Icoana unicat în lume, păstrată într-o biserică ascunsă din codrii Voronei! Mii de oameni merg să se închine la această icoană făcătoare de minuni!

În judeţul Botoşani, la mănăstirea Sihăstria Voronei, un vechi schit ridicat de sihaştrii ruşi, se află o icoană unicat în lume. Ea îi reprezintă pe Fecioara Maria şi pe copilul Iisus Hristos într-o ipostază unicat. A fost realizată acum două secole de un călugăr care avea mai mult de 100 de ani.

În nordul extrem al României, la 22 de kilometri de municipiul Botoşani, la un vechi schit de călugări ridicat în mijlocul codrilor Voronei, acum aproape de 300 de ani, se află o icoană unicat în lumea creştină. Anual mii de creştini ortodocşi vin să o vadă.

Este în general cunoscută doar de cei care au păşit pragul mănăstirii şi au răspândit vestea existenţei acestei icoane, prin viu grai. De altfel la Sihăstria Voronei se ajunge doar pe un drum forestier, prin mijlocul unei păduri dese străbătute de căprioare şi mistreţi. Icoana, cunoscută şi ca făcătoare de minuni, este păstrată cu sfinţenie în biserica principală a mănăstirii, cu hramul „Buna Vestire“, chiar în apropierea altarului.

O reprezentare unicat în lumea creştină

Renumita icoană de la Sihăstria Voronei are dimensiuni mari şi o reprezintă pe Fecioara Maria cu pruncul. Aparent o reprezentare clasică în lumea creştină. Specialiştii, însă, dar şi ieromonahii spun însă că icoana de la Sihăstria Voronei este o reprezentare unică în lume. Şi asta fiindcă Fecioara este înfăţişată ţinând de mână copilul Iisus. Totodată Fecioara Maria merge împreună cu copilul, dând impresia unei deplasări în pas alert.

Icoana unicat de la Sihăstria Voronei

„Această icoană este unicat! Nicăieri nu apare această reprezentare. De obicei Maica Domnului este reprezentată cu pruncul în braţe. Aici este vorba de o ipostază unicat, apărută nu întâmplător, ci în urma unei viziuni a celui care a realizat-o şi este încărcată de semnificaţii“, spune Ghedeon Huţănaşu, starteţul mănăstirii Sihăstria Voronei.

Cum trebuie să alegi numele copilului tău. Decizia ta îi influenţează toată viața!

În zilele noastre, există obiceiul să ne botezăm copiii cu nume care să se deosebească de cele clasice sau cu ale unor actori sau cântăreţi străini. Un lucru este clar: numele sfinţilor nu mai sunt de actualitate.

Nu vom arăta bine, ne spunem noi, simandicoşi, în ochii lumii cu un nume precum Nectarie, prăznuit la 9 noiembrie, sau Varvara, cinstită pe 4 decembrie. Acestea sunt considerate nume demodate, care se potriveau în secolele trecute. Sigur, părinţii nu trebuie să se oprească neapărat la aceste nume, însă nu este indicat să excludă numele sfinţilor atunci când îşi botează copiii.

Nume precum Gheorghe, Vasile, Ion sunt astăzi în minoritate. Cum astfel de apelative sunt tot mai rare, în acest ritm o să ajungem să mai auzim nume de sfinţi doar la mănăstire. Din documentele secolelor trecute se poate vedea, după prenumele ce apar în ele, că numele sfinţilor erau purtate. În acestea apar nume de botez precum Zaharia, Gheorghe, Ştefan, Grigorie şi altele asemănătoare. Acum însă trăim nişte vremuri în care numele de origine străină sau cele din diverse mitologii sunt la mare căutare. Dar ceea ce nu realizează părinţii este faptul că dacă îşi numesc copiii Ayan, Cassandra sau Alessia, în nici un caz aceştia nu vor fi mai frumoşi, mai deştepţi sau mai norocoşi decât unii pe care îi cheamă Andrei, Elena sau Maria.

Sfântul după care suntem botezaţi devine ocrotitorul nostru

Trebuie să recunoaştem că alegerea numelui unui nou-născut nu este chiar uşoară, mai ales dacă ţinem cont şi de părerile celorlalţi din familie. Însă există o gamă largă de nume frumoase, pe care le putem da pruncilor, inspirate din Biblie sau, de ce nu, din istoria neamului nostru. În nici un caz nu vom da greş dacă ne numim copiii după Sfinţii Apostoli, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, Sfânta Fecioară Maria sau Sfânta Ana. Iar dacă ne gândim la Mihai Viteazul, Ştefan cel Mare sau Alexandru Ioan Cuza, care au fost mari personalităţi ale istoriei românilor, care au purtat nume de sfinţi, ar trebui să fie o adevărată mândrie să ne botezăm şi noi astfel odraslele.

De asemenea, mai putem îmbrăţişa obiceiul strămoşilor noştri, care îşi botezau copiii cu numele sfântului care se prăznuia în calendarul ortodox, în ziua naşterii pruncului, sau cu al unuia care se sărbătorea în preajma acestei zile. Părinţii ar trebui să fie conştienţi de cât de important este să îşi numească pruncii după sfinţii din calendarul nostru ortodox. Numele unui sfânt, care se dă copilului la Botez, îl face pe noul botezat ucenicul acelui sfânt al cărui nume îl poartă.

Prin aceasta, sfântul devine rugător, ajutător şi ocrotitor al copilului creştin înaintea lui Dumnezeu, atât în această viaţă, cât şi după moarte. Un creştin fără nume de sfânt în viaţă rămâne fără protector şi mijlocitor permanent la Dumnezeu. Numele de botez are o deosebită importanţă, deoarece acesta nu mai poate fi schimbat decât la tunderea în călugărie, acolo unde este cazul.

Un singur nume

error: Content is protected !!