Începe postul Maicii Domnului! Ce trebuie să facă toți creștinii pentru a învinge relele

După rânduielile bisericeşti, an de an, pe 1 august, începe Postul Adormirii Maicii Domnului. În același timp, creștinii ortodocși îi pomenesc pe cei 7 Sfinți Mucenici Macabei.

Luna august începe cu două săptămâni de post, Postul Adormirii Maicii Domnului, care se socoteşte a fi tot atât de mare ca Postul de dinaintea Paştelui, din care se zice că este chiar rupt. Se spune că Postul Paştelui ţinea nouă săptămâni, dar oamenii intrau în primăvara prea slăbiţi şi, de aceea, s-au rupt două săptămâni din el şi s-au pus înaintea Sânta-Mariei Mari, când e belşug de legume şi zarzavaturi.

De obicei, Lăsatul Secului, înaintea Postului Adormirii Maicii Domnului, se ia în ultima zi a lui Cuptor, adică pe 31 iulie. La Lăsata Secului şi de Sfânta Maria Mare, în Luna lui Gustar, credincioşii obişnuiesc să sărbătorească. Întind mese mari, cu bucate alese şi băuturi. Totuşi, nu trebuie uitat rolul adevărat al postului, acela de curăţare sufletească şi de apropiere faţă de cele sfinte.

Potrivit tradiţiilor creştine, prin Postul sfintei Marii, ţinut ca la carte, se ajunge la purificarea trupească. Însoţit de pioşenie şi rugăciune, de fapte şi de gânduri bune, acesta ne conduce şi către curăţarea spiritului. Căci păcatele încarcă sufletul şi astfel ne îmbolnăvim. De aceea, oamenii care ţin post cu credinţă se simt bine. Și chiar se vindecă de boli dintre cele mai grave. Tipicul cel Mare şi învăţătura pentru posturi din Ceaslovul Mare spun că trebuie să nu mâncăm deloc luni, miercuri şi vineri, până pe la orele 15:00. Apoi se va consuma doar hrană uscată. Marţea şi joia, avem voie să mâncăm legume fierte, dar fără untdelemn. În vreme ce sâmbăta şi duminica putem consuma untdelemn şi vin.

În ziua sărbătorii Schimbării la faţă, pe 6 august, este dezlegare la ulei, peşte şi vin. Nunţile sunt interzise în această perioadă. Unii obişnuiesc să ţină post negru miercurea şi vinerea, ca să aibă parte de sănătate, noroc şi spor. Deşi se ştie că e mare păcat, alţii ţin post sâmbăta şi duminica pentru răul duşmanilor. Pe 2 august, de Ziua Ursului, nu se fac treburi gospodăreşti, nu se merge la scăldat, ca să nu se abată stricăciuni asupra casei, stupilor şi vitelor, provocate de urşi.

Pe 11 august, este pomenit cu fast Sfântul Nifon care ajută la nevoie, fostul Patriarh al Constantinopolului și Mitropolit al Țării Românești. Dacă pe 26 ale lui Gustar sunt pomeniți protectorii căsniciei, Sfinții Adrian și Natalia, pe 29, creştinii pomenesc şi prăznuiesc cu smerenie Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

De asemenea, despre cei 7 Sfinți Mucenici Macabei, renumiți ca Macaveii, se știe că au fost frați evrei, foarte credincioși. Trăind pe vremea împăratului Antioh, care voia să distrugă neamul evreiesc, au fost chinuiţi până la moarte într-un cuptor plin de jar şi foc. Oamenii le respectă ziua și duc la biserică flori și spice de grâu, la sfințit, pentru ca apoi să le folosească de leac. Boabele de grâu sfințite se folosesc de sămânță, pentru recolte bogate. Se stropesc cu agheazmă grădinile şi livezile. sfinţesc la biserica spice de grâu scuturate prin frecarea lor în podul palmelor, amestecând boabele obţinute cu sămânţa ce urmează a fi semănată.

 

error: Content is protected !!