Data de 14 septembrie este foarte importanta pentru ortodocsi, caci se sarbatoreste Inaltarea Sfintei Cruci. Iata ce NU SE FACE in aceasta zi.
Iata care sunt cele mai importante interdictii din ziua Inaltarii Sfintei Cruci, despre care se spune ca trebuie sa le respecti daca vrei sa iti mearga bine!
ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI 14 SEPTEMBRIE. Se spune ca in ziua de Inaltarea Sfintei Cruci se termina vara si incepe, cu adevarat toamna. Popular, se spune ca, daca tuna in aceasta zi, va fi o toamna lunga, iar daca trece un card de ciori, va cadea bruma.
Iata care sunt cele mai importante interdictii din ziua Inaltarii Sfintei Cruci, despre care se spune ca trebuie sa le respecti daca vrei sa iti mearga bine!
Se spune ca in ziua de Inaltarea Sfintei Cruci se termina vara si incepe, cu adevarat toamna. Popular, se spune ca, daca tuna in aceasta zi, va fi o toamna lunga, iar daca trece un card de ciori, va cadea bruma.
Se spune ca in aceasta zi se ascund serpii si ganganiile, caci se pregatesc pentru toamna. Dupa Ziua Crucii nimeni nu mai are voie sa omoare serpi. In aceasta zi, nu se taie lemne, ca sa nu vina serpii in casa.
Cine gaseste fragi dupa Ziua Crucii nu trebuie sa ii manance, caci sunt ai mortilor. Se spune ca perele culeze in aceasta zi sunt bune pentru a vindeca afectiunile.
Nu este bine ca, de Inaltarea Sfintei Cruci, sa se manance usturoi, nuci, prune si pestele. Este recomandat sa se tina post negru, aspru, pentru vindecarea sufletului si a trupului.
Nu este voie, in ziua Inaltarii Sfintei Cruci, sa se lucreze, pentru a nu atrag primejdiile. Nu se culeg strugurii din ultima tufa de vie, caci se considera o ofranda adusa Domnului, fiind „Strugurii lui Dumnezeu”.
La această dată se sfinţesc la biserică busuiocul, menta, măghiranul şi cimbru, considerate plante magice. Despre busuiocul sfinţit în această zi se crede că alină durerile, chiar şi migrenele puternice sau durerile de dinţi. În mediul rural, cu crenguţe de busuioc aprinse se afumă bolnavii de friguri. Busuiocul se pune şi în vasele cu apă pentru păsări, în perioada epidemiilor.
ÎNĂLŢAREA SFINTEI CRUCI, 14 SEPTEMBRIE: Tradiţii şi obiceiuri de ZIUA CRUCII, sărbătorită pe 14 SEPTEMBRIE. Monedele sfinţite în această zi, păstrate în portofel, alături de o cruciuliţă aduc belşug şi spor în muncă.
ÎNĂLŢAREA SFINTEI CRUCI, 14 SEPTEMBRIE: Tradiţii şi obiceiuri de ZIUA CRUCII, sărbătorită pe 14 SEPTEMBRIE. În această zi nu se mănâncă usturoi, nuci, prune sau pepeni. Este recomandat să se țină post negru, aspru, pentru vindecarea sufletului și a trupului.