Parintele Argatu, despre cuvintele pe care nicio mama sa nu le spuna copilului ei: „Ai grija, ca singura iti poti nenoroci copiii!”

Cuvintele pe care nicio mama sa nu le spuna copilului ei:

Rugaciune de binecuvantare a copiilor pe care orice mama e datoare sa o spuna:

Cand cereti de la altul aveti grija mai intai ce faceti voi

Cand un copil greseste se cearta, se pedepseste, daca e cazul se bate dar, nicidecum nu se blesteama. Si eu am fost copil si am avut multe curiozitati dar mama nu ne-a blestemat niciodata.

Acum, cum o supara putin copilul mama arunca vorbe grele asupra lui: „muri-ai sa mori”. „sarit-ar ochii”, „sa n-ai parte de fericire”, „sa mori cand ti-o fi lumea mai draga”, „arde-te-ar focul” sau pur si simplu il dracuie.

Dupa aceea se mira de ce nu o asculta copiii, de ce copilul e nervos, dar primul vinovat cine-o fi oare, nu mama cu gura ei? Copilul trebuie invatat sa nu greseasca, iar daca a gresit sa stie sa-si ceara iertare.

Mama care-l invata credinta pe copilul ei, are bucurie de pe urma lui. Mama care nu are timp pentru copilul ei si-l lasa sa creasca la intamplare, au necazuri de pe urma lui. Degeaba certi copilul ca nu asculta, daca in casa vede numai cearta. In zadar spui sa nu bea daca tot timpul te-a vazut beat, spui sa nu curveasca iar mama si tata aduc amanti in casa. Il certi sa nu fumeze si tu ai tigara-n gura.

Cand cereti de la altul aveti grija mai intai ce faceti voi. Parintii sunt exemplu pentru copiii lor. Daca in casa e dragoste si pace si parintii fac lucruri frumoase, nici nu mai trebuie sa-l inveti pe copil ca invata singur.

Parintii sunt responsabili mai ales in fata lui Dumnezeu pentru copiii lor

Ganditi-va asadar la aceasta responsabilitate, si nu stati in calea apropierii copiilor vostri de Dumnezeu, prin neglijenta sau printr-o atitudine gresita.

Parintii sunt responsabili mai ales in fata lui Dumnezeu pentru copiii lor. Daca intr-o gradina frumoasa se poate vedea un copac salbatic si neingrijit, nimeni nu se va gandi sa condamne copacul in sine.

Cu totii se vor gandi ca responsabilitatea apartine gradinarului, care l-a lasat sa creasca si sa se dezvolte in acest fel. In acelasi mod sunt responsabili si parintii, pentru neghina semanata in inimile copiilor lor!

Ganditi-va asadar la aceasta responsabilitate, si nu stati in calea apropierii copiilor vostri de Dumnezeu, prin neglijenta sau printr-o atitudine gresita. Aveti obligatia sa ii conduceti catre Mantuitorul, Care ii cheama langa Dansul si va spune: „Lasati copiii sa vina la Mine si nu-i opriti…” (Marcu 10,14).

Rugaciune a mamei pentru copiii sai

Dumnezeule, Ziditorule al tuturor fapturilor! Adaugand mila peste mila, m-ai facut vrednica sa fiu mama, bunatatea Ta mi-a daruit copii, si indraznesc sa spun ca ei sunt copiii Tai, fiindca le-ai dat fiinta, i-ai facut vii inzestrandu-i cu suflet nemuritor, i-ai renascut prin botez spre viata cea potrivita cu voia Ta, i-ai infiat si i-ai primit in sanul Bisericii Tale.

Doamne! Pazeste-i in har pana la sfarsitul vietii lor, invredniceste-i sa se impartaseasca de Tainele legamantului Tau, sfinteste-i cu adevarul Tau, ca sa se sfinteasca in ei si prin ei sfant numele Tau! Trimite-mi ajutorul Tau haric ca sa ii cresc spre slava numelui Tau si folosul aproapelui! Da-mi in scopul acesta rabdare si putere!

Invata-ma sa sadesc in inima lor radacina adevaratei intelepciuni – frica Ta! Lumineaza-i cu lumina Intelepciunii Tale ce carmuieste intreaga lume!

Sa Te iubeasca din tot sufletul si din tot cugetul lor, sa se lipeasca de Tine din toata inima si sa tremure de cuvintele Tale toata viata lor! Daruieste-mi pricepere sa le arat ca viata cea adevarata sta in pazirea poruncilor Tale, ca osteneala intarita de cucernicie aduce toata viata de aici multumire lipsita de tulburare, iar in vesnicie – fericire negraita.

Publicitate

Descopera-le lor intelegerea legii Tale, ca pana la sfarsitul zilelor lor sa aiba simtamantul ca Tu esti pretutindeni! Sadeste in inima lor teama si dezgustul de orice faradelege, ca sa fie fara de prihana in caile lor, ca sa-si aduca aminte intotdeauna ca Tu, Dumnezeule Atotbune, pazesti cu gelozie legea Ta si dreptatea Ta!

Tine-i in curatie si in evlavie fata de numele Tau, incat sa nu prihaneasca Biserica Ta prin purtarea lor, ci sa traiasca dupa randuielile ei! Insufleteste-i cu ravna pentru invatatura folositoare si fa-i in stare de toate lucrurile cele bune, ca sa castige intelegerea cea adevarata a cunostintelor de care au neaparata nevoie, ca sa se lumineze cu stiinta cea binefacatoare pentru omenire.

Doamne! Da-mi intelepciune ca sa intiparesc cu trasaturi de nesters in inima si in mintea copiilor mei frica de intovarasirea cu cei ce nu stiu de frica Ta, sa le insuflu indepartarea de orice insotire cu cei nelegiuiti, ca sa nu ia aminte la impreuna-vorbirile cele putrede, sa nu fie abatuti din calea Ta de pildele cele rele, sa nu se sminteasca de faptul ca uneori calea nelegiuitilor propaseste in lumea aceasta!

Cerescule Parinte! Daruieste-mi harul de a nu le face copiilor mei sminteala prin faptele mele, ci a-i feri de rataciri, de a le indrepta greselile, de a le infrana indaratnicia, de a-i abate de la nazuinta spre desertaciune si usuratate.

Sa nu fie furati de ganduri nechibzuite, sa nu umble dupa poftele inimii lor, sa nu se mandreasca in cugetele lor, sa nu Te uite pe Tine si sa nu uite de legea Ta, ca faradelegea sa nu dea pierzarii mintea si sanatatea lor si pacatele sa nu le moleseasca puterile sufletulului si ale trupului.

Judecatorule Drept, Care ii pedepsesti pe copii pentru pacatele parintilor pana la al treilea si al patrulea neam!

Abate aceasta pedeapsa de la copiii mei, nu ii bate pe ei pentru pacatele mele, ci stropeste-i pe ei cu roua harului Tau, ca sa sporeasca in virtute si in sfintenie, sa creasca intru buna voirea Ta si intru dragostea oamenilor evlaviosi.

Parinte al indurarilor si a toata milostivirea! Din dragoste de mama, le-as dori copiilor mei toata imbelsugarea bunatatilor pamantesti, le-as dori binecuvantare din roua cerului si din grasimea pamantului, insa fie cu ei sfanta voia Ta!

Randuieste-le soarta dupa buna voirea Ta, nu ii lipsi in viata de painea cea spre fiinta, trimite-le toate cele trebuitoare in vremelnicie spre dobandirea vesniciei fericite, fii milostiv cu ei cand vor pacatui inaintea Ta, nu le socoti lor pacatele tineretii si ale nestiintei, fa inimile lor sa se umileasca atunci cand se vor impotrivi calauzirii harului Tau,

pedepseste-i si miluieste-i, indreptan-du-i la calea bineplacuta Tie, dar fara sa-i lepezi de la fata Ta! Primeste cu bunavointa rugaciunile lor, daruieste-le reusita in tot lucrul bun, nu abate fata Ta de la ei in zilele necazului lor, ca sa nu-i ajunga ispite mai presus de puterile lor. Adumbreste-i cu mila Ta, ca sa umble ingerul Tau cu ei, pazindu-i de toata nenorocirea si calea rea.

Dumnezeule Atotbune! Fa-ma mama care se veseleste de copiii sai, ca sa imi fie bucurie in toate zilele vietii mele si sprijin la batranete. Invredniceste-ma sa ma infatisez impreuna cu ei la Infricosatoarea Ta Judecata nadajduind in milostivirea Ta si sa zic cu nevrednica indraznire:

„Iata eu si pruncii pe care i-ai dat mie, Doamne!”, ca impreuna cu ei, preaslavind bunatatea Ta cea nepovestita si iubirea Ta vesnica, sa preainalt preasfant numele Tau, Parinte, Fiule si Duhule Sfinte, in vecii vecilor. Amin.

error: Content is protected !!