Minunea din Biserica Sf. Mormânt, locul sfânt al creștinilor. Mărturia unui preot

IERUSALIM, IN ASTEPTAREA PACII – III. Pentru un turist sau pelerin, Ierusalimul, cu traditiile, culturile si conflictele lui, poate fi deopotriva fascinant si tulburator.

Spre exemplu, in ziua de Sabat, evreii ultraortodocsi n-au voie sa faca absolut nimic. Nici macar sa aprinda sau sa stinga lumina. Pentru un nepracticant pare o nebunie. Pentru ei insa e un stil de viata la care n-ar renunta pentru nimic in lume.

Asa se intampla si in cazul musulmanilor, care considera ca daca vand unui evreu 10 centimetri de pamant, gestul o sa le aduca pedeapsa divina si vor primi 10 centimetri in flacarile iadului.

Si la Mormantul Sfant sunt tot felul de obiceiuri pastrate de sute de ani. Comunitati diferite, religii diferite, in acelasi loc sub soare si sub Divinitate.

Istoria cartierului evreiesc incepe inca din vremea regelui David. De-a lungul timpului, evreii au tot fost alungati de aici si de fiecare data s-au intors. Urmele razboiului de 6 zile dintre iordanieini si evrei din 1967 inca se mai vad pe Poarta Sionului. Dupa victoria evreilor, cartierul a intrat intr-un amplu proces de restaurare. Apartamentele in zona costa acum foarte mult si printr-o decizie a curtii Supreme, palestinienii si cetatenii care nu sunt evrei de origine nu au voie sa cumpere proprietati aici.

Este vineri seara, momentul cand evreii intra in Sabat – ziua lasata de Dumnezeu pentru odihna. Intr-o sinagoga liberal se canta cu instrumente si au acces si femeile la slujba. La un moment dat toata lumea se indreapta cu fata spre usa pentru a primi Sabatul. Ivan Cohen este cantor.

Ivan Cohen: “Sabatul este ziua in care ne odihnim. Este cea buna metoda sa intram in Sabat prin rugaciune. Traditia iudaica spune ca trebuie sa ne rugam de 3 ori pe zi, deci aceasta este rugaciunea de seara, cand intram in Sabat.”

Tzvi Ghiledi s-a nascut in Romania: “Sunt in Israel de 70 de ani. N am vorbit romaneste de multi ani. Asta este capitala Israelului. Si este capitala omenirii. Vrem sa traim in prietenie, ceea ce nu este atat de usor. Noi inca ne luptam ca sa fim recunoscuti in partea asta a lumii.”

Pentru evreii ultrareligiosi Sabatul e sfant, e ziua in care n-au voie sa faca absolut nimic. Le este permis sa faca doar un anumit numar de pasi si trebuie sa umble acoperiti cu talit, salul de rugaciune. Langa zidurile orasului vechi este cartierul ultra-ortodocsilor evrei, Mea Shearim. Aici, ziarele, televizoarele si internetul sunt interzise. Multi dintre acesti oameni refuza sa munceasca si sa recunoasca autoritatea statului. Inca de la marginea cartierului, un clovn cu cruce la gat sta spanzurat de un balcon, marturie despre cum ii privesc oamenii locului pe crestini. Culmea, este ca fix in mijlocul acestui cartier este asezamantul ortodox romanesc.

Aici, vin la rugaciune romanii care lucreaza in Israel si pelerinii. Asezamantul a fost construit la inceputul secolului 20, dupa ce regina Elisabeta a intervenit pe langa regele Angliei pentru a cumpara pamant in acest loc. Cartierul de ultra ortodocsi evrei a fost construit mai tarziu in jurul bisericii.

Parintele Teofil, staretul Asezamantului Romanesc: “Ei au bucuria sarbatorii. Fiecare Sabat este ca un Paste. Nu fac decat lucruri legate de credinta. Nu au voie sa apese pe un buton. Hotelurile au un program de Sabat, un elevator care se deschide la fiecare etaj. Ca sa nu apese pe buton. Nu folosesc masinile. Merg pe jos. Pentru ca in lege este interzis sa aprinzi focul. Masinile se aprind prin scanteie, de aceea ei circula pe jos. Toate strazile din cartierul ultrareligios sunt inchise. In cazul in care uita un aragaz deschis, striga la noi la crestini sa mergem sa inchidem.”

Geamurile bisericii sunt acoperite cu plasa pentru ca nu de putine ori evreii arunca cu pietre in biserica. Ceva mai jos de asezamant este Poarta Damascului, intrarea in cartierul musulman.

In cartierul arab, evreii cumpara case, spre numultumirea arabilor. Jamal Siam, este unul dintre cei mai cunoscuti palestinieni din zona. Are casa in apropierea de Muntele Templului. Este o casa unica, patrimoniu UNESCO.

Jamal Siam, palestinian: “Evreii mi-au facut o oferta de 2,7 milioane de dolari ca sa plec din casa. Evreii vor sa plateasca. Unii care sunt bolnavi isi vand casele. Dar in religia noastra si daca le vinzi 10 centimetri de teren evreilor, vei primi 10 centimetri ai tai in iad.”

Parterul casei a fost ridicat acum 850 de ani si aici au trait musulmani de seama. Jamal stie ca evreii vor sa ridice al treilea templu pe locul unde acum musulmanii au moschee, iar asta pentru el inseamna inceputul unui razboi.

Pe strada lui Jamal, mai multe case au fost cumparate de evrei. Acum, copiii evreilor care locuiesc umbla doar escortati de garzi inarmate pana in dinti. Si astfel de imagini tot intalnesti in aceasta partea a pamantului care ar trebui sa fie un loc al pacii, pentru aici e un oras sfant.

Ierusalimul de Vest pare o alta lume. Cu blocuri si constructii moderne, cu oameni relaxati care par departe de tensiunile din orasul vechi. Aici tehnologia si cercetarea sunt acasa, iar evreii investesc bani grei in tot ce inseamna modern si performanta. De departe unul dintre locurile celebre din Ierusalim, este uriasul spital Hadassah, locul in care intalnesti oameni de toate natiile si credintele.

Chaim Lotan este unul dintre cei mai cunoscuti cardiologi din lume. Spitalul arata ca o nava spatiala, plina de computere si roboti. Aici opereaza unii dintre cei buni doctori din lume. Doctorul Chaim Lotan s-a nascut la Cernauti, iar directorul adjunct al spitalului, Bruno Levi e din Bacau.

Spitalul are 25 de sali de operatie de ultima generatie, cu roboti si aparatura care ajuta la recuperea pacientilor si scurteaza durata zilelor petrecute in spital.

Ierusalimul de Nord e un adevarat Silicon Valley. Aici inovatia este la ea acasa. Ziv Aviram este CEO-ul unei companii care a inventat un sistem care ii ajuta pe nevazatori. In lume sunt peste 350 de milioane de oameni care nu vad. Acest sistem le poate usura viata.

Acum, evreii dezvolta sistemul in asa fel incat sa poata fi conectat la GPS, sa-i ajute pe nevazatori sa mearga pe strada si incearca sa convinga guvernele lumii sa cumpere sistemul pentru cetatenii lor, inclusiv in Romania.

In alt colt al Ierusalimului, este un incubator de afaceri pentru toate continetele. Banii pentru pornirea afacerilor vin de la Guvernul Israelului si din fundatii si corporatii internationale care sustin inovarea.

Am nimerit in Ierusalim in timpul unui festival organizat de-a lungul zidurilor orasului vechi. Impreuna cu Dalit, ghid in vechea cetate, am facut tur al locului. Aproape de Poarta Damascului, evrei, arabi, musulmani si crestini asculta aceeasi muzica si danseaza. Pe scena, evrei si arabi.

Si aceeasi atmosfera este si in Yahuda Market, o piata care seara isi transforma tarabele in baruri si cafenele. Si aici intalnesti evrei, arabi si oameni din toate colturile lumii.

Dalit, ghid: “Eu m-am nascut si am crescut in Tel Aviv. In urma cu 20 de ani m-am mutat cu studiile in Ierusalim. Ierusalim e o cu totul alta planeta. Am avut nevoie de ani intregi sa ma obisnuiesc cu fetele, sunetele, gusturile. Totul e diferit. Ai cerul deasupra capului si pamantul sub picioare, in rest totul e diferit. E o tensiune constanta pentru ca avem un amestec de religii si culturi diferite.”

In Biserica Sfantului Mormant e randul armenilor sa slujeasca. Aici este locul din care incepe totul pentru crestini. In biserica slujesc grecii, franciscanii, armenii si coptii. Slujbele si fiecare colt din biserica sunt impartite si tinute cu sfintenie de veacuri. Dovada sta scara care a ramas deasupra intrarii in biserica pe care in vechime ieseau calugarii pentru a primi mancare de la pelerini, evitand astfel taxele pe care le cereau turcii la intrarea si iesirea din biserica.

Alex Dima: “Ierusalimul este locul in care a curs cel mai mult sange de pe pamant. In acest loc a curs sangele lui Iisus Hristos. Dincolo de tensiunile si conflictele dintre oameni, de aici incepe totul. Pentru crestini, e locul in care Fiul lui Dumnezeu a adus jerfa suprema: a fost rastignit pe crucea de pe Gologota, locul in care oamenii se inchina acum si se roaga. Tipsia care marcheaza locul unde a fost infipta crucea a fost donata de familia Cantacuzinilor. De altfel, insemne ale tarilor romane gasesti pe peretii bisericii, dovada ca aici au ajuns daniile domnitorilor romani.”

Romanii ajung si acum aici si se roaga in fata mormantului in care a fost asezat Iisus si de unde a inviat. In perete se mai pastreaza o bucata din pestera care inconjura mormantul. Este locul din care in ziua Invierii se aprinde lumina pe care patriarhul Ierusalimul o imparte credinciosilor. Dincolo de acesta minune, aici parintele Ioan a vazut alta, scrie stirileprotv.ro.

Ioan Meiu, preot: “Cea mai mare minune este ca am vazut foarte multi oameni care s-au schimbat in interior. Consider ca aceasta este cea mai mare minune de la Ierusalim. Oamenii care ajung aici ajung sa se viruseze si doresc sa revina. Sa revina ca dupa o hrana foarte dulce pe care o primesc numai de aici din mormantul lui Hristos.”

Mormantul lui Iisus e un magnet pentru crestini. Zidul Plangerii ii atrage pe evrei, iar Domul Stancii pe musulmani. De mii de ani, Ierusalimul atrage oameni care vin aici din dorinta si nevoia de a-l gasi pe Dumnezeu. Odata ajunsi aici insa depinde de fiecare in parte cat de mult reuseste sa se incarce de farmecul si energia acestui loc.

error: Content is protected !!