Părintele Ioanichie Bălan: „Niciodată nu s-au simțit românii mai singuri ca astăzi și, mai ales, cei din orașe”

Suntem din ce in ce mai singuri, desi pe retelele de socializare suntem inconjurati de mii de „prieteni”, oare ce se intampla cu lumea in care traim, ce se intampla cu Romania?

Parintele Bălan a spus cateva vorbe mari, care ne-au mers direct la suflet!

„Niciodata nu s-au simtit romanii mai singuri ca astazi si, mai ales, cei din orase. Aceste blocuri mari, vopsite frumos pe dinafara, ne-au facut sa ne simtim ca in niste pesteri, carceri sau inchisori.

Nu mai vorbeste frate cu frate, vecin cu vecin si roman cu roman si nu ne mai intereseaza ce este dincolo de usa.

Viata la tara nu este asa, sau, macar, nu era asa.

Vedeti dumneavoastra ca la tara, intr-un sat, toti se cunosc? Unii pe altii se moralizau si unii de altii se rusinau si parintele era cu ei, ii mangiia, ii mustra, ii indemna. Asta era satul! Satul are o valoare extraordinara.

Cineva imi spunea ca satul si manastirile sunt doua entitati care tin sufletul neamului nostru romanesc. Cand acestea vor disparea, ne-a disparut si neamul. Si-n aceste doua entitati s-a tras cu tunul 45 de ani si inca nu s-a terminat lupta impotriva satelor.

Mai vorbiti frate cu frate, mai cercetati-va, trageti-va unii pe altii la biserica, la Spovedanie, la cimitir, sa mai aprindeti o lumanare!” a spus parintele.

De ce e bine să faceți sfeștania casei în zi de post!

Din cele mai vechi timpuri, sfeștania a avut un rol extrem de important în viața credincioșilor, iar apa sfințită de preot, considerată unul dintre cele patru elemente care intră în alcătuirea cosmosului (apa, pământul, aerul şi focul). Iată de ce aveți nevoie pentru a face sfeștenie în casă.

Limpezește gândurile și curăță fizic și spiritual

Sfinții părinți ne învață că apa sfințită de preoți în casa noastră are rolul de a alunga duhurile viclene, de a curăța mintea de lucrurile cele spurcate, de a alunga bolile și a da sănătate trupească și sufletească și nu în ultimul rând, de a binecuvânta. Sfeștenia trebuie făcută în casă cel puțin odată pe an și ar fi bine ca acest lucru să se întâmple într-o zi de post. În mod special, trebuie să se facă sfeștenie în casele unde au avut loc avorturi, încercări de sinucidere, vărsare de sânge, accidente, certuri, despărțiri, pentru că toate aceste lucruri sunt unelte ale diavolului.

Pentru slujba de sfeștanie aveți nevoie de următoarele lucruri: o masă orientată spre răsărit, un vas cu apă curată, un pahar cu puţin untdelemn, un mănunchi de busuioc, două lumânări sau sfeșnice mici cu lumânări, tămâie, o icoană, un pomelnic cu cei care locuiesc în acea casă. De asemenea, pe masă se mai pot pune pâine, făină, vin. Când părintele slujește, toată lumea trebuie să stea cu fața la răsărit și ușile tuturor camerelor să fie larg deschise.

error: Content is protected !!