An de an, după săvârșirea Liturghiei, preoții din întreaga Românie fac o slujbă cu totul specială, trasformând apa în Aghiasma Mare, despre care se spune că este chiar mai puternică decât anafura.
Iată cât de importantă este Aghiasma Mare în viețile noastre și care sunt momentele când trebuie folosită!
Se consumă timp de opt zile, în fiecare dimineață
Considerată “izvor de sfințenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor potrivnice, plină de putere îngerească“, după cum spun însuși cuvintele rugăciunii de sfințire a apei, Aghiasma Mare este folosită de preoți pentru a stropi credincioșii veniți la slujba de Bobotează, apoi în timpul botezului copiilor.
De asemenea, o parte din Aghiasma Mare va fi dată credincioșilor pentru a le fi de folos tot anul. Potrivit bisericii, Aghiasma Mare se va lua timp de opt zile de la sfințire, în fiecare dimineață, pe nemâncate.
Este mare păcat să beți din Aghiasma Mare chiar și dacă ați gustat ceva. După cele 8 zile, aceasta se va păstra la icoană, cu un fir de busuioc în ea, într-o sticlă curată. De asemenea, din Aghiasma Mare credincioșii vor mai bea după spovedanie, la marile sărbători și în zilele de post.
Aghiasma Mare se va lua chiar și de către credincioșii opriți de la împărtășanie, după aceasta fiind mâncată anafura. Pentru a feri casa de rele, se stropește cu Aghiasmă Mare. Nu în ultimul rând, când credincioşii au necazuri mari sau simt că se apropie un pericol asupra lor sau a celor dragi, pe lângă rugăciunile rostite cu credinţă, dimineaţa, pe nemâncate, iau puţină apă sfinţită şi dau şi celor din familie.
Arheologii au confirmat: Sodoma și Gomora au fost distruse de o ploaie de foc și pucioasă căzută din cer
Un grup de arheologi si oameni de stiinta afirma ca au descoperit dovezi puternice potrivit carora regiunea din sudul Vaii Iordanului, cunoscuta sub numele Tall el-Hammam, unde se presupune ca au existat orasele biblice Sodoma si Gomora, a fost distrusa, de explozia unui meteorit, care a lansat asupra regiunii materie supraincalzita si care a crescut temperatura la mii de grade.
O teorie care vine sa confirme povestea biblica a distrugerii celor doua cetati, scrie activenews.ro.
Potrivit teoriei lansate de specialisti si publicate de lifesitenews, meteoritul a explodat la altitudine joasa, avand forta unei bombe atomice de zece megatone, la o altitudine de aproximativ un kilometru peste coltul nord-estic al Marii Moarte, stergand toata civilizatia pe o raza de 25 de kilometri din regiunea Tall el-Hammam.
Cercetatorii si-au prezentat concluziile preliminare cu privire la acest subiect la intalnirea anuala a Scolilor Americane de Cercetari Orientale, care a avut loc luna trecuta, dezvoltand aceasta teorie inca din anul 2015. Ei sustin ca excavarile si datarile cu radiocarbon indica faptul ca mai multe civilizatii au inflorit in zona timp de peste doua milenii, pana in jurul anului 1700 i.Hr., cand majoritatea zidurilor construite din pamant au disparut simultan, ramanand numai fundatiile de piatra.
Explozia uriasa ar fi distrus in proportie de 100% orasele de la mijlocul Epocii Bronzului, dar si solurile agricole ale zonelor considerate pana atunci fertile, mai dezvaluie cercetatorii in studiu. Unda de soc ar fi impins apa fierbinte din Marea Moarta spre tarm.
In acelasi timp, afirma autorii acestei teorii, ceramica din aceste asezari a fost supusa unor teste speciale ale cristalelor de zirconiu, in final reiesind ca au fost expuse pe o perioada scurta unei temperaturi de aproximativ 4000 pana la 12000 de grade Celsius, comparabil cu temperatura suprafetei soarelui.
Descoperirea platinei la locul respectiv, precum si a lavei topite, confirma, spun specialistii, faptul ca sursa distugerii celor doua cetati a fost explozia unui meteorit, stiut fiind faptul ca platina se gaseste in concentratii mai mari in meoriti.
Detalii despre evenimentele petrecute in Sodoma si Gomora aflam exclusiv din Sfanta Scriptura, descoperirile arheologice si legendele care circula astazi incercand doar sa confirme scrierile biblice. Urmare a pacatelor locuitorilor celor doua cetati, Dumnezeu a decis distrugerea lor in totalitate: „Strigarea Sodomei si a Gomorei e mare si pacatul lor cumplit de greu. Pogori-Ma-voi deci sa vad daca faptele lor sunt cu adevarat asa cum s-a suit pana la Mine strigarea impotriva lor” (Facerea 18, 20-21).
Intr-un dialog pe care patriarhul Avraam il poarta la Mamvri cu cei trei oaspeti – prefigurare a Sfintei Treimi -, aflam ca in cele doua cetati nu s-au aflat nici macar zece locuitori drepti inaintea lui Dumnezeu, in ciuda sperantelor pe care Avraam le avea: „«Dar de se vor gasi acolo numai zece drepti?» Iar Domnul i-a zis: «Pentru cei zece nu o voi pierde»”. (Facerea 18, 32). Dezastrul care a urmat a constituit un raspuns pentru Avraam.
Din Sodoma, doar nepotul lui Avraam, Lot, si familia sa, sotia si cele doua fiice, au fost salvati de Dumnezeu. Femeia lui Lot, insa, in fuga lor spre munti, nesocotind porunca de a nu se uita inapoi, „s-a prefacut in stalp de sare”. Din cele doua fiice ale lui Lot aveau sa se nasca, in pacat, stramosii a doua popoare, moabitii si amonitii.