Părintele Calistrat: „Umbli cu lenjeria pe dos ca să nu se prindă vrăjile… Umbli cu o șosetă de-un fel și una de-un fel, ca să nu se prindă deochiul!”

Parintele Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni din Iaşi a devenit celebru pe internet pentru predicile sale nonconformiste. Pe Facebook, acolo unde este urmărit de peste 400.000 de oameni, preotul postează predicile sale în care vorbește despre învățăturile Bibliei folosind un limbaj actual.

Într-o astfel de predică, părintele vorbește despre superstițiile la care apelează oamenii:

– Daca mi se deoache baiatul? Ia sa-i pun eu rosu la mana!
– Daca mi-l deoache cineva? Ia sa-i pun eu usturoi in buzunar!
– Daca cineva imi face vraji? Ia sa ingrop eu, un cutit sau o lama, la poarta, sa nu se prinda vrajile…
Vedeti?

Pe langa ce ti-a dat tie Dumnezeu, ca tarie si putere, (ulei de la maslu, agheasma, anafora) dar pe langa astea, tu simti nevoia sa mai faci si niste trucuri banale..

Prin care vrei sa demonstrezi lui Dumnezeu, ca esti copil! Umbli cu o soseta de-un fel si una de-un fel, ca sa nu se prinda deochiul! Umbli cu lenjeria pe dos ca sa nu se prinda vrajile… Mintea ingusta a omului care ar trebui sa fie ferm in credinta!

Pentru ca Dumnezeu sta in inima! Inima este tronul… nu trupul.
„- Da… mie mi-a facut vraji!
– Marie, daca Hristos este in inima ta, si vrajitorul e mai departe de tine, cine e mai aproape? Vrajitorul sau Hristos?

– Pai… Hristos, daca e in inima mea, inseamna ca e mai aproape!
– Atunci, du-te acasa si nu te mai teme!
– Si nu-mi dati rugaciuni de citit?
– Nu! Du-te acasa si nu-L scoate pe Hristos din inima!”

Vedeti ce canon greu? Ce inseamna sa nu-L scoti pe Hristos din inima? A nu-ti pierde credinta! Pentru ca daca tu ajungi sa te temi de un bat de chibrit de sub pres… si va spun…

Eu am ascultat de multe ori… si sa stiti ca le ascult cu convingere… Si stiti de ce? Stiti de ce le ascult cu convingere? Am reusit sa fac cateva greseli pedagogice la spovedanie.
Greseli pe care mi le asum! Am ras de vrajitoriile celei care mi le-a spus… Si s-a dus la alt preot si i-a umplut capul si aluia cu povesti.

Macar daca eu o tineam la mine la spovedit si la impartasit, o tineam pe linia dreapta! Asa s-a dus si au gasit alti „destepti” care i-au spus ca i-a facut vraji cineva care incepe cu litera M, si cu V, si cu C! Era vecina, era cumnata, era sora, matusa… Si a talcuit cine i-a facut vraji. Si mai purta ura si pe jumatate din sat, ca si aia i-au facut vraji! Deci in situatii de genul acesta Iisus intreaba:

„De ce cugetati cele rele in inimile voastre? Daca inima voastra, e trupul Meu, de ce va mai temeti? De ce vreti sa stati paralizati, cand aveti medicamentul in voi? Cel ce mananca trupul Meu si bea sangele Meu, are Viata Vesnica si la Judecata nu va veni, si s-a mutat din Moarte la Viata!

error: Content is protected !!