Joi, 17 mai, este Înălțarea Domnului. Ce nu aveți voie să faceți de Înălțare!

Înălțarea Domnului – Unul dintre cele 12 mari praznice împărătești de peste an, Înălțarea, celebrată la 40 de zile după Înviere, aduce cu sine o mulțime de tradiții și obiceiuri care, spun bătrânii, trebuie întotdeauna respectate pentru a avea parte de bunăstare.

Înălțarea Domnului – Nu dați sare din casă

Potrivit tradiției, în ziua de Înălțare, nimeni nu are voie să dea din casă sare, pentru că se vor isca certuri și discuții în familie și se va duce sporul casei.

De asemenea, pentru a nu avea dureri de spate, oamenii se încing cu frunze de nuc. În multe zone ale țării se păstrează obiceiul ca atât mormintele cât și casele să fie împodobite cu ramuri de paltin, iar la ferestre se pune leuștean.

Înălțarea Domnului – Se vopsesc ouă roșii
Și de Înălțare se vopsesc ouă roșii și se face pască. Credincioșii se vor saluta cu Hristos s-a Înălțat!, iar răspunsul este Adevărat s-a Înălțat! În această zi de mare sărbătoare se crede că cei care trec în lumea drepților, vor ajunge direct în Rai.

Întrucât ziua Înălțării Domnului este și ziua Eroilor, în toate bisericile se face pomenirea eroilor români căzuți în luptă pentru dreapta credință.

Înălțarea Domnului – Se împarte lapte dulce fiert cu păsat
Tot tradiția spune ca de Înălțarea Domnului, femeile care au morți în familie să împartă lapte dulce fiert cu păsat dar și ceapă verde și azime calde, în credința că atunci când sufletele decedaților se vor înălța spre cer să aibă mâncare pe drum.

Obiceiuri și tradiții de Înălțare!

Biserica Ortodoxă prăznuiește ÎnălțareaDomnului, la 40 dezile, după Înviere, în Joia din cea de-a patra săptămână, după Paște.

În acest an, Biserica Ortodoxă sărbătorește Înălțarea în data de 25 mai. Această sărbătoare mai este cunoscută și sub numele de Ispas, iar oamenii se salută în această zi prin Hristos S-a Înălțat!

Evenimentul Înălţării este amintit în Sfintele Evanghelii şi descris pe larg în cartea Faptele Apostolilor, unde se spune că, după Învierea sa din morţi, Mântuitorul s-a arătat Sfinţilor Săi ucenici şi Apostoli, timp de 40 de zile, prin multe semne doveditoare.

Vorbind cu el despre împărăţia lui Dumnezeu, i-a încredinţat că le va trimite Duhul Sfânt, care le va da putere pentru a fi martori şi mărturisitori al Lui în Ierusalim, Iudeea, Samaria şi până la marginile pământului.

Şi zicând acesta, s-a înălţat la cer, iar un nor l-a luat din faţa ochilor lor. Este exact ceea ce Iconografia ortodoxă înfăţişează referitor la praznicul Înălţării.

Potrivit credinţei ortodoxe, în această zi, se înroşesc ouă, se pregătesc bucate, întocmai ca la masa de Paşti, iar salutul este “Hristos s-a înălţat! – Adevarat s-a înălţat!”

Alte obiceiuri

În unele zone ale țării, fetele și feciorii merg la pădure, pentru a culege frunze de alun, pe care să le folosească la tratarea diverselor afecțiuni.

Se mai spune și că Cerurile sunt deschise de la Paști până la Înălțare, iar cei care mor în această perioadă, nu mai trec prin Judecata de Apoi, ci ajung direct în Rai.

error: Content is protected !!