GRESEALA făcută de români de Sfânta Maria

Sfanta Maria sau Adormirea Maicii Domnului este sarbatoarea crestina in amintirea zilei in care Fecioara Maria a murit- 15 august. Sarbatoarea este precedata de o perioada de doua saptamani de postire.

In calendarul popular, de Sfanta Maria Mare se marcheaza trecerea de la vara la toamna, iar marinarii sarbatoresc de ziua ocrotitoarei lor, Ziua Marinei. In 15 august aproximativ 2,2 milioane de romani isi sarbatoresc onomastica.

Aceasta este de fapt si greseala pe care o fac romanii, pentru ca preotii spun ca in aceasta zi este sarbatorit sfantul al carui nume il purtam si nu cei care ii poarta numele si nu se spune „La multi ani!”.

„Cinstim sfantul al carui nume il purtam. Iar urarea potrivita este: Sa porti numele sfantului cu dragoste si demnitate! La multi ani duhovnicesti in imparatia Cerurilor! si La multi si binecuvantati ani!”, a spus parintele Eugen Tanasescu, pentru Adevarul.

In plus, preotul a mai adaugat ca in acest mod il dam deoparte pe sfant incercat sa-i luam locul.

“Facem o greseala enorma: dam sfantul la o parte si ne serbam noi asezandu-ne in locul lui. Sa nu cadem in aceasta ispita! Noi trebuie sa cinstim numele sfantului prin fapte. Daca facem fapte bune, vom fi impreuna cu el. Sfintii ne iubesc pe toti, mai ales daca le purtam numele”, a explicat parintele Tanasescu.

O alta greseala pe care multi o fac in aceasta zi este sa se certe cu cineva. O veche traditie spune ca in aceasta zi este interzis sa fii certat cu cineva sau sa intri in conflict. Se spune ca in caz contrar iti va merge rau intregul an.

Sfânta Maria, TRADITIA NEȘTIUTĂ: ce trebuie să oferi în această zi NEAPĂRAT

Sfanta Marie Mare sau Adormirea Maicii Domnului este praznuita de credinciosi in fiecare an pe data de 15 august. Potrivit traditiei, in dimineata acestei zile, femeile merg la biserica si impart struguri, prune si faguri de miere pentru a le merge bine. Apoi, merg la cimitir pentru a tamaia mormintele rudelor adormite.

Sarbatoare este cunoscuta si pentru tranzitia de la vara la toamna. Se spune ca incepand din aceasta zi, barbatii trebuie sa schimbe palaria cu caciula.

Se spune ca fetele trebuie sa poarte cu el o planta numita „navalnic”, care le ajuta sa-si gaseasca ursitul.

De pe 15 august se deschide sezonul nuntilor, care tine pana in postul Crciunului. Aceasta sarbatoare se tine in special pentru sanatate, casatorie, pentru nasteri usoare si pentru vindecari.

Fetele merg la bsierica si se roaga la Fecioara Maria pentru un „ursit” bun, femeile pentru temeiul gospodariei, iar barbatii pentru recolte bogate.

In plus, se spune ca fetele care isi pun busuioc sub perna isi vor visa ursitul.

In schimb, exista si anumite superstitii pastrate cu sfintenie de credinciosi. Potrivit traditiei, in aceasta zi este interzis scaldatul in rauri spurcate de cerbi sau dormitul in prispa.

Femeile insarcinate nu au voie sa faca curatenie. Pe de alta parte, se spune ca gravidele trebuie sa se roage la Fecioara Maria pentru nastere usoara si copii sanatosi.

Se mai spune si ca in ziua de 14 august, premergatoare Adormirii Maicii Domnului, gravidele nu trebuie sa lucreze. In caz contrar, ele vor avea dureri groaznice la nastere.

In multe zone din tara, oamenii nu aprind focul cu doua zile inainte de Sfanta Marie. Se spune ca cei care incalca aceasta traditie risca sa se imbolnaveasca si exista si riscul de incendii.

Gospodarii nu vor avea parte de roade bogate daca vor munci in aceasta zi de sarbatoare. In plus, se spune ca vitele lor se vor imbolnavi.

Fetele tinere, de asemenea, trebuie sa fie foarte atente in aceasta zi. O traditie populara spune ca este interzis ca fetele sa se tunda in aceasta zi si sa arunce parul la gunoi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!