Iata pentru ce trebuie sa postim in ziua de Luni

Încă de mici suntem învățați de bunici că în fiecare zi de luni, miercuri și vineri trebuie să ținem post pentru a ne merge bine în viață. Dar oare câți dintre noi știm cu adevărat ce însemnătate are postul în aceste zile?

Luni se postește pentru sănătate și paza îngerilor

Potrivit sfinților părinți, în ziua de luni se postește pentru sănătate și pentru paza îngerilor. Cât privește postul din zilele de miercuri și vineri, acesta datează chiar din primele veacuri creștine.

Potrivit Sfintei Tradiții, sfântul Petru, episcopul Alexandriei, a afirmat că “în a patra zi (miercuri) şi Vinerea… se cuvine nouă să postim după tradiţie…, căci în a patra, sfat nelegiuit au făcut iudeii asupra Domnului, iar Vinerea, fiindcă pentru noi a pătimit El”.

În consecință, orice credincios trebuie să postească miercuri pentru că în această zi cărturarii s-au întâlnit și au pus la cale să-l prindă pe Isus. Și tot miercuri este ziua în care Iuda l-a vândut pe Mântuitor pentru 30 de arginți. Ziua de vineri este cea în care Mântuitorul a îndurat cele mai grele patimi, a fost răstignit și a murit pentru mântuirea noastră.

De aceea, cine postește vineri îi arată Mântuitorului recunoștință pentru că ne-a făcut părtași la viața Sfintei Treimi. Totodată, trebuie să postim toate posturile de peste an, înţelegând aici toate zilele de post rânduite de Biserică.

De ce postesc unii creştini şi lunea?

Postul de luni este practicat mai mult în viaţa monastică. Deci este benevol pentru creştinii de rând, dar bine-venit pentru cei ce-l ţin, deoarece arată odată în plus dorinţa omului de a se hrăni mai mult cu cele spirituale. Pot posti lunea cei care se confruntă cu probleme deosebite şi vor grabnic ajutor de la Domnul. Mai ales în părţile Moldovei mulţi creştini postesc lunea şi pentru a aduce slavă lui Dumnezeu pentru binefacerile primite, căci postul este o jertfă, dar şi un dar deopotrivă.

Care este rolul untdelemnului (uleiului) în alimentaţia de post?

Untdelemnul este un aliment descoperit şi folosit de om pentru a-şi întregi alimentaţia zilnică. Uleiul obţinut din sâmburi de măslin era o hrană atât de „săţioasă”, bogat în calorii, încât înlocuia cu succes lipsa cărnii. De aceea, în perioada postului, în zilele prevăzute de rânduielile bisericeşti, untdelemnul este scos din alimentaţie deoarece noi urmărim în post dezrobirea trupului de patimi, şi cum untdelemnul aduce un bogat aport nutriţional, trupul nu mai simte nevoinţa postului. Iată ce spune David în cartea Psalmilor: „Genunchii mei au slăbit de post şi trupul meu s-a istovit de lipsa untdelemnului” (Ps. 108, 23). Un trup cât mai „uşor” din punct de vedere alimentar poate fi orientat mai lesne către cer.

Dar să nu uităm esenţialul. Postul redus doar la aspectul alimentar devine o simplă dietă. Ca să putem simţi deplin roadele cele frumoase ale postirii este necesar să însoţim postul alimentar cu postul duhovnicesc, adică rugăciune stăruitoare, citirea Sfintei Scripturi, a cărţilor ziditoare de suflet, dar şi de săvârşirea faptelor bune.

Părinte Cleopa Ilie spunea: „Noi postim lunea pentru sănătate şi pentru paza îngerilor, că-i de mare folos. Miercurea, în amintirea vânzării Domnului, iar vinerea postim în cinstea înfricoşatelor şi mântuitoarelor Patimi ale Domnului, Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos”.

error: Content is protected !!