Părintele Ioanichie Bălan ne spune cum trebuie să ne rugăm la trezire și la culcare

Spunea parintele catre cativa parinti:

– Parintilor, am apucat patru patriarhi la Ierusalim: Gherasim, care a dat binecuvantarea de s-a facut Manastirea Eleon, in 1875; Damianos, Timotei si Benedict, actualul patriarh.

Altadata vorbea despre viata duhovniceasca de la Mormantul Domnului si despre manastirile din Tara Sfanta:

– Inainte, in Tara Sfanta erau calugari multi, duhovnici renumiti, slujbe foarte frumoase, pustnici mari pe Valea Iordanului si prin pesteri, pelerini nenumarati din toate tarile crestine si multa bucurie sufleteasca!

Apoi a adaugat:

–Astazi au ramas peste tot putini calugari si preoti. Aproape nici nu mai are cine sluji si canta! Se apropie sfarsitul lumii! Acum, „eu-l” si „banii”… Acum stapanesc mandria si iubirea de argint, parintilor!

Unui parinte i-a spus:

– Parinte, sa tii sfanta credinta cu tarie, asa cum ai apucat-o de la parinti, si sa te rogi. Cand te scoli si cand te culci, sa te rogi asa, de trei ori: „Preasfanta Treime, Tie Iti dau sufletul si trupul meu. Fa, Tu, cum stii, numai sa ma mantuiesti!”. Eu asa ma rog intotdeauna, ziua si noaptea. Nu zic multe cuvinte, si Dumnezeu are mila si de mine, pacatoasa!

La urma a zis:

– Acum, parinte, nu mai ai de la cine cere sfat, ca nu mai sunt povatuitori, cum erau pe vremuri. Acum, fiecare sa ne rugam lui Dumnezeu cum putem, sa citim Sfanta Scriptura si pe Sfintii Parinti si sa facem cum credem ca este mai placut Lui, ca s-a apropiat vremea de pe urma. De aceea, fiecare sa ia aminte de sine sa nu cada, ca nu are cine-l mai scula!

Parintele Ioanichie Balan

Extras din „Patericul romanesc”, Ed. Manastirea Sihastria, pag. 699-700

error: Content is protected !!