Icoana făcătoare de minuni a Sfintei Parascheva

Icoana Sfintei Parascheva din Biserica Sfantul Gheorghe Nou

Icoana Sfintei Cuvioase Parascheva, pastrata astazi in Biserica Sfantul Gheorghe Nou, din Bucuresti, este o icoana facatoare de minuni mult iubita de credinciosi. Pana la aducerea aici a icoanei, aceasta fusese asezata in Biserica Sfanta Vineri – Hereasca, din Bucuresti, daramata in vremea regimului comunist. Se spune ca, inaintea daramarii Bisericii Sfanta Vineri, icoana Sfintei Parascheva a plans.

“Unele icoane sunt vindecatoare de boli, izgonitoare de duhuri rele, iar altele sunt aducatoare de ploi binecuvantate si protectoare ale manastirilor si familiilor credincioase. Fara indoiala, toate icoanele sunt facatoare de minuni si ajutatoare credinciosilor. Dar unele poarta o harisma speciala, pe care o simte numai cel ce se roaga mult si cu lacrimi in fata sfintelor icoane” (Arhimandritul Ioanichie Balan).

Biserica Sfantul Gheorghe Nou este una dintre marile biserici din Bucuresti, fiind construita de Sfantul Constantin Brancoveanu. Biserica Sfantul Gheorghe Nou este una dintre cele mai de seama ctitorii ale Sfantului Martir si Voievod Constantin Brancoveanu (1688-1714), fiind totodata singura biserica din capitala, ctitorita de catre sfant, care a ramas pana in zilele noastre. In curtea acestei biserici se afla kilometrul 0 al Romaniei.

Mormantul Brancovenilor, mana Sfantului Nicolae, icoana facatoare de minuni a Sfintei Cuvioase Parascheva sunt nestematele duhovnicesti pe care credinciosii le pretuiesc in Biserica Sfantul Gheorghe Nou, din Bucuresti. Moaste voievodului au fost aduse in tara de sotia sa, Doamna Maria, in anul 1720, si ingropate pe ascuns in Biserica Sfantul Gheorghe Nou din capitala.

In apropierea mormantului voievodal se afla cunoscuta icoana, facatoare de minuni, a Sfintei Cuvioase Parascheva. Icoana sfintei a fost adusa spre inchinare, in Biserica Sfantul Gheorghe Nou, in anul 1988, dupa demolarea samavolnica a Bisericii Sfanta Vineri, aflata la mica distanta de aceasta.

 

Rugăciune către Sfânta Cuvioasă Parascheva

Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfri­co­șă­toare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu ne­so­co­tință le săvârșim.

Noi suntem păcătoși, ne­treb­nici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga mi­los­tivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim prea­sfânt numele Tău în veci. Amin.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!