Lăsata secului pentru Postul Sfintei Marii: Ce trebuie să facă toţi creştinii înainte de Adormirea Maicii Domnului

Creștinii ortodocși se pregătesc să intre în Postul Adormirii Maicii Domnului sau al Sfintei Maria Mare. Acesta începe pe 1 august şi se încheie pe 15 august, odată cu sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Lasata secului pentru Postul Sfintei Marii se face pe data de 31 iulie. In cazul in care 31 iulie este in zi de miercuri sau vineri, se lasa sec in seara zilei de 30 iulie.

Cuvantul sec, din sintagma „lasatul secului”, este inteles de noi ca fiind sinonim cu uscat, fara grasime, de post. Insa, secul pe care il cere postul ortodox este seclum (saeculum), adica lumea impatimita.

De multe ori ne este dat sa auzim ca nu postul alimentar este important, ci cel spiritual. Dar nu este asa. Ambele forme sunt importante. De vreme ce Sfintii Parinti au randuit sa ne infranam de la anumite bucate pentru o vreme, au facut-o cu buna stiinta. Credinciosul nu trebuie sa se multumeasca cu jumatati de masura.

Sfantul Evdochim s-a nascut in Capadocia, din parinti crestini. Ajunge ofiter in armata imperiala, in vremea imparatului iconoclast Teofil (829-842). Datorita virtutilor sale, curatie trupeasca si sufleteasca, grabnic ajutator al celor in suferinta, mult milostiv cu cei nevoiasi, a fost numit de imparat guvernator al Capadociei.

Sfantul Evdochim a trecut la cele vesnice la varsta de 33 de ani. A fost ingropat in Capadocia, iar moastele sale au fost mutate la Constantinopol.

Ce nu ai voie sa faci in perioada postului Sfintei Marii!
In fiecare an, la data de 31 iulie este Lasata Secului pentru postul Sfintei Marii. Cultul Maicii Domnului a inceput sa se dezvolte mai mult dupa secolul 5, secol in care isi are originea acest post. Din acea perioada Maica Domnului si toate sarbatorile legate de aceasta au inceput sa aiba o insemnatate mai mare, iar oamenii au inceput sa se roage si sa isi puna mai mult increderea in mijlocirea ei.

Acest post mai este numit si postul lui august insa nu s-a tinut dintotdeauna in aceasta perioada. Data si durata postului au fost uniformizate abia in 1166 la sinodul din Constantinopol, cand s-a stabilit ca acesta va incepe pe data de 1 august si se va termina pe 14 , inainte de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului.

In zonele rurale exista legenda conform careia acest post face parte din Postul Mare, insa pentru ca oamenii ieseau istoviti in iarna el a fost scurtat, iar ultimele doua saptamani se tineau in luna august, inainte de aceasta mare sarbatoare. De aceea aceasta perioada este la fel de stricta precum zilele Postului Mare. Intre 31 iulie si 14 august nu ai voie sa mananci carne, oua, lactate si nici untdelemn, cu exceptia zilelor de sambata si duminica, sau a zilelor care au dezlegare. In 6 august, de Schimbarea la Fata, este permis consumul de peste si vin.

Cele mai importante zile de post sunt lunea, miercurea si vinerea. Traditia spune ca lunea se tine post pentru casatorie si spor in casa, iar miercurea este ziua dedicata Maicii Domnului. Vinerea este ziua ingroparii Lui Iisus, asa ca este cea mai importanta. Miercurea si vinerea crestinii participa la Sfantul Maslu si nu spala decat dupa apusul soarelui.

error: Content is protected !!