
2 ouă
2 căni (500 ml) lapte
1 plic praf de copt
1 plic zahăr vanilat
Mod de preparare pentru prăjitura 2 căni
Amestecăm toate ingredientele într-un vas, apoi punem într-o tavă tapetată cu unt și făină sau cu hârtie de copt. Coacem în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 30 de minute.
După ce s-a copt prăjitura, o putem presăra cu zahăr pudră. Poftă bună!
Vezi și… – Placinta cu mere
Marul are un aspect frumos, miros parfumat si gust delicios, iar cel mai important, este ca reprezinta un aliment minune pentru organism, care face foarte bine, fiind foarte sanatos!
Este plin de vitamina A, B1, B2 si C. Iar substantele nutritive continute de mar sunt magneziu, fosfor, fier si porasiu.
Unii specialisti spun ca persoanele care consuma mere regulat sunt ferite de probleme la plamani, datorita faptului ca el contine destul de multi antioxidanti. Consunat des marul intareste oasele, gingiile si curata dintii.
Deci este adevarat ca daca mancam un mar pe zi ne tine departe de medic.
Ingrediente
faina
2 kg de mere
o cana cu lapte
o cana cu zahar brun
un pahar cu ulei
4 oua
un praf de copt
coaja de la o lamaie
4 plicuri de zahar vanilat
un praf de sare
scortisoara
Cum se prepară?
Spalam merele bine si cu coaja cu tot le dam pe razatoare, pentru ca in coaja sunt vitaminele. Intr-o cratita le punem pe foc la calit impreuna cu putin zahar brun.
Le lasam sa fiarba pana scade zeama din ele si se ingroasa, iar la final adaugam scortisoara dupa gustul nostru, in functie de cat vrem sa fie de parfumate. Le lasam sa se raceasca.
Intr-un vas amestecam laptele cu zaharul si batem bine pana ce zaharul se topeste. Cand zaharul s-a topit adaugam cele 4 oua si batem bine urmand sa punem si uleiul, amestecand continuu.
Stingem praful de copt cu putina zeama de lamaie si adaugam peste compozitie impreuna cu zaharul vanilat si coaja de lamaie. Punem peste compozitie faina pana devine ca o smantana groasa.
Luam tava de la aragaz si o ungem cu putin ulei si punem pe fundul ei hartie de copt. Turnam in tava jumatate din compozitie iar peste ea merele calite si le acoperim cu cealalta jumatate de compozitie. Merele se vor amesteca putin cu partea de jos dar nu este problema. Punem placinta la copt pentru 30 de minute.
Dupa trecerea celor 30 de minute o incercam cu scobitoarea. Daca pe ea nu se ia aluat este gata daca se ia o mai lasam putin.Va veti incanta papilele gustative cu o placinta pufoasa si parfumata, care se serveste dupa ce se raceste!