Hreanul este o radacinoasa, apreciata pentru aroma sa picanta, care este folosita atat ca aliment – in stare proaspata, cat si ca medicament – sub forma de tinctura si sirop.
Normalizeaza tensiunea.
Anumite substante pe care le contine hreanul au efecte benefice asupra circulatiei sangelui in zonele periferice.
Astfel, consumul de hrean normalizeaza tensiunea arteriala si previne riscul formarii cheagurilor de sange.
Totodata, substantele sulfurate din hrean imbunatatesc elasticitatea vaselor cerebrale si coronariene, reducand astfel riscul aparitiei unui infarct sau accident vascular cerebral.
Calmeaza tusea.
Hreanul descongestioneaza aparatul respirator, fiind astfel recomandat in tratamentul astmului.
In crizele de tuse se inghite cate o lingurita dintr-o compozitie formata din hrean ras amestecat cu zahar si lasat o jumatate de zi intr-un loc calduros.
Cura nu trebuie sa dureze mai mult de o luna, deoarece în cantitati mari hreanul este iritant.
Analgezicul natural.
Hreanul este recomandat si impotriva racelii si gripei. Inca de la primele simptome este bine sa consumi hrean in salate, langa o friptura sau chiar proaspat, iar senzatia de nas infundat va disparea.
Hreanul este un leac foarte bun si in cazul durerilor de cap, fiind un adevarat analgezic. In acest caz il poti folosi sub forma de comprese aplicate pe frunte.
Impotriva reumatismului.
Ca tratament intern, hreanul este recomandat si persoanelor care sufera de reumatism sau guta.
Intr-o cana cu lapte cald se adauga una sau doua lingurite de hrean ras foarte fin. Acest preparat se bea pe stomacul gol, o data sau de doua ori pe zi. Tratamentul trebuie sa dureze aproximativ trei saptamani.
Stimuleaza apetitul.
Daca nu ai pofta de mancare, consuma hrean. Substanta care da gustul picant al hreanului creste secretia de suc gastric si reda pofta de mancare persoanelor anemice sau anorexice.
Pentru un efect deosebit trebuie consumat hrean ras amestecat cu putina miere. Se ia cate o lingurita, de trei ori pe zi, cu 15 minute inainte de masa.
Ajuta memoria.
Hreanul este bogat in vitamine din complexul B, necesare pentru functionarea sistemului nervos si pentru imbunatatirea memoriei.
Are si actiune tonifianta si de scadere a colesterolului, dar este foarte bun si pentru mentinerea sanatatii pielii si a parului.
Arunci cojile de la ou? Poate fi un bun remediu pentru multe afectiuni
Nu renunța la coaja de ou după ce ți-ai preparat omleta. Are 95% calciu ajută la sănătatea oaselor și dinților tăi.
Condiția este să o consumi, însă numai după ce a fost sterilizată în prealabil, prin fierbere, pentru a nu risca o infecție, și apoi măcinată foarte fin pentru a nu ne irita gâtul.
O singură coajă de ou ne oferă cantitatea suficientă de calciu pentru o zi. Esențial pentru organism, calciul contribuie la dezvoltarea și menținerea sănătății oaselor.
Ajută, de asemenea, la reglarea ritmului cardiac, la funcționarea normală a sistemului muscular, dar și la echilibrarea nivelului de magneziu, fosfor și potasiu din sânge.
Specialiștii au arătat că, obținut din coaja de ou, calciul este chiar mai bun decât cel obținut din suplimentele alimentare.
În tratamentele pentru osteoporoză, cercetătorii au observat beneficiile calciului, stronțiului și fluorului din coaja de ou asupra organismului, arătând efectul cert asupra metabolismului osos și stimulării creșterii cartilajelor.
În același timp, studiile clinice au arătat că în cazul femeilor aflate la postmenopauză care au dureri asociate osteoporozei cojile de ou pot fi de un real folos calmând și îmbunătățind mobilitatea pacienților.
De asemenea, s-a stabilit că tratamentul cu pulbere din coajă de ou oprește degenerarea osoasă, în unele cazuri, densitatea osoasă fiind chiar îmbunătățită.
Coaja de ou este însă eficientă și pentru protecția smalțul dentar. Astfel, pudra obținută din coaja de ou ajută la remineralizarea acestora.
Pudra poate fi amestecată cu soluție de glicerină sau gel de metilceluloză și aplicată pe dinți. Este nu doar eficientă, ci și mai puțin toxică, spun specialiștii, fiind lipsită de plumb, aluminiu, mercur etc.
Putem valorifica însă nu doar coaja de la ou, ci și membrana ei, bogată în acid hialuronic, glucozamină, condroitină, colagen și aminoacizi.
Este un bun remediu pentru tulburările țesutului conjunctiv, materialul care menține împreună celulele vii din interiorul corpului.
Membrana din coaja de ou mai poate fi folosită și pentru calmarea durerilor în artrită, gută și dureri de spate. De altfel, poate calma și alte dureri pe care în mod normal le tratăm cu analgezice sau antiinflamatoare.
Mai putem folosi membrana de la coaja de ou și pentru crăpături, răni mici ori arsuri, deoarece acționează ca un cicatrizant natural
Cum obții pudră din coaja de ou?
Cojile se țin în apă fiartă câteva minute, pentru a elimina e bacteriile. După ce se scot din apă, se lasă la uscat peste noapte, apoi se coc în cuptor.
Se mărunțește într-o râșniță de cafea pentru a obține o pudră fină și se depozitează într-un vas cu capac, la loc răcăros, fără umezeală.