Planta de leuștean are numeroase proprietăți curative, este un adevărat aliment-medicament, bogat în vitaminele A, B și C, acizi organici, săruri minerale, uleiuri eterice. Medicii din Grecia Antică au fost primii care au lăsat însemnări despre efectele benefice ale frunzelor verzi ale leușteanului asupra digestiei și sistemului nervos. În medicina populară românească, el era folosit că plantă tămăduitoare pentru bolile de piept, digestive și pentru diferitele plăgi, dar și ca plantă magică.
Grație proprietăților terapeutice, leușteanul este un excelent remediu pentru prevenirea bolilor respiratorii, endocrine, renale, ale aparatului urinar și pentru întărirea sistemului imunitar.
Este un remediu eficient într-o multitudine de boli precum anorexie, răceală, gripă, dureri de gât și amigdalită. Are efecte antialergice, diminuează inflamația și calmează mâncărimile. Uleiul obținut din leuștean scade tensiunea și stimulează diureza. Ceaiul preparat din semințe de leuștean liniștește rapid durerile de stomac.
Leuşteanul este folosit în alimentaţie, la prepararea diferitelor mâncăruri, dar are şi proprietăţi curative.
În scop medicinal sunt utilizate frunzele, rădăcinile, dar şi seminţele sale. Poate fi consumat în stare proaspătă, este un excelent condiment în mâncăruri, sub formă de suc, ceai sau decoct.
Vă prezentăm câteva beneficii ale leuşteanului:
Infuzia reduce nivelul tensiunii arteriale.
Preparaţi ceai din leuştean dintr-o lingură cu plantă proaspătă sau uscată, lăsând la infuzat 10 minute în 250 ml de apă fierbinte.
Ceaiul are efecte diuretice, îmbunătăţeşte activitatea rinichilor, este recomandat în curele de slăbire, în problemele cu digestia şi în afecţiuni ale glandelor salivare. În plus, normalizează scaunele, combate gazele şi stimulează fluxul menstrual.
Rădăcina are proprietăţi sedative
Decoctul din rădăcină ajută la tratarea afecţiunilor urinare, pielonefritei, gutei, reumatismului, anemiei, migrenei şi pneumoniilor. Se prepară dintr-o rădăcină care se fierbe în 500 ml de apă, aproximativ 30 de minute. Se consumă la temperatura camerei, pe parcursul întregii zile.
Fiertura din seminţe de leuştean este recomandată în cazul durerilor abdominale, stomacale şi atunci când întârzie ciclul menstrual.
Sucul de leuştean este benefic în caz de anorexie
Sucul de leuştean asigură organismul cu vitamine, necesare în anorexie. Se obţine prin pasarea a câteva legături de plantă. Totodată, consumul de frunze proaspete previne răceala şi gripa, dar combate şi balonarea.
Sănătatea pielii
Leuşteanul poate reduce edemul cutanat, fiind utilizat în diverse afecţiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul, dermatita şi acneea. Puteţi aplica frunzele pe regiunea afectată sau puteţi utiliza unguent din leuştean uscat.
Ameliorează menstruaţia
Leuşteanul este eficient în ameliorarea crampelor menstruale şi balonării.
Previne formarea pietrelor la rinichi, deoarece stimulează excreţia apei, fără pierderi de electroliţi.
Contraindicații: Foarte rar s-a observat un efect iritativ al leușteanului, când a fost administrat în cantități mari și pe perioade lungi de timp. Leușteanul nu se folosește în perioada sarcinii și se folosește în cantități moderate (maximum 3g/zi) în timpul alăptării. De asemenea, este necesară evitarea expunerii la soare în timpul tratamentului cu leuștean, deoarece planta conține furanocumarine, ce pot induce fotosensibilitatea.