Parintele Teofil Paraian: Trei pacate foarte importante de care sa ne ferim

Deci, dintre toate pacatele cate-s amintite in Sfanta Evanghelie, Domnul Hristos mai ales trei pacate le-a avut in vedere si i-a indemnat pe oameni sa le lase. Necredinta in Dumnezeu: „Cel ce va crede si se va boteza, se va mantui; iar cel ce nu va crede se va osandi” (Marcu 16, 16).

Sminteala, adica derutarea de la credinta a celor ce cred; zice Domnul Hristos despre cel ce sminteste pe fratele ca „ar fi mai bine sa i se lege o piatra si sa fie aruncat in mare” (Luca 17, 2), deci sa se scufunde in mare si sa moara el, decat sa sminteasca pe unul dintre cei care cred.

Al treilea pacat pe care il infiereaza Domnul Hristos, in mod special, este fatarnicia (cand te arati intr-un fel in afara si esti in alt fel inauntru), pentru care i-a mustrat pe farisei, cand le-a zis ca seamana cu mormintele varuite, care pe dinafarã sunt impodobite si inlauntru sunt pline de oase de morti (Matei 23, 27).

Deci, daca il castigam pe fratele, pe Dumnezeu Il castigam, pe Dumnezeu Il dobandim, iar daca smintim pe fratele, daca-l derutam, daca-l ducem in confuzii, daca-l ducem in nedumerire, atunci lui Hristos gresim.

Parintele Teofil Paraian. Extras din ”Cuvinte catre tineri”, Ed. Omniscop, Craiova, 1998, pag. 12

error: Content is protected !!