Nu mai cumpărați pâine din comerț. Priviți cum se fac turtele coapte în ceaun, la fel ca la bunica acasă!

Ce poate fi mai bun decât niște turte coapte în ceaun care ne aduce aminte de copilărie și ne gâdilă papilele gustative? Vă las mai jos rețeta fericirii!

Ai nevoie de următoarele ingrediente: 1kg de făină albă sau integrală, un praf de sare, 40g drojdie proaspătă, semințe de chimen (opțional), 2 linuguri de ulei de floarea soarelui/măsline și apă călduță.

Cum se prepară?

Luăm un lighean mare în care cernem făina, iar mai apoi facem o gaură în ea. Dizolvăm drojdia în apă călduță, adăugăm 2-3 linuri de făină și o lăsăm deoparte aproximativ 15 minute. După ce au trecut cele 15 minute, se toarnă în mijlocul făinii și se presară semințele de chimen (opțional), După ce amestecăm bine, bine cu ajutorul unei linguri, adăugăm uleiul.

În cazul în care vi se pare că aluatul este prea moale, mai adăugați puțină făină. Frământăm aluatul timp de câteva minute, iar mai apoi îl acoperim cu un prosop curat și-l punem la loc călduț să se dospească. După aproximativ o oră, timp în care și-a mărit volumul, împarte aluatul în mai multe bucăți.

Treceți cu sucitorul peste fiecare bucată, iar mai apoi adăugați turtele la copt în ceaunul bine încins (uns în prealabil cu puțin ulei).  Coaceți turtele la un foc mic pentru a le pătrunde cât mai bine.

Salată de vinete cu iaurt grecesc și susan – Nu am mâncat salată de vinete mai bună!

Ingrediente

2 vinete mari

250 g iaurt grecesc 10%

30 ml ulei

2-3 catei de usturoi

o lingura pasta de susan

2-3 linguri de susan

zeama de la jumatate de lamaie

sare

Cum se prepară?

Coacem vinetele, preferabil pe un gratar in aer liber. Le curatam de coaja si le lasam sa se scurga intr-o sita pentru minim jumatate de ora, apoi le tocam. Le batem cu un mixer, mai intai cu uleiul si pasta de susan, apoi adaugam iaurtul, zeama de lamaie, usturoiul zdrobit si sare dupa gust.

Prajim semintele de susan intr-o tigaie fara ulei pana se rumenesc un pic, apoi le presaram pe tartinele cu salata de vinete.

Vezi și… Salată de vinete ca la mama acasă
Ingrediente (4 porții)

2 vinete
ulei de floarea soarelui
o ceapa
zeama de lamaie
sare

ETAPA 1

In general, vinetele se coc la aragaz, la flacara. Problema mea a fost ca aragaz cu inductie flacara nu!Pana la urma copt pe gratar, tot la aragaz! Stiu ca trebuie sa aibe parfumul acela usor afumat de la flacara nu pot spune ca ale mele au fost diferite cred ca au iesit exact la fel, daca e sa ma iau dupa gust. Se coc si trebuie avut grija sa fie intoarse pe toate partile.

ETAPA 2

Dupa ce parlit, curatat de coaja. Este bine sa aveti un mic castronas cu apa rece in care sa va muiati degetele, sa nu va frigeti.Taiat coada, am scos „unele” seminte si lasat la scurs vreo 2 ore, pe plan inclinat, pe un fund de plastic ca de lemn nu avut. E bine sa fie scurse de tot, zeama le amareste.

ETAPA 3

Dupa ce s-au scurs tocat. Acum problema mare. Mama mi-a spus ca se foloseste un batator de lemn .De unde sa batator de lemn in Suedia.Nici nu stiu daca exista asa ceva pe aici. Oricum, improvizat, folosit o spatula de lemn pentru tigaie cu marginea mai fina.

ETAPA 4

Batatorit si tocat saracele vinete pe orizontala, verticala si diagonala pana ce s-au facut ca un fel de pasta. Ideea este sa nu ramana parti mai lemnoase sau mai tari, totul trebuie sa aibe consistenta unei creme.

ETAPA 5

Pus intr-un castron, adaugat cam 2 lingurite de sare si un pic de zeama de lamaie dupa gust. De aici incolo se procedeaza ca la maioneza. Se adauga uleiul, putin cate putin si se bat vinetele cu o spatula sau lingura tot de lemn, avand grija sa nu se taie. Cantitatea de ulei depinde de preferinte. La cele doua vinete ale mele au mers cam 300g ulei. Vinetele isi schimba culoarea si isi maresc volumul.

ETAPA 6

La sfarsit se adauga ceapa tocata foarte fin si se gusta de sare.Se pot servi cu maioneza, cu rosii sau cu salata de ardei copti. Si neaparat paine! Gata nu mai spun nimic.. ma duc sa mai iau o portie!

 

error: Content is protected !!