Postul, în accepţiunea religiei ortodoxe, este, de fapt, abţinerea de la a mânca şi a bea anumite mâncăruri şi băuturi. Postul poate fi de scurtă durată (câteva săptămâni) sau doar pentru o zi.
Perioadele de post de peste an
Principalele perioade de post recomandate de biserica ortodoxă sunt: Postul Paştelui (durează 40 de zile, la care se adaugă Săptămâna Patimilor, şi este cel mai lung), Postul Crăciunului (ţine 40 de zile), Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (trei săptămâni), Postul Adormirii Maicii Domnului (două săptămâni, între 1 şi 15 august), Săptămâna Albă (sau a brânzei, care precede postul Paştelui), miercurile şi vinerile de peste an (cu excepţia dezlegărilor).
Respectarea posturilor este deosebit de importantă pentru credincioşi, pentru că «Postul este lucrul lui Dumnezeu, căci Lui nu-I trebuie hrană. Este viaţa şi petrecerea îngerească, pentru că îngerii sunt fără hrană. Este omorârea trupului, că acesta hrănindu-se ne-a făcut morţi; şi izgonirea patimilor este postul, căci lăcomia întărâtă patimile trupului” (Sf. Simeon al Tesalonicului).
De ce nu se fac nunţi în perioadele de post?
Nunta presupune distracţie, iar postul are la bază rugăciunea şi smerenia, iar cele două nu sunt compatibile. În timp ce la nuntă, lumea mănâncă toate tipurile de alimente, deci şi de dulce, nu se recomandă organizarea de evenimente în aceste perioade.
Grija pentru suflet şi pentru trup nu poate fi respectată în cadrul unei petreceri. Acesta este punctul de vedere al oricărui preot ortodox şi chiar dacă s-ar insista, mirii nu pot beneficia de cununia religioasă integrală în post, ci doar de o parte din slujba corespunzătoare acestui eveniment.
Există totuşi şi excepţii, când preoţii dau dezlegări în condiţii excepţionale şi, de regulă, doar un episcop poate face acest lucru. Dacă doi tineri care vor să se căsătorească au motive întemeiate pentru a grăbi cununia (aceste motive fiind analizate de către preoţi şi de către episcop) pot primi acordul pentru cununia religioasă, însă sunt sfătuiţi să renunţe la petrecere.
Pentru că postul este perioada în care oamenii ar trebui să fie mai buni şi mai miloşi cu cei din jurul lor, ei ar trebui, de asemenea, să se reţină şi de la anumite gânduri, pofte, patimi sau fapte de natură să facă rău.
Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de cel sufletesc şi acesta este motivul pentru care petrecerile nu îşi găsesc rostul în aceste perioade.