Încearcă această salată de vinete cu ardei copți și dovlecei. Va deveni salata ta preferată!

În alcătuirea meniurilor, salatele sunt în general nelipsite. Datorită gustului și aspectului lor, având culori vii și atrăgătoare, salatele au rol important în menținerea sănătății.

Despre salata de vinete toată lumea a auzit, mai ales acum vara, când legumele din care se prepară se găsesc peste tot.

Numai că rețeta propusă este altfel decât toate celelalte. Spun asta, pentru că eu n-am știut că pot folosi o parte lapte și doua părți ulei sau că mai putem pune in compoziția ei și dovlecei.

Prin urmare, ingredientele necesare acestei rețete sunt:

– 2-4 vinete;

– 4 linguri ulei;

– 1-2 linguri zeamă de lămâie;

– sare, piper;

– 2 roșii coapte;

– 1 ardei gras crud;

– 2 cepe de apă;

– 2 ardei copți/2-3 dovlecei fierți;

– câteva măsline (facultativ);

– pătrunjel verde (facultativ)

Mod de preparare:
Se aleg 2-4 vinete (depinde de mărime) fragede, tinere, tari, fără semințe, de culoare cât mai închisă și cu coaja lucioasă. Se pun la copt pe un jăratic viu sau pe flacăra de aragaz sau lampa de petrol, pe o tablă. În niciun caz vinetele nu trebuie coapte pe plită sau în cuptor căci se înnegresc.

Se întorc vinetele pe toate părțile și când sunt moi la pipăit înseamnă că sunt gata. Se pun pe o hârtie și cât sunt încă foarte fierbinți se curăță repede de coaja lor neagră. Se ține alături un vas cu apă rece în care se moaie din când în când degetele, însă cât mai rar posibil.

Pe măsură ce se curăță, fâșiile de vinete se pun într-un castron și așa calde se stropesc cu untdelemn ca să-și păstreze culoarea albă. După ce au fost curățate toate vinetele, se toacă, apoi se freacă bine cu o lingură de lemn cu restul de untdelemn, până devin ca o cremă spumoasă. Cu cât se freacă mai mult, cu atât devin mai albe și mai spumoase.

Trebuie să fim atenți ca vinetele să nu se atingă cu metale, deoarece se înnegresc și devin toxice. Tocătorul de lemn, satârul și lingura de lemn sunt cele mai indicate obiecte pentru prepararea vinetelor.

Se sărează și se adaugă puțin piper, apoi se freacă din nou bine, iar cine dorește poate picura și puțină zeamă de lămâie. Pentru a economisi untdelemnul, acesta poate fi înlocuit în parte cu lapte (2 părți untdelemn, 1 parte lapte, puse separate).

Salata de vinete devine mai gustoasă dacă se toacă separat doi ardei copți, care se amestecă și se freacă apoi bine cu restul compoziției.
Pentru a se spori cantitatea de salată de vinete, se curăță din timp de coajă 2-3 dovlecei tineri și proaspeți și se pun la fiert în apă sărată care a dat în clocot. Când s-au muiat, se pun într-un tifon și se lasă să se scurgă 1-2 ore, apoi se toacă și se freacă bine cu pasta de vinete.

După ce s-au terminat bine toate pregătirile, se pune salata de vinete în salatieră, se netezește cu un cuțit inoxidabil muiat în untdelemn, se fac cu același cuțit diverse ornamente în formă de solzi și se pun de jur împrejur felii rotunde de roșii și rotocoale de ardei gras crud.

Roșiile se pun puțin timp înainte de a se servi ca să nu lase zeamă. Cine dorește poate amesteca în salată ceapă tocată foarte mărunt. Este mai bine, însă, ca această ceapă să fie servită pe o farfurie alături de salată, pentru a se servi numai cei care doresc.

Ca garnitură se pot folosi și jumătăți de măsline fără sâmburi, pătrunjel verde tocat, care alături de feliile de roșii dau un aspect atrăgător salatei noastre.

Ardeiul gras crud poate fi tăiat în fâșii lungi, care se înfig la mijlocul salatei în formă de moț.

error: Content is protected !!