Părintele Calistrat: Care este cel mai greu canon dintre toate? Nu metanii, nu post, nu mâncare fără ulei, nu pâine şi apă, nu pesmeţi…

Precum v-am iubit Eu pe voi, aşa să vă iubiţi şi voi unul pe altul” (Ioan 13, 34-35)

Unii vor spune că este o glumă, dar eu vă spun că este cel mai greu dintre toate! Deci, nu metanii, nu post, nu mânacare fără ulei, nu pâine şi apă, nu pesmeţi.. DRAGOSTEA şi RESPECTUL, izbăvirea de ură şi de duşmanie, de răutate,

de invidie, de ambiţie, de înşelătorie.. Astea sunt! Nu ştie unul cum să-i facă rău celuilalt.. “de ce are?”; “…de ce există?”; “..de ce nu moare?”

Aşadar, nu trebuie să abandonăm postul, rugăciunea, metania, dar trebuie să rămânem cu ideea asta: că aceste rugăciuni, aceste nevoinţe pe care le facem, scurte, lungi, puţine, multe, câte putem, toate acestea trebuiesc împletite numai cu Bunătate, cu Omenie şi cu Dragoste!

Oare de câtă teologie şi câte predici la amvon mai avem nevoie, ca să putem să înţelegem că nu suntem Fiii lui Dumnezeu?

Pe vremuri, ne întâlneam între noi de revelion, de o onomastică, de o sărbătoare şi mânacam ce aveam, trei jumări sau o piftie, iar astăzi, cant sunt galantarele pline, când se găsesc de toate, când mai prindem un ban.. nu ne ma dăm nici “Bună Ziua!”

Oamenii îşi fac porţi cât mai înalte, îşi pun gratii la geam, sisteme de alarmă, îşi cumpără o armă şi îşi ia permis de port armă, iar tribunalul este plin de mincinoşi care se judecă între ei.

Da, într-adevăr, acestea sunt ROADELE IUBIRII!

Vedeţi cât de departe suntem şi cât de mincinoşi suntem, faţă de Adevărul Absolut?
Cât de naivi suntem, şi cât de înşelaţi de sarsailă?

DAR, NOI, ÎN MINTEA NOASTRĂ, CHIAR NE CREDEM BUNI!”

Părintele Calistrat: Vine câte o mamă și zice: A fugit fata de acasă! E greșeala mata! Ai cicălit-o și i-ai pus la legi, până ce a zis.. „Gata, o las și plec!”

Părintele Calistrat: Vine câte o mamă și zice: A fugit fata de acasă! E greșeala mata! Ai cicălit-o și i-ai pus la legi, până ce a zis.. „Gata, o las și plec!”

În general, mamele au această iubire biologică.. care este și sănătoasă dar și diabolică! Și m-am supărat odată și i-am zis o vorbă dură unei mame.. Vine o mamă și-mi spune:

„- Părinte, băiatul meu a luat o fată rea!

– Da de ce spui că-i rea?

– Păi… părinte, până să o cunoască pe aceasta, a fost un băiat de excepție. Acum nu mă mai înțeleg cu el!

– Da mamă… până a găsit acesta fată, era flăcău, acum este bărbat! Vrei să vorbească cu mata și să-ți povestească ce vorbește el cu fata aia?

– Dar eu trebuie să știu tot!!!

– Nu poți să știi tot! Taci! Nu te băga!”

„De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va uni cu femeia sa și vor fi amândoi un trup”. Eu de multe ori, am mai jucat teatru.. e ca o mărturisire publică.. Se întâmplă să vină la spovedit câte o mama eronată în gândire, dar bună la suflet, la ea se vede ca intenția e bună! Și tot așa se plânge de noră, și îi zic:

– Lasă măicuță, că-ți fac eu rugăciuni să fie bine.. și o aud la o vreme.. supărată..

– Părinte, tot nu s-au despărțit!

Și-i zic:

– Poate asta-i voia lui Dumnezeu!

– Ei părinte, dacă așa a ieșit la carte, lasă-i!

Și reușesc să împac sfintele și să aduc lucrurile la linia de plutire. Fără război, fără săbii, fără suliți, fără tobe, fără grenade, cartușe, pistoale… și fără morți! Așa trebuie lucrat! Pentru asta i s-a dat preotului puterea de a lega și a dezlega și duhul discernerii! Noi când discutăm o problemă, nu trebuie să ne implicăm în problema persoanei.. ca mai aud câteodată:

– Părinte, ești foarte împrăștiat!

– Da, păi cum ar fi să sufăr pentru fiecare fată și băiat care nu se împacă? Îi ascult, le dau rugăciuni, le scot părticele, îi pomenesc, îmi fac datoria.. restul, Dumnezeu cu mila! Dacă Dumnezeu nu și-a permis să îi dea o palmă lui Adam

când a mâncat din mana Evei, cum sa îmi permit eu să spun unui tânăr: „Nu o lua pe aia ca nu-mi place mie de ea!” Dar știu eu ce simte el? Trăiesc eu simțirile lui? Nu! Și îi zic mamei:

-Ce, tu când te-ai căsătorit, ți-a spus fiica ta sau fiul tău pe cine să iei?

– Păi nu erau născuți..

– Așa lasă-i și pe ei să-și facă drumul lor.. Trebuie să fim echilibrați pentru ca războaiele încep de la egoismul propriu și personal! Dacă are 18 ani, este un om care va suferi o vreme dar va învăța ce este suferința! Trebuia să treacă printr-un pârâu să simtă cum e udă la picioare! Oamenii simt nevoia să greșească, ca să se călească.

Fierul până nu îl bați în foc, nu faci ce vrei din el! Trebuie să fiți prietenele copiilor voștri. Că vine câte o mamă și zice: A fugit fata de acasă! E greșeala mata! Ai cicălit-o și i-ai pus la legi, până ce a zis.. „Gata, o las și plec!” tot acasă vine, dar stai cu inima friptă, stai cu inima îndurerată și oftezi și te îmbolnăvești!

Parintele Calistrat Chifan

 

error: Content is protected !!